Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Livrari de bunuri fara dovada transportului. Care sunt implicatiile fiscale?

08-Mar-2016
5631

In analiza de mai jos, societatea executa matrite pentru parteneri intracomunitari. La terminarea matritei, in baza contractului, se factureaza partenerului intracomunitar matrita respectiva cu TVA deoarece nu exista document de livrare intrucat matrita, desi devine proprietatea partenerului intracomunitar, ramane la firma si se injecteaza produse cu ajutorul acestei matrite. Produsele se livreaza partenerului intracomunitar.

Conform Noului Cod fiscal, stabilim daca aceste matrite vor fi facturate cu TVA. In plus, in conditiile in care in Codul fiscal erau referiri numai la activitati economice de servicii, vom vedea ce se aplica si in cazul productiei.

Deoarece martritele nu parasesc Romania (nu se indeplineste cerinta transportului), nu sunt indeplinite conditiile unei livrari intracomunitare.

Potrivit art. 270 alin. (9) din Legea 227/2015 livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri, in intelesul alin. (1), care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.

De asemenea, conform art. 275, alin. (1) din Codul fiscal, locul livrarii de bunuri se considera a fi Romania.

"ART. 275 - Locul livrarii de bunuri

(1) Se considera a fi locul livrarii de bunuri:

a) locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert. "

Astfel, persoana obligata la plata taxei ramane tot societatea din Romania, conform Art. 307, alin (1) din Codul fiscal.

"ART. 307 - Persoana obligata la plata taxei pentru operatiunile taxabile din Romania
(1) Persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata, daca aceasta este datorata in conformitate cu prevederile prezentului titlu, este persoana impozabila care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii, cu exceptia cazurilor pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei conform alin. (2) - (6) ?i art. 331."

Asadar, firma din Romania va factura in continuare cu TVA catre partenerii intracomunitari.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Olteanu

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016