Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stocuri aflate la terti. Ce documente intocmim pentru retur?

07-Aug-2012
8115
Analizam situatia unor stocuri aflate la terti, in calitate de marfa achizitionata anul anterior (facturata) de la un furnizor din afara UE. Marfa a fost lasata in custodie la furnizorul respectiv (nu s-a livrat catre Romania). Marfa s-a inregistrat in contabilitate in contul 357. Acum nu se mai doreste acea marfa si s-a cerut furnizorului "retur" (acesta este de acord). Vom vedea astfel ce documente sunt necesare, ce taxe se platesc, daca e cazul, care sunt inregistrarile contabile aferente si cat timp poate fi lasata o marfa in custodie la terti.

Raspuns:

Raspunsul nostru porneste de la premisa ca respectiva societate din afara UE, nu are obligatia sa fie inregistrat in scopuri de TVA intr-un stat membru si marfa nu a fost introdusa niciodata in comunitate.

Astfel, legislatia cu caracter general privind tranzactiile comerciale este data de Legea 287/2009 privind Codul civil, ce stabileste capacitatea persoanei juridice de a efectua acte de comert, avand capacitate de folosinta si exercitiu si, implicit, deicizii de a asuma responsabilitatea pentru neindeplinirea obligatiilor. Desigur, acest act normativ este foarte vast si reglementeaza multitudinea aspectelor ce ar putea sa apara in viata sociala.

Efectuarea sau renuntarea la o fapta de comert consideram ca este si in competenta legala a administratorului, conform art. 71 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, ce trebuie sa indeplineasca aceste activitati cu buna credinta.


Pentru a avea cadrul juridic necesar pentru renuntarea la marfa, consideram ca este nevoie de un acord scris intre parti, prin care partile renunta la tranzactia de livrare initiala. Acest act scris poate fi sub forma fie a unui act aditional la comanda initiala, fie sub forma de proces verbal – minuta sau acord al partilor, insa trebuie sa fie semnat de persoane competente sa reprezinte cele 2 societati.

Nu consideram ca sunt implicate taxe si obligatii fiscale de plata, in legatura cu aceasta renuntare la bunuri ce urmau sa fie livrate.

Legea nu precizeaza un termen minim sau maxim in care bunurile pot fi lasate in custodie, atat timp cat tranzactiile sunt transparente, iar scopul custodiei este unul legitim si nu unul de sustragere de la plata unor impozite si taxe.

Daca inregistrarile initiale au fost 371 "Marfuri" = 401 "Furnizori" si ulterior 357 "Marfuri la terti" = 371 "Marfuri", consideram ca actuala renuntare la stocul de marfa se face prin stornarea acestor inregistrari, respectiv aceleasi articole contabile, cu sumele in minus.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016