Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

GHID ANAF privind inspectia fiscala: Verificarea evidentelor fiscale si contabile

17-Ian-2020
2791


Agentia Nationala de Administrare Fiscala pune la dispozitia contribuabililor un ghid complet privind inspectia fiscala, iar astazi ne vom opri asupra unor aspecte precizate in aceasta lucrare stufoasa.

Asadar, vom vorbi despre verificarea evidentelor fiscale si contabile, despre obligatia contribuabilului de a conduce evidentele fiscale si regulile privind conducerea evidentelor contabile si fiscale, dar si despre prezentarea de inscrisuri.

VERIFICAREA EVIDENTELOR FISCALE SI CONTABILE

Contribuabilul/platitorul trebuie informat ca poate numi persoane care sa dea informatii pe perioada efectuarii inspectiei fiscale. Daca informatiile furnizate de contribuabil/platitor sau de catre persoana numita de acesta sunt insuficiente, atunci organul de inspectie fiscala se poate adresa si altor persoane pentru obtinerea de informatii necesare realizarii inspectiei fiscale

Totodata, contribuabilul/platitorul are obligatia sa colaboreze la constatarea starilor de fapt fiscale, sa dea informatii, sa prezinte toate documentele, precum si orice alte date necesare clarificarii situatiilor de fapt relevante din punct de vedere fiscal.

Indiferent de locul unde se desfasoara inspectia fiscala, organul de inspectie fiscala are dreptul sa inspecteze locurile in care se desfasoara activitatea, sau unde se afla bunurile impozabile, in prezenta contribuabilului/platitorului ori a unei persoane desemnate de acesta.

Totul despre controlul TVA >>

Pe toata durata exercitarii inspectiei fiscale contribuabilul/platitorul are dreptul de a beneficia de asistenta de specialitate sau juridica.

Atunci cand exista unele indicii de neinregistrare integrala sau partiala a veniturilor realizate, desfasurarea de activitati producatoare de venituri fara forme legale, cu consecinta diminuarii obligatiilor fiscale, organele de inspectie fiscala vor solicita, sub forma scrisa, prin adrese, date si informatii de la terte persoane (persoane fizice sau juridice, institutii etc.)

OBLIGATIA CONTRIBUABILULUI/PLATITORULUI DE A CONDUCE EVIDENTE FISCALE

Sunt evidente fiscale registrele, situatiile, precum si orice alte inscrisuri care, potrivit legislatiei fiscale, trebuie intocmite in mod obligatoriu in scopul stabilirii starii de fapt fiscale si a creantelor fiscale.

Prin inscris se intelege orice document, indiferent de mediul in care este stocat, documente, acte, inscrisuri, registre si documente financiar-contabile in original, inclusiv inregistrari audiovideo, precum si alte mijloace materiale de proba, care nu sunt interzise de lege, care face dovada stabilirii, inregistrarii si achitarii obligatiilor fiscale de catre contribuabil/platitor, ce pot fi relevante in stabilirea starii fiscale a contribuabilului supus controlului.

REGULI PENTRU CONDUCEREA EVIDENTELOR CONTABILE SI FISCALE

- Evidentele contabile si fiscale se pastreaza, dupa caz, la domiciliul fiscal al contribuabilului/platitorului, la sediul social ori la sediile secundare ale acestuia, inclusiv pe suport electronic, sau pot fi incredintate spre pastrare unei societati autorizate, potrivit legii, sa presteze servicii de arhivare.
- Evidentele contabile si fiscale ale exercitiului financiar in curs se pastreaza, dupa caz, la domiciliul fiscal al contribuabilului/platitorului, la sediul social ori la sediile secundare ale acestuia sau, in perioada 1 - 25 a lunii urmatoare perioadei fiscale de raportare, la sediul persoanei fizice ori juridice autorizate pentru prelucrarea lor in vederea intocmirii declaratiilor fiscale.
- Dispozitiile legale privind pastrarea, arhivarea si limba folosita pentru evidentele contabile sunt aplicabile si pentru evidentele fiscale.
- In cazul in care evidentele contabile si fiscale sunt tinute cu ajutorul sistemelor electronice de gestiune, pe langa datele arhivate in format electronic contribuabilul/platitorul este obligat sa pastreze si sa prezinte aplicatiile informatice cu ajutorul carora le-a generat.
- Contribuabilul/Platitorul este obligat sa evidentieze veniturile realizate si cheltuielile efectuate din activitatile desfasurate, prin intocmirea registrelor sau a oricaror altor documente prevazute de lege. 
- Contribuabilul/Platitorul este obligat sa utilizeze pentru activitatea desfasurata documente primare si de evidenta contabila stabilite prin lege si sa completeze integral rubricile formularelor, corespunzator operatiunilor inregistrate.
- Organul fiscal poate lua in considerare orice evidente relevante pentru impozitare tinute de contribuabil/ platitor.

Aici gasiti toate informatiile necesare in cazul in care va confruntati cu un control privind TVA >>

PREZENTAREA DE INSCRISURI

In vederea stabilirii starii de fapt fiscale, contribuabilul/platitorul are obligatia sa puna la dispozitie organului fiscal registre, evidente, documente de afaceri si orice alte inscrisuri. In acelasi scop, organul fiscal are dreptul sa solicite inscrisuri si altor persoane cu care contribuabilul/platitorul are sau a avut raporturi economice sau juridice.

Organul fiscal poate solicita punerea la dispozitie a inscrisurilor la sediul sau ori la domiciliul fiscal al persoanei obligate sa le prezinte.

