Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stocuri aflate la terti. Ce documente intocmim pentru retur?

07-Aug-2012
7899
Analizam situatia unor stocuri aflate la terti, in calitate de marfa achizitionata anul anterior (facturata) de la un furnizor din afara UE. Marfa a fost lasata in custodie la furnizorul respectiv (nu s-a livrat catre Romania). Marfa s-a inregistrat in contabilitate in contul 357. Acum nu se mai doreste acea marfa si s-a cerut furnizorului "retur" (acesta este de acord). Vom vedea astfel ce documente sunt necesare, ce taxe se platesc, daca e cazul, care sunt inregistrarile contabile aferente si cat timp poate fi lasata o marfa in custodie la terti.

Raspuns:

Raspunsul nostru porneste de la premisa ca respectiva societate din afara UE, nu are obligatia sa fie inregistrat in scopuri de TVA intr-un stat membru si marfa nu a fost introdusa niciodata in comunitate.

Astfel, legislatia cu caracter general privind tranzactiile comerciale este data de Legea 287/2009 privind Codul civil, ce stabileste capacitatea persoanei juridice de a efectua acte de comert, avand capacitate de folosinta si exercitiu si, implicit, deicizii de a asuma responsabilitatea pentru neindeplinirea obligatiilor. Desigur, acest act normativ este foarte vast si reglementeaza multitudinea aspectelor ce ar putea sa apara in viata sociala.

Efectuarea sau renuntarea la o fapta de comert consideram ca este si in competenta legala a administratorului, conform art. 71 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, ce trebuie sa indeplineasca aceste activitati cu buna credinta.


Pentru a avea cadrul juridic necesar pentru renuntarea la marfa, consideram ca este nevoie de un acord scris intre parti, prin care partile renunta la tranzactia de livrare initiala. Acest act scris poate fi sub forma fie a unui act aditional la comanda initiala, fie sub forma de proces verbal – minuta sau acord al partilor, insa trebuie sa fie semnat de persoane competente sa reprezinte cele 2 societati.

Nu consideram ca sunt implicate taxe si obligatii fiscale de plata, in legatura cu aceasta renuntare la bunuri ce urmau sa fie livrate.

Legea nu precizeaza un termen minim sau maxim in care bunurile pot fi lasate in custodie, atat timp cat tranzactiile sunt transparente, iar scopul custodiei este unul legitim si nu unul de sustragere de la plata unor impozite si taxe.

Daca inregistrarile initiale au fost 371 "Marfuri" = 401 "Furnizori" si ulterior 357 "Marfuri la terti" = 371 "Marfuri", consideram ca actuala renuntare la stocul de marfa se face prin stornarea acestor inregistrari, respectiv aceleasi articole contabile, cu sumele in minus.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Erori contabile. Cum se pot corecta in mod legal

    • Contabilitatea unei firme este foarte importanta, indiferent de activitatea economica pe care o desfasoara, fiindca in acest fel se tine cont de activitatea companiei, de eventualele datorii pe care le-ar avea, dar si de toate celelalte informatii care vizeaza circuitul financiar al acesteia. Uneori insa, apar diverse erori contabile, de la cele matematice, pana la cele de aplicare a politicilor contabile sau de intepretare incorecta a noilor legi si amendamente fiscale, etc. In acest...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala, OUG 107/2024. Cum poti beneficia de facilitati daca trebuie sa modifici regimul de impozitare

    • Prin OUG 107/2024 a fost adoptata de Guvern amnistia fiscala care presupune facilitati pentru contribuabili precum anularea dobanzilor, penalitatilor si altor accesorii, reducerea unei parti din datorie in cazul persoanelor fizice, dar si bonificatii de 3% pentru societatile care platesc la timp obligatiile fiscale. Cum beneficiezi de anularea dobanzilor si accesoriilor Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31...» citeste mai departe aici

  • Declaratie beneficiar real 2024. Cine are obligatia de a depune declaratia si care sunt EXCEPTIILE

    • Declaratia privind beneficiarul real NU va mai fi depusa ANUAL de catre firme, asa cum a fost stabilit prin Legea 315/2021, inca de la 1 ianuarie 2022. Insa obligatia de a depune formularul ramane in continuare in vigoare pentru anumite persoane, existand si cateva exceptii. Declaratia privind beneficiarul real este declaratia pe propria raspundere pe care o da reprezentantul unei firme sau societati. Declaratie beneficiar real 2024. Cine are obligatia de a depune declaratia si care sunt...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016