Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA-urile, sacrificate pentru buget in 2016. Ce alte surprize aduce noul OUG?

27-Oct-2015
7228

Trei modificari majore, propuse in urma cu doar cateva zile printr-un nou proiect de ordonanta de urgenta atrag atentia mediului de afaceri in aceste zile. Va informam ca Guvernul a aprobat, la 27 octombrie, aceasta ordonanta. Daca aveam convingerea ca anul 2015 se va incheia cu noul Cod fiscal in forma adusa prin Legea 227/2015, alaturi de Codul de procedura fiscala in forma actualizata prin Legea 207/2015, noua ordonanta vine cu nu mai putin de 62 de modificari pe care le puteti vedea integral aici.

Doi consultanti fiscali atrag atentia asupra acestor modificari de ultima ora si amintesc astfel, intr-o analiza intocmita recent pentru HotNews.ro, care sunt cele mai importante trei modificari asupra carora trebuie sa ne oprim:

- cota redusa la 5% pentru impozitul pe dividende, distribuite persoanelor fizice dupa data de 01.01.2016, cota aplicabila si la distribuirile de dividende intre societati cand nu se beneficiaza de scutirea totala de impozit;

- plafonul cifrei de afaceri pentru aplicarea impozitului pe venitul microintreprinderii se majoreaza la 100.000 euro,

- iar impozitul se aplica diferentiat, raportat la numarul de salariati ai societatii tip microintreprindere, astfel:
- 1 % pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
- 2 % pentru microintreprinderile care au un salariat;
- 3 % pentru microintreprinderile care nu au salariati.

O estimare facuta de Adrian Benta si Dragos Patroi arata ca aceasta ordonanta de urgenta modifica nu mai putin de 45 de articole (circa 10% din cele 503 cuprinse in Legea nr. 227/2015 privind Noul Cod fiscal, amintesc acestia).

Din modificarile propuse de noua ordonanta amintim si reducerea cotei de TVA pentru apa potabila si cea folosita la irigatii la 9%.

In atentia persoanelor care desfasoara activitati independente sau care au profesii libere, amintim un fapt important pe care il propune noul proiect: aceste persoane vor plati "...(indiferent de situatia personala, respectiv asigurat/neasigurat sau salariat/nesalariat) contributia individuala la asigurarile sociale pensii in procent de 10,5%, pe langa impozitul pe venit in procent de 16% si contributia individuala la asigurarile de sanatate in procent de 5,5%", atrag atentia consultantii fiscali.


 PFA-urile vor trebui sa plateasca optional si contributia de 15,8%, contributia angajatorului la pensii, daca doresc sa iasa la pensie cu stagiul intreg de cotizare.

ATENTIE! Optiunea persoanei fizice pentru plata contributiei integrale la pensii - in procent cumulat 26,3% - trebuie sa se exercite pana cel mai tarziu la data de 31 ianuarie!

De asemenea, se retine si plafonul maximal al bazei de calcul pentru contributia la pensii de 5 x salariu mediu pe economie, explica Adrian Benta, consultant fiscal. Concluziile amintite de acesta explica faptul ca "persoanele fizice autorizate, persoanele ce desfasoara profesii libere - sunt cele sacrificate pentru echilibrul bugetar".

In ce priveste cetatenii romani cu domiciliul in tara si care nu realizeaza venituri si nici nu sunt co-asigurati sau scutiti prin efectul legii de plata contributiei de sanatate ar putea fi obligati ca de la 1 ianuarie 2016 sa achite contributia de sanatate, calculata in procentul de 5,5% din salariul minim pe economie valabil la momentul platii.

O alta modificare e cea potrivit careia, pana pe data de 31 martie 2016, persoanele fizice care au in proprietate cladiri nerezidentiale sau cladiri cu destinatie mixta la data de 31 decembrie 2015, au obligatia sa depuna declaratii la Directia de specialitate locala. Aceasta declaratie se depune de persoanele care folosesc cladirile in activitati economice.

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016