Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Energia fotovoltaica, tot mai "accesata" in Romania

16-Aug-2013
3134
Opt proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice si doua parcuri eoliene au fost aprobate, in sedinta din 14 august, de comitetul de reglementare din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), potrivit unui document postat pe site-ul institutiei.

ANRE a mai acordat, in luna iulie, alte 39 de autorizatii de infiintare pentru proiecte fotovoltaice, doua pentru eoliene, doua pentru producerea energiei pe baza de biomasa si o autorizatie pentru producerea de energie hidro. Asta in conditiile in care, de la 1 iulie, proiectele fotovoltaice primesc doar 4 certificate verzi pe MWh, fata de 6 certificate, restul fiind amanate pana in 2017. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din doua, iar microhidrocentralele, doua certificate din trei, potrivit Ordonantei de Urgenta 57/2013. 

Numai in primul semetru al acestui an, capacitatea instalata in centrale fotovoltaice a crescut de 7,6 ori, fata de sfarsitul anului trecut, potrivit datelor Transelectrica. Astfel, daca la 31 decembrie 2012 existau in Romania parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulata de 49,3 MW, la 30 iunie 2013 erau in functiune proiecte de 378,5 MW. 

Producatorii de energie fotovoltaica isi vor pierde acreditarea si nu vor mai primi certificate verzi daca, pana la 15 ianuarie 2014, nu fac dovada ca terenurile pe care sunt amplasate panourile fotovoltaice nu fac parte din circuitul agricol, se arata intr-un ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), publicat luni in Monitorul Oficial. Acest ordin cere sa se faca dovada ca terenurile pe care sunt situate centralele electrice fotovoltaice nu se afla in circuitul agricol la 31 decembrie 2013. 

Pe de alta parte, nici operatorii care sunt acreditati deja si produc energie in prezent nu vor mai primi certificate verzi daca terenul pe care sunt amplasate mai este in circuitul agricol la 31 decembrie. "Operatorii economici acreditati de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pana la 31 decembrie 2013 au obligatia de a transmite la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, pana la data de 15 ianuarie 2014, documentul justificativ care atesta ca terenurile pe care sunt situate centralele electrice fotovoltaice nu se afla in circuitul agricol la 31 decembrie 2013", se arata in document. 


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016