Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comert cu ridicata. Cum stabilim penalizarile pentru facturi neincasate de la clienti?

23-Sep-2013
9178
Prin cele ce urmeaza, vom stabili daca in cazul in care nu sunt contracte incheiate cu partenerii de afaceri, la facturile emise din mai 2013 pana in prezent si neincasate se aplica Legea 72/2013.

Incepand cu 05 aprilie 2013, orice persoana fizica sau juridica care exploateaza o intreprindere cu scop lucrativ va aplica prevederile Legii 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante. Ea va fi denumita conform art 2 alin.(2) din prezenta lege profesionist.

De asemenea, tot sub incidenta Legii 72/2013 va intra intarzierea in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani - neefectuarea platii la termenul stabilit prin contract sau prin lege, in conditiile stipulate art. 3 alin. (1) si ale art. 8 alin. (1). Conform art.2 alin. (4)reiese ca suma datorata este suma care ar fi trebuit sa fie platita in termenul contractual sau legal de plata si alte sume mentionate in factura sau in cererea echivalenta de plata.

In cazul in care NU se incheie un contract intre partenerii de afaceri si nici nu s-a prevazut pe factura intocmita si inaintata de catre vanzator cumparatorului o data scadenta cu privire la incasarea facturii, termenul de plata va fi de cel mult 30 zile calendaristice de la primirea facturii sau aoricarei altei asemenea cereri adresate echivalente de plata, adresate debitorului, conform art.6 alin.(1)lit.(a).

Daca data primirii facturii ori a unei cereri echivalente de plata este incerta sau anterioara primirii bunurilor livrate de catre dvs, atunci termenul de plata va fi de 30 de zile calendaristice de la receptia marfurilor, prevazut la art.6 alin.(1) lit.(b). Asadar,conform art.2 alin.(2) si (3) lit. (a) si (b), dobanda penalizatoare va curge dupa trecerea a 30 de zile calendaristice de la data receptiei de catre debitor a marfurilor, data ce a fost inscrisa pe factura sau pe avizul de expeditie a marfurilor emisa si predata de catre vanzator clientilor.


In cazul in care ar exista stabilita prin lege sau contract (acolo unde sunt incheiate) o procedura de receptie sau verificare cu scopul certificarii conformitatii marfurilor, iar cumparatorul a primit factura la data receptiei sau anterior acestei date, termenul de plata este de 30 zile calendaristice de la receptie sau verificare, art.6 alin.(1) lit.(c).

Termenul de la care va curge dobanda penalizatoare va fi ziua imediat urmatoare dupa trecerea celor 30 de zile calendaristice de la aceasta data, art.2 alin.3 lit.(c). In acest caz, conform art.3 alin.(4) coroborat cu art.6 alin.(2), procedura de receptie sau verificare nu poate depasi 30 de zile calendaristice de la data receptiei bunurilor. Prin exceptie, partile pot stipula in contract un termen mai mare de 30 de zile calendaristice,,sub rezerva ca aceasta clauza sa nu fie abuziva, potrivit art. 12 Legea,72/2013.

Concluzionand, dobanda penalizatoare pentru plata cu intarziere curge de la termenul stipulat in contract sau, in cazul in care nu a fost stipulat in contract, de la expirarea termenelor prevazute la art. 6 alin. (1), in conditiile dispozitiilor art. 1.535 din Legea 287/2009, republicata, cu modificarile ulterioare.

In cazul particular prezentat de dvs. facturile sunt emise in luna mai 2013, deci intra sub incidenta Legii 72/2013. Pentru ca nu ati inceiat contracte cu partenerii de afaceri, veti aplica prevederile art.4 din lege.Astfel, sunteti obligat sa calculati si sa percepeti dobanda legala penalizatoare. Acestea vor fi calculate din ziua imediat urmatoare depasirii termenului de plata stipulat in art.6, respectiv dupa trecerea a 30 zile calendaristice de la data primirii facturii ce atesta livrarea marfii. Daca data primirii facturii de catre clientul dvs este incerta sau anterioara primirii bunurilor livrate, termenul de la care veti calcula dobanda legala penalizatoare va curge de la data receptiei marfurilor.

