
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Pentru achizitia de echipamente IT (laptopuri) puse in functiune in trimestrul 3, o societate este eligibila pentru scutirea de impozit a profitului reinvestit, conform articolului 22 din Codul Fiscal. Durata uzuala de amortizare a acestor echipamente este de 48 de luni. Unul dintre cititorii nostri a apelat la sfatul specialistului pentru a gasi raspuns la urmatoarele intrebari:
- Este necesara o documentatie specifica pentru aceasta scutire (sau sunt suficiente factura de achizitie si PV de punere in functiune)?
- Ce se intampla cu rezerva din profitul reinvestit in momentul in care se trece la venituri (dupa 24 de luni) - ar urma sa fie impozitata?
Raspunsul specialistului
Activele corporale pentru care se aplica scutirea de impozit sunt cele prevazute in subgrupa 2.1, respectiv in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului, conform art. 22 alin. (2) din Codul fiscal.
Profitul investit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor, conform art. 22 alin. (2) din Codul fiscal.
Astfel, pentru a aplica scutirea de impozit pe profitul reinvestit, este necesar sa detineti factura de achizitie si PV de punere in functiune din care sa rezulte ca echipamentele se incadreaza in clasa corespunzatoare si au fost puse in functiune. Nu este prevazuta o documentatie specifica pentru aceasta scutire.
Potrivit art. 26 alin. (9) din Corul fiscal, rezervele reprezentand facilitati fiscale nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social, pentru distribuire sau pentru acoperirea pierderilor.
In cazul in care nu sunt respectate prevederile prezentului alineat, aceste sume se impoziteaza ca elemente similare veniturilor in perioada fiscala in care sunt utilizate.
In situatia in care sunt mentinute pana la lichidare, acestea nu sunt luate in calcul la rezultatul fiscal al lichidarii.
De aici deducem ca termenul limita de neutilizare a acestor rezerve este data lichidarii societatii (nu data la care mijloacele fixe sunt amortizate), iar scopul mentinerii profitului la rezerve este scutirea de impozit.
Deci nu este permisa distribuirea rezervelor reprezentand facilitati fiscale. Daca nu este respectata aceasta prevedere, valoarea rezervelor distribuite (de exemplu la dividende) se va impozita ca element similar veniturilor (practic, pierdeti facilitatea de care ati beneficiat), dar numai la momentul in care le utilizati.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: In contract, dobana negativa este definita astfel: â??Rata dobanzii si capitalizarea dobanzii - Dobanda pe contul de la Banco Santander S.A. Rata de referinta pentru operatiunile de depozit interbancar de tip O/N pe piata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Eu am citit ca ca nu se impoziteaza veniturile din vanzarea pachetului de actiuni primit initial, adica 1.172.147 actiuni. Ulterior da, se impoziteaza. Ce inseamna natura lor juridica? Textul de mai jos este cel corect?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<