Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata agenti cu comision. Conventii civile. Implicatii fiscale

15-Nov-2012
6536
Va prezentam mai jos care sunt implicatiile fiscale in cazul platii unor agenti cu un comision in urma veniturilor aduse de acestia firmei prin incheierea de asigurari.

Solutia consultantului:

Din punctul de vedere al intitularii contractului - conventie civila, contract civil, consideram ca acestea sunt sinonime, avand in vedere noile prevederi aplicabile din octombrie 2011 cand a intrat in vigoare Codul civil, adoptat prin Legea 287/2009, republicata cu modificari.

Cel mai pretabil situatiei de fata, consideram ca este contractul de mandat in brokeraj, conform art. 2009 - 2042 din Codul civil si acesta reprezentand o forma de desfasurare a unor contracte civile.

Din punctul de vedere al taxarii, va prezentam principalele aspecte privind impozitele aplicate la contractele civile.


La elaborarea raspunsului consideram ca persoana fizica ce presteaza activitatile nu desfasoara o profesie libera sau o meserie autorizata fara a avea o inregistrare fiscala in acest sens.

Subliniem faptul ca procedura impozitarii si obligatia platii asigurarilor sociale este influentata de calitatea de salariat a persoanei si de faptul cand aceasta este pensionata sau in somaj. Aceeasi procedura se aplica si cand persoana nu este pensionara si nici salariata.

Din punct de vedere al impozitului pe venit pentru conventii civile, platitorul de venit are obligatia retinerii si platii impozitului pe venit conform art. 52 alin (1) lit. b din Codul fiscal.

Cota de impozit este 10% sau 16% in functie de optiunea de impunere a venitului brut, care se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract in sensul ca partile pot stabilii:
a) retinerea si plata integrala a impozitului in procent de 16%, caz in care persoana fizica nu depune declaratie anuala de venit global pentru venitul din conventie/contractul civil;
b) retinere anticipata impozit in procent de 10%, iar pana in data de 25 mai a anului urmator, persoana fizica va depune declaratia de venit global 200, ocazie cu care va regulariza si procentul de 6% la impozit.

De la 1 iulie 2012, pentru veniturile mentionate art. 52 alin. (1) din Codul fiscal (conventii civile, contracte de agent etc), platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a urmatoarelor contributii:

-contributia individuala de asigurari sociale in cota de 10,5%, conform art 296^21 alin.(1) lit. f ) si art. 296^26 alin. (2) din Codul fiscal ; baza contributiei este plafonata superior la 5 salarii medii utilizate la elaborarea bugetului asigurarilor sociale;

- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%, conform art 296^21 alin.(1) si art 296^26 alin. (1) lit. b din Codul fiscal.

Potrivit prevederilor art 296^21 alin (1) lit. f) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) din Codul fiscal - conventii civile si contract de agent - au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz.

Potrivit art. 296^21 alin (2), persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (1).

Altfel spus nu se datoreaza asigurari la pensii pentru contracte/conventii civile semnate cu persoane deja salariate, pensionate sau ce incaseaza indemnizatii de somaj.

Tratament pentru contributia de asigurari sociale de sanatate:
Pentru sananate nu avem nici o exceptie de la plata - se plateste indiferent daca persoana fizica obtine venituri din salarii, venituri din pensii mai mici sau mai mari iar in cazul in care persoana respectiva nu realizeaza si alte venituri baza de calcul a contributiei de sanatate nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie (700 lei).

Declararea sumelor impoziate conform precizarilor de mai sus se face in Sectiunea 3 a declaratiei 112.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Amnistie fiscala 2024: Contribuabilii trebuie sa depuna cererile pana pe 25 noiembrie

    • Amnistia fiscala pentru anul 2024 a fost implementata prin OUG 107/2024 si prevede mai multe facilitati fiscale, atat pentru persoanele juridice, cat si pentru cele fizice. Termenul limita pentru a beneficia de acestea este data de 25 noiembrie 2024. Amnistie fiscala 2024 - ce facilitati se acorda 1. anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv; 2. anularea dobanzilor, penalitatilor si a...» citeste mai departe aici

  • OUG 125/2024. Se amana pana la 31 decembrie 2024 aplicarea amenzilor pentru nedotarea cu case de marcat

    • Se amana din nou aplicarea contraventiilor pentru nedotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, conform OUG 125/2024. Prin actul normativ au fost introduse si alte obligatii de raportare. OUG 125/2024. Se amana pana la data de 31 decembrie 2024 aplicarea amenzilor pentru nedotarea cu aparate de marcat Reamintim ca prin OUG 115/2023 a fost amanata, pana la data de 1 octombrie 2024, aplicarea sanctiunii prevazute de lege pentru nedotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat...» citeste mai departe aici

  • Lista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAF

    • ANAF Ialomita anunta, printr-un comunicat de presa, ca a fost publicata lista contribuabililor persoane juridice care au declarat si au achitat la scadenta obligatiile fiscale de plata si care, la finele trimestrului III 2024, nu mai inregistrau obligatii fiscale restante. Lista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAF Conditiile legale necesar a fi indeplinite in acest scop: a) toate declaratiile fiscale sunt depuse, pe perioada de prescriptie a dreptului de a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016