
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Fiscul a publicat recent normele de venit pentru 2018 stabilite pentru activitatile independente, conform art. 69 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, scrie avocatnet.ro.
Potrivit Codului fiscal, venitul net anual este determinat pe baza normelor de venit, in cazul contribuabililor care au venituri in bani din activitati independente. In ceea ce priveste veniturile din profesii liberale si drepturi de autor, acestea sunt excluse.
"In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala (...), venitul net anual se determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii", conform articolului 69, cu privire la stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit, din Codul fiscal.
Pentru fiecare activitate, norma de venit trebuie sa fie cel putin la nivelul salariului minim brut in vigoare, care se inmulteste cu 12. Incepand cu 1 ianuarie 2018, salariul minim brut este de 1.900 de lei.
"Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12. Prevederile prezentului alineat se aplica si in cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, norma de venit fiind stabilita pentru fiecare membru asociat.
La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin inmultirea cu 12 a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata reprezinta venitul net anual inainte de aplicarea criteriilor. Criteriile pentru stabilirea normelor de venit de catre directiile generale regionale ale finantelor publice sunt cele prevazute in normele metodologice", se precizeaza in articolul 69, cu privire la stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit, din Codul fiscal.
Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina "pe baza de norme de venit" trebuie sa completeze numai partea referitoare la "la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu au obligatii privind evidenta contabila", potrivit Codului fiscal.
In cazul contribuabililor pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat "un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal", se precizeaza in articolul citat, cu privire la stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit, din Codul fiscal.
Veniturile din activitati independente sunt cele obtinute din productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si drepturi de proprietate intelectuala, fie ca sunt obtinute individual si/sau in asociere, scrie avocatnet.ro.
Puteti consulta normele de venit pentru anul 2018 stabilite pentru activitati independente, conform art. 69 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pe site-ul Fiscului.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: O persoana salariata a unei primarii poate cere zilele libere platite pentru a sta acasa cu copilul in varsta de pana la 12 ani? Care este documentatia pentru plata zilelor libere ale parintilor si cine suporta aceasta decontare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea noastra platitoare de TVA si impozit pe profit realizeaza venituri din chirii (se factureaza cu TVA conform notificare depusa la ANAF) pentru o cladire inchiriata tertilor. S-a incheiat in iulie 2017 un contract cu un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<