Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firmele din energie atrag atentia asupra consecintelor negative pe care le va avea OUG 114/2018 asupra economiei Romaniei

23-Ian-2019
2473

Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) transmite un semnal de alarma, privind consecintele negative pe care prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 (OUG 114/2018) le vor avea asupra intregii economii si a sectorului de productie a gazelor naturale din Romania.

Intr-un comunicat de presa remis miercuri, 23 ianuarie, ROPEPCA arata ca efectele negative nu se vor reflecta doar in sectorul petrolier, ci si la bugetul de stat, pierderile estimate fiind duble.

“Membrii nostri se asteapta la o reducere a impozitelor platite catre bugetul de stat, variind intre 30% si 60%, in functie de modelul de business al fiecarei companii. Luand in considerare un pret de 90 lei/MWh (media BRM pentru tranzactiile cu livrare in luna noiembrie 2018) si productia de anul trecut, pierderile directe ale bugetului de stat se ridica la cel putin 2 miliarde de lei pe an (proveniti din taxa pentru veniturile suplimentare obtinute din liberalizarea pietei de gaze, redevente si impozitul pe profit), fara a lua in calcul dividendele de la participatiile statului in companiile producatoare de gaze, precum si TVA pentru consumatorii finali de uz casnic. Nu sunt incluse pierderile suplimentare provocate de reducerea investitiilor, revizuirea politicilor de personal, scaderea productiei de gaze si de impactul economic negativ indirect si indus”, se arata in comunicatul citat. 

De asemenea, ROPEPCA aminteste faptul ca membrii Asociatiei au contribuit cu mai mult de 22 miliarde de lei la bugetul de stat in ultimii patru ani.

“Pretul reglementat risca sa reduca cu pana la 50% fondurile disponibile pentru investitii in proiecte de gaze. Companii care depind de finantarea externa pentru realizarea proiectelor de productie si de explorare au pierdut deja finantarea si sunt in pericol de inchidere in cazul in care nu se gasesc noi investitori. in general, investitiile viitoare sunt afectate in mod semnificativ de masurile impuse, multe proiecte avand doar rentabilitate marginala. Ca urmare a OUG 114/2018, estimam o reducere de pana la 50% a proiectelor de explorare si dezvoltare in viitorul apropiat”, mai mentioneaza reprezentantii ROPEPCA, aratand ca in ultimii 4 ani, membrii acestei asociatii au investit peste 16,5 miliarde de lei in Romania.

De asemenea, acestia atrag atentia asupra riscului ca, in urma evaluarii tuturor zacamintelor de productie a gazelor operate de membrii Asociatiei, sondele sa se inchida, iar campurile de gaze sa fie abandonate.

“Durata de viata a catorva zacaminte marginale este puternic afectata si va determina companiile sa renunte la acestea mai devreme decat era planificat. Mai mult, companiile care desfasoara activitati de explorare au amanat deja sau au anulat pana la 50% din sondele planificate a fi forate in viitorul apropiat. Acest procent va creste cu siguranta pe termen mediu si lung din cauza prevederilor OUG 114/2018. Trebuie punctat faptul ca fiecare metru cub de gaz care nu va mai fi produs in Romania, deoarece unele zacaminte devin neeconomice in conditiile date, va trebui importat la un pret considerabil mai mare din surse externe”, potrivit sursei citate.

Asadar, efectele negative ale OUG 114/2018 se vor resimti si in ceea ce priveste disponibilizarea a mii de locuri de munca. Mai mult, deja, din cauza reducerii activitatilor de foraj si a investitiilor, toti membrii ROPEPCA au suspendat angajarile in prezent: “Unii operatori au semnalat o reducere a personalului de pana la 75% in viitorul apropiat. Astfel, multi profesionisti din industrie, cu specializari de nisa, vor cauta sa se angajeze in proiecte mai sigure din alte tari. Reamintim ca numai membrii ROPEPCA mentin anual 14.000 de locuri de munca, intreaga industrie angajand 26.000 de persoane in mod direct si creand oportunitati pentru inca 20.000 de locuri de munca”.

Acestia au abordat si problema privind modul de implementare a prevederilor OUG 114/2018, problema semnalata de foarte multe entitati, in ultima perioada: “Pe langa efectele negative expuse mai sus, nu putem sa nu observam ca nu numai companiile petroliere au fost luate prin surprindere. in momentul de fata, exista o lipsa profunda de intelegere privind modul in care prevederile vor fi implementate. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), responsabila in a implementa masurile adoptate, va fi nevoita sa le integreze intr-un timp extrem de scurt in cadrul legislativ, in conditiile in care Ordonanta introduce numeroase neconcordante cu prevederi legale aflate in vigoare”.

ROPEPCA reaminteste faptul ca prin acest act normativ se instituie obligatia asupra producatorilor de a vinde gazele naturale produse, cu precadere catre furnizori, la pretul reglementat de 68 lei/MWh pana in anul 2022, precum si perceperea unei taxe de 2% din cifra de afaceri de catre ANRE. Taxa se va aplica retroactiv pentru anul 2018. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SAF-T in 2024: Tu stii cum sa completezi CORECT declaratia 406? Iata cele mai frecvente dificultati

    • Declartia 406, pe care sunteti obligat sa o trimiteti lunar sau trimestrial catre ANAF, constituie cartea dvs. de vizita in fata autoritatilor fiscale, deoarece in baza ei, cu doar cateva clicuri, inspectorii vor putea verifica tot: TVA, impozit pe profit, contributii salariale etc. Declaratia trebuie sa fie, asadar, impecabila si sa nu ridice semne de intrebare, care se pot solda cu controale fizice, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere. Cum va asigurati ca declaratia dvs. nu va...» citeste mai departe aici

  • Proiect: ANAF actualizeaza categoriile pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii D205

    • Printr-un nou Proiect de Ordin pus in dezbatere publica de ANAF, institutia actualizeaza categoriile pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii D205. In plus, sunt modificate instructiunile de completare a formularului. Este vorba despre Proiectul de ordin al presedintelui ANAF pentru modificarea si completarea Ordinului nr.179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si...» citeste mai departe aici

  • Ordinul 6410/2024: 4 modificari aduse procedurii de aplicare a amnistiei fiscale

    • Prin Ordinul 6410/2024 au fost aduse 4 modificari importante cu privire la procedura de aplicare a amnistiei fiscale, aprobata prin Ordinul 5521/2024. Ordinul 6410/2024: 4 modificari aduse procedurii de aplicare a amnistiei fiscale Ordinul ministrului finantelor nr. 6410/2024 privind modificarea si completarea Procedurii de anulare a unor obligatii bugetare, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor nr. 5.521/2024, modifica si completeaza unele prevederi ale...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016