Dobanda legala penalizatoare va fi calculata potrivit art. 3 din OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea 43/2012. Rata de referinta a dobanzii legale in vigoare in prima zi calendaristica a semestrului se aplica pe intregul semestru.
De asemenea, puteti pretinde daune-interese pentru toate cheltuielile facute pentru recuperarea creantei, in conditiile neexecutarii la timp a obligatiei de plata de catre debitor, conform art.9.

Art.10 specfica ca puteti pretinde debitorului plata contravalorii in lei la data platii a cv sumei de 40 euro, reprezentand daune-interese suplimentare minimale, daca sunt intrunite conditiile intarzierii de plata. sau, dupa caz. Aceasta suma este suplimentara cheltuielilor aferente unei eventuale proceduri de executare silita, iar obligatia de plata a acestia este scadenta de la data la care curge dobanda penalizatoare.

Mai trebuie sa stiti ca, conform art.16 din lege, daca debitorul intarzie in efectuarea platii, dvs, in calitate de credtor, puteti obtine un titlu executoriu prin procedura ordonantei de plata, prevazuta de dispozitiile art. 1.013-1.024 din cadrul titlului IX al Legii 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Sursa: PortalContabilitate.ro



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Casarea mijloacelor fixe. Procedura, documente, monografii si reglementari cheie

    • Casarea mijloacelor fixe reprezinta procesul prin care activele imobilizate sunt scoase din functiune si eliminate din evidenta contabila a unei entitati deoarece sunt uzate fizic sau moral si devin nefunctionale sau inutilizabile din punct de vedere economic. Casarea se efectueaza pe baza unor documente justificative si respectand reglementarile legale in vigoare. In acest articol vom discuta despre procedura de casare a mijloacelor fixe si vom prezenta monografiile contabile aferente acestei...» citeste mai departe aici

  • Reactivare firma inactiva. [PROCEDURA] si reglementari cheie

    • Reactivarea unei firme inactive este un proces esential pentru reluarea activitatii economice si recastigarea drepturilor fiscale pierdute. Fie ca inactivitatea a fost cauzata de neconformitati fiscale sau de o suspendare voluntara a activitatii, este important ca antreprenorii sa inteleaga pasii necesari pentru repunerea firmei in legalitate. In acest articol, vom detalia procedura de reactivare a unei firme inactive, reglementarile cheie prevazute de legislatia fiscala si conditiile pe care...» citeste mai departe aici

  • [INFOGRAFIC] PFA sau SRL 2025. Ce tip de firma este mai avantajos?

    • Atunci cand vrei sa iti deschizi o firma in Romania, trebuie sa te gandesti bine, mai inainte, la forma juridica pe care o vei adopta. Cele mai multe persoane se indreapta catre PFA sau SRL. Iar in acest articol vom vedea care sunt avantajele si dezavantajele acestor forme juridice, dar si o comparatie intre cele doua cu privire la urmatoarele aspecte: costurile de infiintare si administrare, responsabilitatile juridice, regimul fiscal, flexibilitatea activitatilor, dar si impactul asupra...» citeste mai departe aici

  • D112. Va fi utilizat un NOU model de formular din luna martie 2025, conform Ordinului 299/2025

    • Prin Ordinul Comun nr. 299/455/435/729/2025, din 4 martie 2025, s-a legiferat noul model al declaratie 112, obligatoriu incepand cu declararea veniturilor aferente lunii martie 2025. Astfel, incepand cu declararea veniturilor lunii martie 2025, va fi folosit noul model al declaratiei 112.» citeste mai departe aici

  • SAF-T: Opinia specialistului cu privire la 2 situatii de raportare a stocurilor in SAF-T

    • Pentru modernizarea si eficientizarea controalelor fiscale autoritatile din Romania au implementat sistemul SAF-T. Chiar daca este utilizat deja de ceva timp, inca exista neclaritati cu privire la raportarea corecta si completa a stocurilor, mai ales in situatii complexe, cum ar fi cele care implica contracte internationale de tip "manufacturing toll" sau perioade tranzitorii in care stocurile sunt transferate intre entitati. In acest articol, vom vedea opinia specialistului cu privire la doua...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016