
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Asadar, vom vorbi despre verificarea evidentelor fiscale si contabile, despre obligatia contribuabilului de a conduce evidentele fiscale si regulile privind conducerea evidentelor contabile si fiscale, dar si despre prezentarea de inscrisuri.
VERIFICAREA EVIDENTELOR FISCALE SI CONTABILE
Contribuabilul/platitorul trebuie informat ca poate numi persoane care sa dea informatii pe perioada efectuarii inspectiei fiscale. Daca informatiile furnizate de contribuabil/platitor sau de catre persoana numita de acesta sunt insuficiente, atunci organul de inspectie fiscala se poate adresa si altor persoane pentru obtinerea de informatii necesare realizarii inspectiei fiscale
Totodata, contribuabilul/platitorul are obligatia sa colaboreze la constatarea starilor de fapt fiscale, sa dea informatii, sa prezinte toate documentele, precum si orice alte date necesare clarificarii situatiilor de fapt relevante din punct de vedere fiscal.
Indiferent de locul unde se desfasoara inspectia fiscala, organul de inspectie fiscala are dreptul sa inspecteze locurile in care se desfasoara activitatea, sau unde se afla bunurile impozabile, in prezenta contribuabilului/platitorului ori a unei persoane desemnate de acesta.
Cartea Verde a TVA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023
Manual de politici contabile - Stick USB
Pe toata durata exercitarii inspectiei fiscale contribuabilul/platitorul are dreptul de a beneficia de asistenta de specialitate sau juridica.
Atunci cand exista unele indicii de neinregistrare integrala sau partiala a veniturilor realizate, desfasurarea de activitati producatoare de venituri fara forme legale, cu consecinta diminuarii obligatiilor fiscale, organele de inspectie fiscala vor solicita, sub forma scrisa, prin adrese, date si informatii de la terte persoane (persoane fizice sau juridice, institutii etc.)
OBLIGATIA CONTRIBUABILULUI/PLATITORULUI DE A CONDUCE EVIDENTE FISCALE
Sunt evidente fiscale registrele, situatiile, precum si orice alte inscrisuri care, potrivit legislatiei fiscale, trebuie intocmite in mod obligatoriu in scopul stabilirii starii de fapt fiscale si a creantelor fiscale.
Prin inscris se intelege orice document, indiferent de mediul in care este stocat, documente, acte, inscrisuri, registre si documente financiar-contabile in original, inclusiv inregistrari audiovideo, precum si alte mijloace materiale de proba, care nu sunt interzise de lege, care face dovada stabilirii, inregistrarii si achitarii obligatiilor fiscale de catre contribuabil/platitor, ce pot fi relevante in stabilirea starii fiscale a contribuabilului supus controlului.
REGULI PENTRU CONDUCEREA EVIDENTELOR CONTABILE SI FISCALE
- Evidentele contabile si fiscale se pastreaza, dupa caz, la domiciliul fiscal al contribuabilului/platitorului, la sediul social ori la sediile secundare ale acestuia, inclusiv pe suport electronic, sau pot fi incredintate spre pastrare unei societati autorizate, potrivit legii, sa presteze servicii de arhivare.
- Evidentele contabile si fiscale ale exercitiului financiar in curs se pastreaza, dupa caz, la domiciliul fiscal al contribuabilului/platitorului, la sediul social ori la sediile secundare ale acestuia sau, in perioada 1 - 25 a lunii urmatoare perioadei fiscale de raportare, la sediul persoanei fizice ori juridice autorizate pentru prelucrarea lor in vederea intocmirii declaratiilor fiscale.
- Dispozitiile legale privind pastrarea, arhivarea si limba folosita pentru evidentele contabile sunt aplicabile si pentru evidentele fiscale.
- In cazul in care evidentele contabile si fiscale sunt tinute cu ajutorul sistemelor electronice de gestiune, pe langa datele arhivate in format electronic contribuabilul/platitorul este obligat sa pastreze si sa prezinte aplicatiile informatice cu ajutorul carora le-a generat.
- Contribuabilul/Platitorul este obligat sa evidentieze veniturile realizate si cheltuielile efectuate din activitatile desfasurate, prin intocmirea registrelor sau a oricaror altor documente prevazute de lege.
- Contribuabilul/Platitorul este obligat sa utilizeze pentru activitatea desfasurata documente primare si de evidenta contabila stabilite prin lege si sa completeze integral rubricile formularelor, corespunzator operatiunilor inregistrate.
- Organul fiscal poate lua in considerare orice evidente relevante pentru impozitare tinute de contribuabil/ platitor.
Aici gasiti toate informatiile necesare in cazul in care va confruntati cu un control privind TVA >>
PREZENTAREA DE INSCRISURI
In vederea stabilirii starii de fapt fiscale, contribuabilul/platitorul are obligatia sa puna la dispozitie organului fiscal registre, evidente, documente de afaceri si orice alte inscrisuri. In acelasi scop, organul fiscal are dreptul sa solicite inscrisuri si altor persoane cu care contribuabilul/platitorul are sau a avut raporturi economice sau juridice.
Organul fiscal poate solicita punerea la dispozitie a inscrisurilor la sediul sau ori la domiciliul fiscal al persoanei obligate sa le prezinte.
