Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firmele care depun SAF-T cu intarziere NU vor fi amendate. ANAF ofera o perioada de gratie pentru primele raportari

21-Sep-2021
7222
Firmele care depun SAF-T cu intarziere NU vor fi amendate. ANAF ofera o perioada de gratie pentru primele raportari

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un Proiect de Ordin prin care ofera o perioada de gratie pentru primele raportari firmelor care nu depun D406 pentru transmiterea fisierul standard de control fiscal (SAF-T) la timp.

Proiectul de ordin al presedintelui ANAF privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare al acestuia, procedura de transmitere, precum si termenele de depunere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa depuna fisierul standard de control fiscal a fost pus in dezbatere publica pe site-ul oficial ANAF.

Reamintim ca obligatia transmiterii SAF-T pentru firme a fost introdusa de OG 11/2021. Pentru mai multe detalii, click AICI»

Conform documentului mentionat mai sus, contribuabilii/platitorii care nu depun SAF-T la timp beneficiaza de o perioada de gratie de:

  • 6 (sase) luni pentru prima raportare, respectiv cinci (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii incadrati in categoria mari contribuabili care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T; 
  • 3 (trei) luni pentru prima raportare pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.

Perioada de gratie va fi calculata pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil. 

Astfel, contribuabilii/platitorii nu vor fi sanctionati contraventional, conform prevederilor art. 337^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, daca depun Declaratia informativa D406 valida, in termenul maxim prevazut la aliniatul (1). 

Termenele de transmitere de catre contribuabili/platitori a fisierului standard de control fiscal (SAF-T)

1. Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data limita de transmitere fiind: 

  • ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare (luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile “Stocuri” si “Active”); 
  • la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii “Active”; 
  • la termenul stabilit de organul fiscal, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii “Stocuri”.

2. Contribuabilii/platitorii vor transmite Declaratia Informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA).

3. Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA vor transmite Declaratia informativa D406 trimestrial. 

4. Data limita pentru transmiterea Declaratiilor Informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii (representand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa).

ATENTIE! Firmele mijlocii sunt obligate sa depuna D406 pentru transmiterea SAF-T din anul 2023, iar cele mici din 2025. Detalii AICI»

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016