Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bonusuri acordate pentru anul anterior. Inregistrari contabile

03-Mai-2019
5500

"Politica societatii presupune acordarea de bonusuri aferente anului 2018, in luna aprilie 2019. Suma acestora o stim in proportie de 100% si de asemenea, stim si data in care se vor acorda. Putem sa inregistram aceste bonusuri pe accruals? Daca nu, cum se inregistreaza acestea (nota contabila)? Sunt sau nu deductibile?". La aceste intrebari veti gasi raspuns in cele ce urmeaza.

Raspunsul specialistului

Conform Ordinului 1802/2014, sumele datorate si neachitate personalului pana la sfarsitul exercitiului financiar (cum ar fi alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume care urmeaza sa fie incasate de la acesta, aferente exercitiului in curs, dar care urmeaza a fi platite in exercitiul financiar urmator, se inregistreaza ca si alte datorii si creante in legatura cu personalul. 

Recunoasterea unor obligatii fata de salariati, pe seama datoriilor sau a provizioanelor, se aplica si in cazul bonusurilor acordate angajatilor, in lipsa unor documente care sa justifice suma respectiva.

Astfel, in categoria altor provizioane se includ si provizioanele constituite pentru alte beneficii pe care entitatea urmeaza sa le plateasca angajatilor sau persoanelor dependente de acestia, care nu sunt legate de restructurare, pensii sau terminarea contractului de munca.

In consecinta, inregistrarea bonusurilor aferente anului 2018, care se vor acorda in anul 2019, se va inregistra in anul 2018 dupa cum urmeaza:

6812. Cheltuieli de exploatare = 1518. Alte provizioane (P) privind provizioanele


Conform Codului fiscal, cheltuielile cu provizioanele au deductibilitate limitata.Totusi, provizioanele pentru beneficii acordate salariatilor nu au o limitare precizata, in schimb, normele metodologice aferente stabilesc faptul ca anularea oricarui provizion care a fost anterior dedus, se include in rezultatul fiscal, ca venituri impozabile sau elemente similare veniturilor, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei provizionului, distribuirii provizionului catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii sub orice forma, fuziunii contribuabilului sau oricarui altui motiv. 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Bonusuri acordate pentru anul anterior. Inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016