Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitatea cheltuielilor cu diferentele de curs valutar

27-Sep-2012
5721
O firma are diferente de curs in valoare de 5500 lei in luna iulie 2012. Urneaza sa stabilim cat din suma este deductibila fiscal si in ce conditii.

Raspuns:

Potrivit Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, cursul de schimb utilizat pentru evaluarea lunara a creantelor si datoriilor in valuta, efectuata incepand cu 1 ianuarie 2010, este cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara a lunii in cauza.

Conform acelorasi reglementari legale in vigoare diferentele de curs valutar care apar cu ocazia incasarii creantelor si decontarii datoriilor exprimate in lei, in functie de cursul unei valute, diferit de cel la care au fost inregistrate trebuie recunoscute in evidenta contabila in luna in care apar. Diferentele de curs se inregistreaza la venituri sau cheltuieli financiare.

Evaluarea lunara a creantelor si datoriilor in valuta la cursul Bancii Nationale a Romaniei, se face utilizandu-se cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza.


La acelasi curs se evalueaza si disponibilitatile in valuta, titlurile de stat in valuta, acreditivele si depozitele in valuta etc.

De ex. creanta nedecontata la finele lunii iunie 2012, este evaluata in contabilitate la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei in data de 30 iunie 2012.

Aceste prevederi se aplica si pentru creantele si datoriile exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. si in acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.

Pentru calculul impozitului pe profit, veniturile sau cheltuielile din alte venituri financiare se iau in calcul trimestrial.

Pentru contabilizarea tranzactiilor efectuate in ultima zi a lunii, se utilizeaza cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara anterioara operatiunii, curs disponibil la momentul efectuarii operatiunii (incasare, plata, emitere de documente).

De ex. pentru operatiunile derulate in data de 30 iunie 2012 se ia cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei in data de 29 iunie 2012.

Din punct de vedere fiscal, cheltuielile din diferente de curs valutar sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, iar veniturile din diferente de curs valutar sunt impozabile.

Cheltuielile din diferentele de curs valutar aferente unui imprumut financiar obtinut de la terti se limiteaza in acelasi mod ca si cheltuielile cu dobanzile, in functie de gradul de indatorare (conform prevederilor art. 23 din Codul fiscal ).

Avand in vedere faptul ca din continutul intrebarii pusa de d-voastra nu rezulta din ce surse s-au inregistrat diferentele de curs (creante, datorii, leasinguri, evaluare disponibil, acreditive, imprumuturi etc.) nu poate fi stabilit caracterul deductibil fiscal al diferentelor de curs valutar inregistrate la finele lunii iulie 2012.

Pentru obtinerea unui raspuns aplicabil situatiei societatii d-voastra va rugam sa reveniti cu informatii suplimentare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016