Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce regim fiscal se aplica pentru cheltuielile cu autoturisme in baza contractelor de comodat?

06-Feb-2017
6780

In analiza de mai jos, prin cele ce urmeaza, avem ca exemplu o societate comerciala X, platitoare de impozit de profit si inregistrata in scop de TVA, care presteaza servicii de administrare imobile pe baza de comision sau contract conform CAEN.

Locatiile administrate sunt atat in oras, cat si in afara orasului. Cativa salariati semneaza cu angajatorul X contracte de comodat prin care isi pun masina la dispozitia firmei, masini pe care le folosesc in efectuarea sarcinilor de serviciu. In contractul de comodat se specifica urmatoarele activitati pe care le face salariatul in fiecare luna:
1. salariatii aduc bonuri de combustibil,
2. salariatii fac un decont de 600 lei,
3. Salariatii intocmesc foi de parcurs.

Stabilim daca este corecta decontarea sumei in baza unui contract de comodat si, in caz afirmativ, daca bonurile sau facturile de combustibil au 100% TVA deductibil.

In cazul autoturismelor utilizate de catre salariati in scopul economic al societatii, in baza contractelor de comodat , este posibila decontarea anumitor cheltuieli cu exceptia cheltuielilor privind asigurarea CASCO si RCA.


Cheltuielile cu asigurarile emise pe numele altei persoane, nu sunt deductibile. Justificarea cheltuielilor efectuate cu bonuri fiscale se face cu ajutorul decontului de cheltuieli, la care trebuie sa fie anexate bonurile fiscale, respective.

Decontul de cheltuieli trebuie aprobat de conducerea societatii. Numai in aceste conditii se pot inregistra in evidenta contabila cheltuielile cu cheltuielile efectuate.

Conform prevederilor de la pct. 68 alin. (2) din Normele metodologice date in aplicarea art. 298 "Limitari speciale ale dreptului de deducere" "In cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 297 si la art. 299 - 301 din Codul fiscal, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei, insa utilizarea foii de parcurs este obligatorie.

Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.

Este obligatia persoanei impozabile sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii, astfel cum rezulta si din hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-268/83 D.A. Rompelman si E.A. Rompelman - Van Deelen impotriva Minister van Financien. In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs."

Astfel, sunt deductibile integral si celelalte cheltuieli aferente autoturismului (cheltuiala cu reparatiile, cu intretinerea, lubrifianti, piese se schimb, combustibil, aspect reglementat in la pct. 68 alin. (1) din Normele metodologice date in aplicarea art. 298 din Codul fiscal.

In aplicarea art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, prin cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile se intelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cum sunt cheltuielile de reparatii, de intretinere, cheltuielile cu lubrifianti, cu piese de schimb, cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea vehiculului. Nu reprezinta cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi direct atribuibile pentru un anumit vehicul. In sensul prezentelor norme, prin vehicul se intelege orice vehicul avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si nu are mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.

Astfel, in situatia in care se poate face dovada ca fiecare dintre autoturisme sunt utilizate, exclusiv pentru desfasurarea activitatii economice, pentru cheltuielile respective poate fi exercitat si dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrisa in fiecare factura emisa de furnizori/prestatori.

Pentru aceste mijloace de transport nu se aplica prevederile alin. (12) lit. h).
Sunt exceptate situatiile in care mijloacele de transport respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi."

In cazul in care, nu se poate face dovada ca autoturismele sunt utilizate, exclusiv pentru desfasurarea activitatii economice, cheltuielile si TVA sunt deductibile 50%, iar foaia de parcurs nu este obligatorie.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016