Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce avantaje aduce noul Cod fiscal pentru mediul de afaceri autohton?

12-Mar-2015
2337

Parerile sunt impartite in ce priveste avantajele noului Cod fiscal, iar dezbaterile pe aceasta tema sunt departe de a fi luat sfarsit.



In plus, cel mai nou raport al Fondului Monetar International a scos la iveala erori in ce priveste PIB-ul si un optimism exagerat in ce priveste incasarile bugetare.

Catalin Beciu, secretarul de stat in cadrul Ministerului Energiei, intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, a declarat recent ca, in opinia sa, noul Cod Fiscal va reglementa mai multe probleme cu care se confrunta, in prezent oamenii de afaceri.

Acesta considera ca noul Cod Fiscal va elimina abuzurile pe care le comit, in timpul controalelor, anumiti inspectori financiari sau va reglementa licitatiile cu fonduri publice, noteaza Agerpres, licitatii in care firmele castigatoare practica preturi modice, nereale, deoarece ca nu iau in calcul si platile pe care ar trebui sa le faca pentru firmele subcontractoare.

Totodata, secretarul de stat declarat, potrivit aceleiasi surse, ca una dintre cele mai importante noutati ale Codului Fiscal o reprezinta modificarea legislatiei astfel incat sa fie stopata practica din prezent, a anumitor firme, care castiga la licitatiile publice contracte, practicand un pret de dumping, extrem de mic, pret care de fapt nu reflecta costurile totale, insemnand si plata subcontractorilor folositi de respectiva firma.

"Astfel de firme vin la licitatie, nu platesc 20 de subcontractanti, care suporta toata treaba si ii lasa sa moara... Ca tipar, acesti oameni pleaca efectiv in concediu cu gentile pline de bani si nu este normal. Pentru a inlatura aceasta practica, am luat legatura cu directorul ANRMAP, domnul Dobrin, o minte luminata, si i-am propus sa introduca un nou criteriu de eligibilitate in privinta calificarii firmelor pentru lucrarile cu bani de la bugetul de stat. Vine contractorul si declara experienta in domeniu?, sa-i mai cerem si un proces-verbal de bune practici incheiat cu toti subcontractantii pe acel domeniu de activitate, subcontractanti pe care i-a avut in ultimii doi ani, in baza caruia sa reiasa ca orice obligatie financiara intre el si subcontractor a fost stinsa, iar fara acea documentatie sa nu poata intra in licitatie", a spus Catalin Beciu, potrivit aceleiasi surse.

De asemenea, acesta a precizat ca noul Cod Fiscal va impune aplicarea principiul "in dubio contra fiscum", ceea ce inseamna ca, in cazul unui control financiar, daca exista ambiguitate in interpretarea legii, agentul de control va aplica interpretarea fiscala cea mai favorabila agentului economic.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025

    • Termenul de prescriptie fiscala este perioada in care ANAF poate stabili creante fiscale prin decizii de impunere. Pentru anul 2019, acest termen nu se incheie la data obisnuita de 1 iulie 2025, ci a fost prelungit pana la 30 decembrie 2025, ca urmare a suspendarii intervenite in timpul pandemiei. In acest articol explicam cum se calculeaza acest termen si ce implicatii are pentru contribuabili.» citeste mai departe aici

  • Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025

    • In anul 2025, termenul de depunere a declaratiilor fiscale precum formularul 100, 101 sau 177 este influentat direct de prevederile OUG nr. 153/2020, aflate inca in vigoare. Acest act normativ stabileste, prin derogare de la Codul fiscal, un termen unificat, data de 25 iunie, pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si a altor declaratii relevante. In acest articol prezentam principalele termene si obligatii fiscale pentru contribuabili, in conformitate cu reglementarile...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia

    • Eroarea in declararea impozitului pe profit poate aparea in practica, mai ales atunci cand sunt implicate venituri neimpozabile, cum sunt dividendele primite de la alte persoane juridice. In cazul in care aceste venituri nu sunt excluse corect la calculul impozitului trimestrial, pot rezulta plati nejustificate catre buget. Specialisutl nostru explica in continuarea articolului cum poate fi corectata o astfel de situatie, ce formulare se folosesc si cum se reflecta ajustarile in contabilitate si...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016