Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fiscul a publicat normele de venit pentru 2018 stabilite pentru activitatile independente

17-Ian-2018
4368

Fiscul a publicat recent normele de venit pentru 2018 stabilite pentru activitatile independente, conform art. 69 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, scrie avocatnet.ro.

Potrivit Codului fiscal, venitul net anual este determinat pe baza normelor de venit, in cazul contribuabililor care au venituri in bani din activitati independente. In ceea ce priveste veniturile din profesii liberale si drepturi de autor, acestea sunt excluse.

"In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala (...), venitul net anual se determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii", conform articolului 69, cu privire la stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit, din Codul fiscal.

Pentru fiecare activitate, norma de venit trebuie sa fie cel putin la nivelul salariului minim brut in vigoare, care se inmulteste cu 12. Incepand cu 1 ianuarie 2018, salariul minim brut este de 1.900 de lei.

"Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12. Prevederile prezentului alineat se aplica si in cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, norma de venit fiind stabilita pentru fiecare membru asociat.

La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin inmultirea cu 12 a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata reprezinta venitul net anual inainte de aplicarea criteriilor. Criteriile pentru stabilirea normelor de venit de catre directiile generale regionale ale finantelor publice sunt cele prevazute in normele metodologice", se precizeaza in articolul 69, cu privire la stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit, din Codul fiscal.

Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina "pe baza de norme de venit" trebuie sa completeze numai partea referitoare la "la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu au obligatii privind evidenta contabila", potrivit Codului fiscal.

In cazul contribuabililor pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat "un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal", se precizeaza in articolul citat, cu privire la stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit, din Codul fiscal.

Veniturile din activitati independente sunt cele obtinute din productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si drepturi de proprietate intelectuala, fie ca sunt obtinute individual si/sau in asociere, scrie avocatnet.ro.

Puteti consulta normele de venit pentru anul 2018 stabilite pentru activitati independente, conform art. 69 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pe site-ul Fiscului.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016