Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli reprezentand valoarea creantelor instrainate. Ce regim fiscal se impune?

26-Apr-2017
2635

Avem situatia in care, in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (1) din Codul fiscal si pct. 13 alin. (1) lit. i) din normele metodologice ale Codului fiscal, cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate potrivit legii sunt considerate cheltuieli in scopul desfasurarii activitatii economice.

In cazul de fata, societatea a instrainat creante nerecuperabile, creante provizionate integral. Valoarea obtinuta urmare instrainarii catre o firma de recuperari creante a fost una simbolica (un procent de 6% din valoarea creantei) avand in vedere ca societatea a intreprins toate demersurile in vederea incasarii acestor creante. 

In aceste conditii, care este suma deductibila - valoarea integrala a creantelor instrainate sau numai valoarea corespunzatoare provizionului constituit?

Potrivit pct 13 (1) lit i din normele metodologice date in aplicarea art 25 alin 1 din Codul fiscal:,, In aplicarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, fara a se limita la acestea, urmatoarele: …i) cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii’’

Asadar, cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate potrivit legii sunt deductibile integral la calculul rezultatului fiscal, intrucat Codul fiscal nu conditioneaza deductibilitatea acestor cheltuieli de constituirea provizioanelor .

In schimb, valoarea obtinuta in urma instrainarii trebuie sa reflecte valoarea practicata pe piata, altfel organul fiscal in temeiul art 11 din Codul fiscal poate ajusta suma obtinuta in urma tranzactiei respective, daca o interpreteaza ca fiind o tranzactie fara un scop economic, care a fost facuta in scopul obtinerii unor situatii fiscale favorabile sau a fost efectuata la un pret sub pretul practicat pe piata pentru tranzactii similare.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016