Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rezerve din profitul reinvestit. Tratament fiscal

18-Oct-2019
9496

Pentru achizitia de echipamente IT (laptopuri) puse in functiune in trimestrul 3, o societate este eligibila pentru scutirea de impozit a profitului reinvestit, conform articolului 22 din Codul Fiscal. Durata uzuala de amortizare a acestor echipamente este de 48 de luni. Unul dintre cititorii nostri a apelat la sfatul specialistului pentru a gasi raspuns la urmatoarele intrebari:

- Este necesara o documentatie specifica pentru aceasta scutire (sau sunt suficiente factura de achizitie si PV de punere in functiune)?

- Ce se intampla cu rezerva din profitul reinvestit in momentul in care se trece la venituri (dupa 24 de luni) - ar urma sa fie impozitata?

Raspunsul specialistului

Activele corporale pentru care se aplica scutirea de impozit sunt cele prevazute in subgrupa 2.1, respectiv in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului, conform art. 22 alin. (2) din Codul fiscal.

Profitul investit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor, conform art. 22 alin. (2) din Codul fiscal.

Astfel, pentru a aplica scutirea de impozit pe profitul reinvestit, este necesar sa detineti factura de achizitie si PV de punere in functiune din care sa rezulte ca echipamentele se incadreaza in clasa corespunzatoare si au fost puse in functiune. Nu este prevazuta o documentatie specifica pentru aceasta scutire.

Potrivit art. 26 alin. (9) din Corul fiscal, rezervele reprezentand facilitati fiscale nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social, pentru distribuire sau pentru acoperirea pierderilor. 

In cazul in care nu sunt respectate prevederile prezentului alineat, aceste sume se impoziteaza ca elemente similare veniturilor in perioada fiscala in care sunt utilizate. 

In situatia in care sunt mentinute pana la lichidare, acestea nu sunt luate in calcul la rezultatul fiscal al lichidarii. 

De aici deducem ca termenul limita de neutilizare a acestor rezerve este data lichidarii societatii (nu data la care mijloacele fixe sunt amortizate), iar scopul mentinerii profitului la rezerve este scutirea de impozit.

Deci nu este permisa distribuirea rezervelor reprezentand facilitati fiscale. Daca nu este respectata aceasta prevedere, valoarea rezervelor distribuite (de exemplu la dividende) se va impozita ca element similar veniturilor (practic, pierdeti facilitatea de care ati beneficiat), dar numai la momentul in care le utilizati.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016