Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intreprindere individuala si PFA. Cum aplicam normele OUG nr. 24 din 2012

21-Dec-2012
5330

Vom stabili mai jos daca OUG 24/2012 se aplica in urmatoarele cazuri (in ce priveste obligatiile declarative):



a) la o intreprindere individuala la care titularul de intreprindere este salariat in alta parte cu contract individual de munca avand un venit brut de 741 lei mai trebuie sa-si depuna:
Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii si declaratie privind obligatiile la fondul unic de asigurari de sanatate

b) la un P.F.A. in care persoana fizica autorizata (administratorul P.F.A.-ului)este salariat in alta parte cu contract individual de munca avand un venit brut de 741 lei mai trebuie sa-si depuna:
Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii si declaratie privind obligatiile la fondul unic de asigurari de sanatate.

Solutia consultantului:

Modificarile intrate in vigoare incepand cu 1 iulie 2012 in ceea ce priveste contributiile de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate au fost introduse prin OUG 125/2011, astfel ca OUG 24/2012 nu a produs alte modificari in acest domeniu. Cu toate acestea, sunt asteptate Normele metodologice pentru aplicarea acestor prevederi intrate in vigoare incepand cu 1 iulie 2012.
Potrivit art. 296 indice 21 alin. (1) lit. a) si c) din Codul fiscal , atat intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, cat si persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, tratamentul din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii fiind asemanator.

In raport cu obligatiile privind contributia de asigurari sociale, trebuie precizat ca alin. (2) al art. 296 indice 21 excepteaza persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii de la plata contributiei de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute mai sus. In acelasi sens si OPANAF 874/2012 precizeaza in instructiunile de completare ca persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu au obligatia depunerii declaratiei.

Astfel, intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, cat si persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din activitati independente obtinute, daca sunt asigurate ale sistemului public de pensii obtinand si venituri din salarii ca urmare a unui contract individual de munca.
Cu referire la plafonul minim de 35% din din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, trebuie precizat ca baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale pentru persoanele care au obligatia depunerii declaratiei este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig. In acest caz, contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale.

Intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, cat si persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, in conformitate cu prevederile art. 296 indice 21 alin. (1) din Codul fiscal , completeaza si depun formularul 600 – Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. Venitul baza de calcul este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.

Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu au obligatia depunerii declaratiei.
Formularul 600 se depune anual pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, iar in cazul inceperii unei activitati in cursul anului fiscal, declaratia se depune in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.

Pentru anul 2012, conform art. 2 din OPANAF 874/2012 formularul 600 - Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se depune de persoanele prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. a)-e) din Codul fiscal , numai in situatia in care se incadreaza in una dintre aceste categorii, incepand cu data de 1 iulie 2012.

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin depunerea declaratiei de venit estimat prevazute la art. 81 (formularul 220 - Declaratie privind venitul estimat/norma de venit) si a declaratiei privind venitul realizat prevazute la art. 83 (formularul 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania).
In cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate datorate in cursul anului declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat, potrivit regulilor prevazute la art. 82, sau pe baza normelor de venit, potrivit prevederilor prevazute la art. 83. Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice stabilite de catre organul fiscal in decizia de impunere, se platesc trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Formularul 620 - Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate, se comunica contribuabililor in conformitate cu prevederile art. 44 din Codul de procedura fiscala .

Obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat, in cazul impunerii in sistem real, prin aplicarea cotei contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra bazei de calcul swtabilita conform art. 296 indice 22 alin. (3) din Codul fiscal.

Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate. Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016