Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de inchiriere. Obligatii fiscale importante

18-Mar-2025
1453
Contract de inchiriere. Obligatii fiscale importante

Persoanele care dau in chirie case sau apartamente, trebuie sa stie ca, pe langa completarea contractului si declararea lui la ANAF, exista si alte obligatii fiscale importante pentru persoanele care incaseaza banii din chirie. De asemenea, in anumite cazuri, si firmele sau PFA-urile care inchiriaza spatii au unele indatoriri fiscale.

Avem cazul urmator. Contract de inchiriere apartament intre o societate comerciala si 2 persoane fizice sot-sotie co-proprietari cu valoarea chiriei de 2.750 lei/luna. Care sunt obligatiile declarative si valoarea impozitul pe venit respectiv contributia la fondul CASS pentru cei doi proprietari, este necesar sa se vireze chiria in conturi bancare separate (50% - 50%) al fiecarui proprietar?

Inregistrarea fiscala a contractelor de inchiriere

Potrivit Codului civil, contractele de cedare a folosintei bunurilor sunt cuprinse in denumirea generica a contractelor de locatiune.

Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.

In vederea inregistrarii contracului, contribuabilii depun Cererea de inregistrare a contractelor de locatiune, insotita de o copie a contractului de inchiriere.

Conformitatea cu originalul a copiei contractului de inchiriere se efectueaza de catre locator prin inscrierea mentiunii "conform cu originalul" si prin semnatura acestuia. Daca bunul a carui folosinta se cedeaza este detinut in comun, fiecare coproprietar are obligatia inregistrarii contractului de inchiriere la organul fiscal competent.

Declarare impozit contract de inchiriere

Fiecare coproprietar trebuie sa declare venitul sau separat, conform cotei de proprietate (presupunand ca este 50%-50%, fiecare declara 1.375 lei/luna).

Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri, la momentul platii veniturilor.

Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati au obligatia de a depune formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat si sa completeze corespunzator pozitia 101 din Anexa nr. 3 Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat.

Depunere Declaratia Unica pentru contractele de inchiriere

Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare, din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, precum si din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, pentru care impunerea este finala, au obligatia sa completeze si sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai, a anului urmator pentru veniturile realizate in anul anterior.

CASS pentru contractele de inchiriere

Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabili prin aplicarea cotei de contributie de 10% asupra bazei anuale de calcul reprezentand nivelul a 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Doar daca veniturile anuale din chirii depasesc 6 salarii minime brute pe economie, proprietarii trebuie sa plateasca CASS. Se calculeaza venitul anual pentru fiecare dintre cei doi coproprietari.

Plata chiriei in cazul contractelor de inchiriere

Nu este obligatoriu ca chiria sa fie platita in conturi bancare separate. Cu toate acestea, pentru claritate si o buna evidenta fiscala, este recomandat sa fie virata in proportie de 50%-50% in conturile fiecarui coproprietar.

Alternativ, unul dintre soti poate incasa intreaga suma si sa o distribuie ulterior celuilalt coproprietar, dar trebuie sa existe documente justificative clare.

Obligatiile societatii chiriase

Societatile chiriase au obligatia retinerii la sursa a impozitului, astfel:

Incepand cu veniturile obtinute in 2024, firmele si PFA-urile care platesc chirii persoanelor fizice au obligatia de a declara impozitul retinut la sursa prin Declaratia 205, conform Ordinului 102/2025.

Firma chiriasa trebuie sa retina si sa declare impozitul pe chirie prin Declaratia 100 doar daca proprietarii sunt nerezidenti.

Ca o concluzie, in cazul unui contract de inchiriere intre o societate comerciala si doi proprietari persoane fizice (sot si sotie, coproprietari), cu o chirie de 2.750 lei/luna, obligatiile declarative si fiscale sunt:

1. Impozitul pe venit 10%
2. Contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS):

-Salariul minim brut pe tara in 2025: 4.050 lei.
-Prag pentru plata CASS: 24.300 lei (4.050 lei × 6).
-Venit anual per proprietar din chirii: 16.500 lei (1.375 lei × 12 luni).
3. Declararea veniturilor:
-Declaratia Unica (formular 212): Se depune pana la 25 mai 2026 pentru veniturile realizate in 2025.
4. Plata chiriei in conturi separate:
-Nu este obligatoriu ca chiria sa fie virata in conturi bancare separate pentru fiecare coproprietar. Totusi, pentru o evidenta clara si pentru a evita eventuale neintelegeri fiscale, este recomandat ca plata sa se faca in conturi separate, conform cotelor de proprietate.
5. Obligatiile societatii chiriase:
-Retinerea la sursa a impozitului: Incepand cu veniturile obtinute in 2024, firmele si PFA-urile care platesc chirii persoanelor fizice au obligatia de a declara impozitul retinut la sursa prin Declaratia 205, conform Ordinului 102/2025.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016