Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Venituri scutite de la plata impozitului pe profit pentru organizatii nonprofit

19-Dec-2014
3828
Analiza urmatoare se refera la o asociatie care are drept scop sustinerea de ateliere creative in mediul rural si care semneaza un contract cu o primarie al carui obiect il constituie prestarea de servicii de astfel de ateliere. Asociatia emite periodic factura catre primarie. Stabilim daca se poate considera conform Codului Fiscal art. 15 alin (2) lit. h) veniturile scutite de la plata impozitului pe profit.

Asociatiile, infiintate in baza OG nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile si completarile ulterioare pot desfasura pe langa activitatea non profit si alte activitati economice. Organizatiile nonprofit care desfasoara si activitate economica, trebuie sa evidentieze distinct veniturile si cheltuielile aferente acestei activitati derulate in scopul obtinerii de profit, conform reglementarilor contabile. In scopul aplicarii acestor prevederi sunt in vigoare dispozitiile Omef nr. 1969/2007 privind aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial.

Asociatiile datoreaza impozit pe profit numai pentru partea din profitul impozabil care corespunde veniturilor, altele decat cele scutite. Pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, care nu reprezinta mai mult de 10 % din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, asociatiile nu datoreaza impozit pe profit.
Conform dispozitiilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 15, alin. (2), organizatiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru venituri de natura cotizatiilor, taxelor de inscriere, contributiilor banesti sau in natura ale membrilor, donatiilor sub forma de bunuri si bani primite prin sponsorizare, dividendelor si dobanzilor obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din venituri scutite, sume din fonduri publice sau nerambursabile sau altele expres prevazute de lege.

In cazul prezentat de d-voastra consideram ca asociatia care are scopul organizarii de ateliere creative realizeaza venituri economice care vin sa sustina si activitatea non profit pe care aceasta o dezvolta conform prevederilor actului de infiintare. Caracterul "economic" al veniturilor rezulta din faptul ca asociatia presteaza servicii pe care le factureaza primariei ca orice alta societate si nu asigura desfasurarea atelierelor din resursele proprii primite cu titlu gratuit (donatii, sponsorizari, contributii si alte sume de aceasta natura).

Pentru veniturile obtinute din derularea contractului cu primaria asociatia nu datoreaza impozit daca acestea se incadreaza in limitele prevazute de art. 15, alin. (3) din Codul fiscal.

Din aceasta actiune derulata de asociatie nu rezulta profit impozabil, daca si cheltuielile inregistrate sunt deductibile, conform prevederilor art. 21, alin. (2), (3) si (4) din Codul fiscal.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, asociatiile sunt considerate "contribuabili", potrivit dispozitiilor art. 13 din Codul fiscalsi pct. 1 din Normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care au obligatia depunerii Declaratiei 101 privind impozitul pe profit anual (art. 34, alin. (5) din Codul fiscal) pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.

Sumele inregistrate in formularul 101 se preiau din registrul de evidenta fiscala completat conform prevederilor Omf nr.870/2005, cu modificarile reglementate de OG nr. 8/2013.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016