Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea 72 din 2013. Conditiile in care dobanzile penalizatoare sunt obligatorii

10-Mai-2013
3873
Vom stabili mai jos in ce masura, odata cu intrarea in vigoare a Legii 72/2013, creantele restante ale unei societati obliga la calculul unor dobanzi penalizatoare sau la o despagubire minima.


Solutia consultantului:

Consideram ca Legea 72/2013 are carater de obligativitate pentru toti agentii economici, conform art.1 din lege, redat mai jos:

"Art. 1. - Domeniul de aplicare

(1) Prezenta lege se aplica creantelor certe, lichide si exigibile constand in obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta dintr-un contract incheiat intre profesionisti sau intre acestia si o autoritate contractanta, contractul avand ca obiect furnizarea de bunuri sau prestarea de servicii, inclusiv proiectarea si executia lucrarilor publice, a cladirilor si a lucrarilor de constructii civile.

(2) Nu sunt incluse in sfera de aplicare a prezentei legi:

a) creantele inscrise la masa credala in cadrul unei proceduri de insolventa si creantele ce fac obiectul unui mandat ad-hoc, concordat preventiv ori al unei intelegeri incheiate ca urmare a unei negocieri extrajudiciare de restructurare a datoriilor unei societati;
b) contractele incheiate intre profesionisti si consumatori."

Fata de cele de mai sus, apreciem ca in conditiile in care in contractele dintre parti nu sunt prevazute dobanzi penalizatoare, acestea trebuie sa aplice dobanzile penalizatoare minime legale. In ceea ce priveste daunele interese minimale prevazute la art. 10, consideram ca acestea nu sunt obligatorii, ci optionale dupa cum reiese in textul de lege de mai jos:

"Art. 10. - Daune-interese minimale

(1) Fara a aduce atingere drepturilor prevazute la art.9, daca sunt intrunite conditiile intarzierii la plata, creditorul poate pretinde debitorului plata contravalorii in lei la data platii a sumei de 40 euro, reprezentand daune-interese suplimentare minimale.

(2) Obligatia de plata a sumei prevazute la alin.(1) este scadenta de la data la care curge dobanda penalizatoare, potrivit prevederilor art.3 alin.(2) si (3) sau, dupa caz, ale art.8 alin.(2).
(3) Suma prevazuta la alin.(1) este suplimentara cheltuielilor aferente unei eventuale proceduri de executare silita".

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016