Organul fiscal are dreptul sa retina, in scopul protejarii impotriva instrainarii sau distrugerii, indiferent de mediul in care sunt stocate, documente, acte, inscrisuri, registre si documente financiar-contabile in original sau orice element material care face dovada stabilirii, inregistrarii si achitarii obligatiilor fiscale de catre contribuabil/platitor, pe o perioada de cel mult 30 de zile. In cazuri exceptionale, cu aprobarea conducatorului organului fiscal, perioada de retinere poate fi prelungita cu cel mult 90 de zile. Contribuabilul/platitorul are dreptul sa solicite copii ale documentelor retinute atat timp cat acestea sunt in posesia organului fiscal.
Dovada retinerii documentelor o constituie actul intocmit de organul fiscal, in care sunt specificate toate elementele necesare individualizarii probei sau dovezii respective, precum si mentiunea ca aceasta a fost retinuta, potrivit dispozitiilor legale, de catre organul fiscal. Actul se intocmeste in doua exemplare si se semneaza de organul fiscal si de contribuabil/platitor, un exemplar comunicandu-i-se contribuabilului/platitorului.
In cazul in care pentru stabilirea starii de fapt fiscale contribuabilul/platitorul pune la dispozitia organului fiscal inscrisuri sau alte documente, in original, acestea se inapoiaza contribuabilului/platitorului, pastrandu-se in copie, conform cu originalul, numai inscrisuri relevante din punct de vedere fiscal. Conformitatea cu originalul a copiilor se efectueaza de catre contribuabil/platitor prin inscrierea mentiunii "conform cu originalul" si prin semnatura acestuia.
“Evaziunea fiscala. Ghid de aparare pentru contabili si administratori” este instrumentul de care aveti nevoie in cazul unui control din partea Fiscului.
Ori de cate ori contribuabilul/platitorul depune la organul fiscal un document semnat de catre o persoana fizica sau juridica care exercita activitati specifice unor profesii reglementate cum ar fi consultanta fiscala, audit financiar, expertiza contabila, evaluare, documentul trebuie sa contina in mod obligatoriu si numele si prenumele sau denumirea persoanei in cauza, precum si codul de identificare fiscala al acesteia atribuit de organul fiscal competent.
Sursa: ANAF
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
Proces-verbal modificat de ANAF. Noutati privind inspectia fiscalaSe schimba procedura de solutionare a deconturilor de TVA negative cu optiune de rambursareA aparut Cartea Verde a TVA, editia pe 2021! Explicatii pentru intreaga legislatie pe TVAModul de calcul al prescriptiei dreptului de stabilire a obligatiilor fiscaleBlejnar: ANAF a inceput inspectii fiscale inopinate la ...Ultimele articole
Seful ANAF: De o luna trimitem deja Notificarea de conformare contribuabililor. Cei corecti NU vor fi supusi inspectiilor fiscaleCand sa apelezi la un avocat de drept fiscal din Timisoara?Notificarea de conformare. 5 situatii cand NU este necesara emiterea documentuluiInspectii fiscale 2023: Au fost aprobate modelul Notificarii de conformare si procedura aferenta (Ordinul 420/2023)Contribuabilii care vor sa se inregistreze in scopuri de TVA vor avea mai putine documente de depus. A fost ELIMINATA declaratia 098Articole similare
Care sunt obligatiilor fiscale ale asociatiilor de proprietari in 2014?Reflectarea contabila si fiscala a dreptului limitat de deducere a TVAEvidenta fiscala a operatiunilor intracomunitare cu bunuri. Regim TVAAchizitie imobil cu TVA. Renuntare la TVAActualizare legislatie septembrie 2011: Modificarea si completarea Codului de Procedura Fiscala (Partea I.3)Ultimele articole
Agenda Fiscala 2012 pentru societati comerciale. Evita amenzile!Articole similare
MFP propune inchisoarea pana la 6 ani pentru cine nu plateste impozitele si contributiile angajatilorEvaziune fiscala in Romania. Cum sa eviti acuzatiile si urmarile legale pe care acestea le implica (ghid de aparare)Evidenta operatiunilor din sfera TVADoua firme au uitat de... evidentele contabile. Cheltuielile fictive au dus la un prejudiciu de 4.000.000 leiTitlul III, Capitolul II pct. 18 - 661Ultimele articole
Contabilitatea si fiscalitatea PFA de la A la Z in 222 pagini. Descopera GHIDUL practicRegimul fiscal - contabil al creantelor neincasate. Rezolvati problema fara sa apelati la JustitieGhid practic de utilizare SAGA pentru PFA la potential maxim! Evidente fiscal-contabile perfect legaleRefacerea evidentei contabile. Inchidere conturi si inregistrari contabileCe modificari contine noua procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA?Sfaturi de la experti
Intrebare: 1. S-a incheiat un contract de finantare in cadrul POC 2014-2020 intre finantator (ministerul cercetarii) si beneficiar (institutia noastra) pentru constructia in antrepriza a unui obiectiv de investitii. 2. Valoarea contractului...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Monografie contabila plata garantie in cont separat
Intrebare: Va rog, reflectarea in contabilitate a garantiei de buna executie achitata intr-un cont special deschis de prestator la banca. O societate are in derulare construirea unei hale de productie. Furnizorul de lucrari ii factureaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii