Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UE mareste LISTA NEAGRA a paradisurilor fiscale! Ce noi state ar putea fi adaugate!

06-Mar-2019
3106

Update martie 2019

Uniunea Europeana intentioneaza sa adauge noi nume pe lista neagra a paradisurilor fiscale, marind lista de la 5 nume, cate au fost incluse acum mai bine de un an, la 15. Asadar, lista triplata ar putea cuprinde, intre altele, nume precum Emiratele Arabe Unite si Bermuda, noteaza Mediafax.ro, care citeaza Reuters.

Reprezentantii UE ar urma sa-si dea acordul, astazi, pentru noua lista, care, ulterior, va fi adoptata formal de ministrii de finante ai UE, in cadrul reuniunii din 12 martie.

In prezent, lista cuprinde doar cinci jurisdictii: Samoa, Trinidad si Tobago si cele trei teritorii ale Statelor Unite ale Americii din Samoa, Guam si Insulele Virgine, desi initial, lista publicata in decembrie 2017 cuprindea 17 nume, dupa cum se poate vedea si in articolul de baza. 

Noua lista, extinsa la 15 jurisdictii, ar putea include Emiratele Arabe Unite, Oman, teritoriul britanic al Bermudei si alte insule din Caraibe si Pacific, aminteste Mediafax.ro. Totusi, statele din UE se gandesc inca daca vor fi adaugate Bermuda si Emiratele Arabe Unite.

Articolul initial, 06.12.2017

Cei 28 de ministri ai Finantelor din Uniunea Europeana au anuntat marti, in timpul unei reuniuni la Bruxelles, lista neagra a paradisurilor fiscale. Pe aceasta se regasesc 17 tari unde sunt tentati cei mai bogati oamenii ai lumii sa isi ascunda banii de ochii statului in care locuiesc.

Grupul de conduita al Consiliului European (COC), format din experti fiscali din fiecare stat membru UE, a elaborat luni lista neagra a paradisurilor fiscale, a anuntat marti, la Bruxelles, ministrul francez al Finantelor, Bruno Le Maire, citat de AFP.

"Am adoptat astazi la nivelul UE o lista a statelor care nu fac suficiente lucruri pentru a lupta impotriva evaziunii fiscale. Aceasta lista contine 17 state", a declarat Le Maire.

Potrivit unei surse diplomatice, cele 17 tari care figureaza pe aceasta lista sunt: Bahrain, Barbados, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Grenada, Guam, Insulele Marshall, Macao, Mongolia, Namibia, Palaos, Panama, Samoa, Samoa Americana, Santa Lucia, Trinidad si Tobago si Tunisia, potrivit hotnews.ro. Dar cel putin patru dintre acestea (Panama, Samoa, Guam si insulele Marshall) ar putea fi eliminate de pe lista, avand in vedere ca au facut promisiuni in ceea ce priveste schimbarile de reforma chiar in ultimul moment. De asemenea, mai sunt opt tari care au obtinut o perioada de suspendare pana in primavara anului 2018, pentru ca au fost recent afectate de uragane, mai exact in luna septembrie. Acestea sunt: Anguilla, Antigua si Barbuda, Bahamas, Republica Dominicana, insulele Virgine Britanice, insulele Virgine Americane si Turks si Caicos.

Dupa lista neagra a paradisurilor fiscale, a fost realizata si lista gri pe care se afla 47 de tari. Aceste state si-au asumat angajamente care trebuie aplicate in viitorul apropiat. Potrivit unei surse diplomatice, Maroc si Insulele Capului Verde ar fi putut fi incluse pe lista neagra, dar in cele din urma au fost lasate pe lista gri, dupa discutiile care au avut loc marti dimineata. Cele doua tari au trimis angajamente foarte recent.

Cele 28 de state membre UE au analizat cu atentie 92 de jurisdictii care atrag atentia ca ar fi taramurile perfecte pentru a ascunde banii celor mai bogati oameni din lume.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Exemple de posibile subiecte de la examenul CECCAR 2025

    • Ca in fiecare an, examenul CECCAR va fi, putin spus, dificil. Este normal, dat fiind ca accesul in Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania echivaleaza cu recunoasterea profesionala si inseamna un pas extrem de important in cariera oricarui contabil! Examenul realizeaza practic o selectie foarte dura si asa se si explica de ce, odata trecut de acest hop, intrati intr-un grup de profesionisti extrem de bine vazuti (si de bine platiti). In calitate de expert contabil...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Cum vor trece la impozit pe profit firmele care NU se mai incadreaza in plafonul de 250.000 euro al regimului micro

    • Un nou act normativ, mai exact OUG 156/2024, a adus noi modificari in privinta plafonului microintreprinderilor. Acesta a scazut de la suma de 500.000 euro, la 250.000 euro, incepand cu anul 2025. Microintreprinderi care NU se mai incadreaza in plafonul de 250.000 euro. Cum se face trecerea la impozit pe profit din 1 ianuarie 2025 In acest context, un contribuabil se intreaba cum poate face trecerea la impozit pe profit din 1 ianuarie 2025 daca nu se mai incadreaza in criteriile cumulative...» citeste mai departe aici

  • Firmele trebuie sa depuna D700 pana pe 31 martie 2025 daca nu se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euro

    • Pentru ca plafonul pentru aplicarea regimului micro a fost modificat, scazand de la 500.000 euro la 250.000 euro, firmele care nu se mai incadreaza in aceasta conditie la final de 2024 trebuie sa treaca, incepand cu data de 1 ianuarie 2025, la impozitul pe profit. Pentru a schimba vectorul fiscal se va depune D700 pana pe 31 martie, la ANAF. Firmele trebuie sa depuna D700 pana pe 31 martie 2025 daca sunt obligate sa treaca la impozit pe profit O microintreprindere cu veniturile realizate la data...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Case de marcat electronice. Noutati fiscale care se aplica in 2025

    • Pentru anul 2025 au aparut mai multe noutati legate de casele de marcat electronice fiscale. Printre principalele modificari se numara reglementarea noilor obligatii privind inscrierea codului de identificare fiscala pe bonurile fiscale, implementarea codurilor QR, dar si reluarea unor sanctiuni contraventionale din 2025. In plus, bonul fiscal tiparit si inmanat clientilor nu va mai fi obligatoriu la platile cu cardul, decat atunci cand este solicitat de cumparatori. De asemenea, nu este...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016