Arieratele, cea mai mare problema a companiilor de stat fata de furnizorii de energie
Problema arieratelor, liberalizarea pietei si energia regenerabila sunt principalele teme ale discutiilor cu oficialii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
Economia locala are nevoie de stabilitate si predictibilitate pe toate planurile, astfel incat investitorii sa-si recapete increderea in perspectivele de crestere si dezvoltare a afacerilor lor de pe piata locala, au declarat reprezentantii Federatiei Patronale a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) in cadrul discutiilor avute cu oficialii delegatiei FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
Discutiile oficialilor ACUE cu reprezentantii celor trei institutii s-au concentrat pe actualele tendinte ale pietelor de gaze naturale si electricitate, in special in ceea ce priveste implementarea calendarului de liberalizare.
"Este incurajator faptul ca autoritatile romane au inceput sa aplice acest calendar de deschidere graduala a pietei energetice. Suntem de acord cu faptul ca ar putea exista anumite probleme de suportabilitate a acestui calendar pentru anumite industrii. Avem intelegere pentru acest lucru, dar totusi credem ca o incetinire a aplicarii calendarului nu ar fi tocmai un semnal bun", au sustinut reprezentantii ACUE.
O problema majora ramane cea privind arieratele companiilor de stat catre furnizorii de energie. Unul dintre cei mai mari debitori este in continuare CFR, care inregistra, la jumatatea acestui an, datorii de aproximativ 525 milioane lei catre companiile din sectorul energetic. Alte aproximativ 520 de milioane lei ar trebui recuperate de la clienti aflati in
insolventa.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
CASS 2024 activitati independente O PF desfasoara activitate independenta, in 2024 a realizat Venit net impozabil sub 6 salarii minime pe economie, are obligatia sa plateasca CASS in declaratia unica pentru anul...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Reprezentantii ACUE au explicat ca operatorii sunt fortati sa furnizeze pe o durata de timp nedefinita gaze si electricitate clientilor aflati in insolventa, chiar daca acestia nu-si platesc facturile. Avand in vedere ca pentru astfel de clienti nu exista sanctiuni, exista pericolul ca rau-platnicii sa abuzeze de situatie. Aceasta tendinta este valabila atat pentru clientii privati, cat si pentru cei de stat.
Foarte importanta in acest sens este propunerea de modificare a Codului insolventei, prin care clientii aflati in astfel de situatii sa fie obligati sa-si achite datoriile.
In ceea ce priveste energia regenerabila, operatorii din domeniu si-au exprimat ingrijorarea cu privire la dezvoltarea in viitor a productiei de energie din surse regenerabila ca urmare a adoptarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.57/2013.
Principala idee sustinuta de reprezentantii ACUE este aceea ca, principial si pentru a nu afecta stabilitatea si predictibitatea mediului de afaceri, modificarile schemei de sprijin trebuie sa se aplice doar pentru noile investitii si nu si pentru cele finalizate sau in curs de finalizare. Pana in prezent, au fost acreditate capacitati de peste 2.800 MW, iar alte 500 MW sunt in diverse stadii de construire. Investitiile realizate sau angajate in domeniul energiei regenerabile in Romania depasesc 4 mld. de euro, in timp ce contributiile la bugetul de stat sunt de peste 500 mil. euro anual.
Sistemul energetic romanesc are o nevoie stringenta de investitii in urmatoarea perioada, iar acestea vor putea fi sustinute doar prin contributia substantiala a companiilor private care opereaza pe piata si prin atragerea de noi investitori.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata despagubiri asociat decedat
Intrebare: Ca urmare a decesului unui asociat, in baza prevederilor actului constitutiv, s-a stabilit diminuarea capitalului social, proportional cu partile sociale detinute de defuncta si despagubirea sotului mostenitor. La data decesului, defuncta avea dividende repartizate, dar neachitate, in valoare de 200.000 lei. Precizez ca pentru aceste dividende a fost platit impozitul pe dividende. In urma raportului de evaluare pentru determinarea activului net aferent partilor sociale detinute de defuncta, se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Concediu fara salariu. Microintreprindere
Intrebare: Societatea are 2 salariati, unul cu norma intreaga si salariu minim si unul cu ore lucrate pe luna. Cel cu norma intreaga are 3-4 zile lunar de concediu de odihna (CFP) timp de trei luni, iar veniturile lunare brute ale celor doi salariati nu ajung la suma de 4.050 lei, minimul pe economie. Isi mai pastreaza calitatea de microintreprindere cu impozit pe venit sau se considera ca nu a indeplinit conditiile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturarea transportului intracomunitar
Intrebare: Societatea V GRUP, cu sediul in Romania, primeste factura de la SC ABC, contravaloare transport marfa pe ruta Ploiesti ? Belgia, factura cu TVA 19%. Marfa este transportata din Ploiesti in Belgia. SC V GRUP emite factura catre o firma din Belgia, inregistrata ca platitoare de TVA, se factureaza servicii de transport Ploiesti ? Belgia cu cota 0 TVA. Este corect sa se factureze cu cota zero? Ce documente trebuie sa ataseze V GRUP la factura ca sa justifice cota zero TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din drepturi de autor. Cumul venituri salariale. Declaratia unica
Intrebare: Persoana fizica detine contract individual de munca pe o perioada nedeterminata si obtine venituri realizate din cesiunea drepturilor de autor. Venitul pe care il obtine persoana fizica este variabil, in functie de anumite criterii stabilite, astfel ca incasarile lunare sunt diferite, neputandu-se anticipa daca se incadreaza in anumite plafoane. Contractele de cesiune a dreptului de autor au si clauza potrivit careia, daca veniturile totale incasate depasesc suma de 48.600 lei (12 salarii minime...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila asigurare de viata
Intrebare: Pentru o asigurare de viata contractata de unitate (la solicitarea angajatilor), dar platita de fiecare salariat in parte prin retinere pe statul de plata, sunt corecte articolele contabile de mai jos? Exista o alta optiune mai simpla? Retinere pe stat de plata: 421 = 427.NN Inregistrare decont ? primit de la firma de asigurari (nu primim factura): 473.NN = 462.NN Plata decontului catre firma de asigurari: 462.NN = 5121 Reglarea sumelor: 427.NN = 473.NN
vezi AICI raspunsul specialistilor <<