Organul fiscal are dreptul sa retina, in scopul protejarii impotriva instrainarii sau distrugerii, indiferent de mediul in care sunt stocate, documente, acte, inscrisuri, registre si documente financiar-contabile in original sau orice element material care face dovada stabilirii, inregistrarii si achitarii obligatiilor fiscale de catre contribuabil/platitor, pe o perioada de cel mult 30 de zile. In cazuri exceptionale, cu aprobarea conducatorului organului fiscal, perioada de retinere poate fi prelungita cu cel mult 90 de zile. Contribuabilul/platitorul are dreptul sa solicite copii ale documentelor retinute atat timp cat acestea sunt in posesia organului fiscal.

Dovada retinerii documentelor o constituie actul intocmit de organul fiscal, in care sunt specificate toate elementele necesare individualizarii probei sau dovezii respective, precum si mentiunea ca aceasta a fost retinuta, potrivit dispozitiilor legale, de catre organul fiscal. Actul se intocmeste in doua exemplare si se semneaza de organul fiscal si de contribuabil/platitor, un exemplar comunicandu-i-se contribuabilului/platitorului.

In cazul in care pentru stabilirea starii de fapt fiscale contribuabilul/platitorul pune la dispozitia organului fiscal inscrisuri sau alte documente, in original, acestea se inapoiaza contribuabilului/platitorului, pastrandu-se in copie, conform cu originalul, numai inscrisuri relevante din punct de vedere fiscal. Conformitatea cu originalul a copiilor se efectueaza de catre contribuabil/platitor prin inscrierea mentiunii "conform cu originalul" si prin semnatura acestuia.

“Evaziunea fiscala. Ghid de aparare pentru contabili si administratori” este instrumentul de care aveti nevoie in cazul unui control din partea Fiscului.

Ori de cate ori contribuabilul/platitorul depune la organul fiscal un document semnat de catre o persoana fizica sau juridica care exercita activitati specifice unor profesii reglementate cum ar fi consultanta fiscala, audit financiar, expertiza contabila, evaluare, documentul trebuie sa contina in mod obligatoriu si numele si prenumele sau denumirea persoanei in cauza, precum si codul de identificare fiscala al acesteia atribuit de organul fiscal competent.

Sursa: ANAF

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "GHID ANAF privind inspectia fiscala: Verificarea evidentelor fiscale si contabile":
Rating:

Nota: 3.5 din 4 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!‚Äč

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Completarea Declaratiei Unice 2020: 5 Intrebari cu raspuns de la specialistii ANAF
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ofera consultanta online contribuabililor, intr-o sesiune de asistenta organizata, joi, pe pagina sa de Facebook, pe tema "Modalitatea de completare si depunere a Declaratiei Unice de catre persoanele fizice care au realizat in anul 2019 si/sau vor realiza in anul 2020 venituri din activitati independente". Sesiune a inceput joi (27 februarie 2020), la ora 9.00, si deja zeci de contribuabili au cerut asistenta in primele doua ore de la...» citeste mai departe aici

 • Indemnizatia pentru carantina - conditii de acordare. Precizarile CNAS
  • Casa Nationala de Asigurari de Sanatate transmite precizari privind indemnizatia pentru carantina si acordarea concediului medical – care au scopul de a preveni inbolnavirile si recuperarea capacitatii de munca. “Asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina, conform reglementarilor cuprinse in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, precum...» citeste mai departe aici

 • Reminder ANAF! Ce declaratii trebuie sa depuna contribuabilii pana pe 2 martie
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman, informeaza contribuabilii ca data de 2 martie 2020 este termenul limita de depunere a 4 declaratii fiscale. Documentele pe care trebuie sa le depuna contribuabilii: 1.Formularul 108- "Declaratie privind impozitul pe reprezentanta" Este necesara reprezentanta unei/unor persoane juridice straine, autorizata sa functioneze in Romania, potrivit legii. Baza legala: Legea 227/2015 art.237 alin.(2),...» citeste mai departe aici

 • Cadouri pentru salariati - Obligatiile angajatorului
  • Din ce in ce mai multe societati aleg sa ofere salariatilor lor si alte beneficii afara de tichetele de masa, cum ar fi cadouri in bani sau bunuri pentru ei sau copiii lor, cu diverse ocazii prevazute de codul fiscal (cu ocazia sarbatorilor de Paste si Craciun, tichete de vacanta, de ziua de nastere a salariatului etc.) in limita prevazuta de lege. In cazul in care o societate nu are contract colectiv de munca, Regulamentul de ordine interioara si Decizia administratorului emisa cu ocazia...» citeste mai departe aici

 • Calendarul obligatiilor fiscale ANAF - martie 2020
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna martie 2020. Conform agendei, primul termen fiscal din luna martie 2020 este luni – pe data de 2, cand contribuabilii au termen limita de depunere pentru patru declaratii fiscale. Luni, 2 martie Depunerea Declaratiei anuale privind impozitul pe reprezentanta - Formular 108 Categorii de contribuabili Reprezentanta unei/unor persoane juridice straine, autorizata sa functioneze in Romania,...» citeste mai departe aici

 • Tratament fiscal si contabil al sumelor platite colaboratorilor
  • O societate neplatitoare de TVA doreste sa colaboreze cu o persoana fizica in vederea predarii unor cursuri de engleza. Societatea solicita contract de colaborare. 1. Cum se poate efectua plata, avand in vedere ca prestatorul este persoana fizica? 2. Cine are obligatia depunerii declaratiilor privind veniturile din aceasta colaborare si impozitele aferente? 3. Trebuie ca societatea sa retina impozitele sau persoana sa se inregistreze la ANAF? Specialistul nostru va raspunde la aceste...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016