
Raportul Special
realizat de specialisti
In analiza de astazi vom vedea cum se exercita dreptul de deducere TVA in cazul unei societati comerciale care incaseaza subventie pentru motorina de la APIA. Totodata, societatea are vaci si vinde lapte. Motorina este utilizata la producerea furajelor pe camp pentru animale. Societatea este platitoare de TVA.
Unul dintre specialistii nostri ne va arata daca, in acest caz, trebuie calculata pro-rata la achizitia motorinei sau TVA-ul este 100% deductibil.
Prin Circulara nr. 747.137/02.03.2018, Ministerul Finantelor Publice a efectuat precizari cu privire la conditiile in care o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal isi poate exercita dreptul de deducere pentru suma TVA deductibila aferenta achizitiilor de combustibil utilizat in agricultura. La emiterea circularei s-a avut in vedere ca pentru perioada 2014 - 2020, prin H.G. nr. 763/2013 si H.G. nr. 1174/2014, s-au implementat scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizate la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura in sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare. Reducerea accizei la motorina se acorda sub forma de rambursare.
Prin H.G. nr. 763/2013 se reglementeaza ca ajutorul de stat consta in subventionarea ratei accizei pentru motorina utilizata in agricultura, conform Deciziei Comisiei Europene SA 36336, C(2013) 3187 din data de 5 iunie 2013. In acest context, de retinut este faptul ca ajutorul de stat sub forma de rambursare a accizei se acorda in limita cantitatilor maxime anuale sustinute de la bugetul de stat, defalcate pentru sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare, prevazute in anexele la cele doua acte normative mentionate.
Prin circulara emisa s-a precizat ca prevederile celor doua acte normative mentionate se refera doar la cantitati maxime anuale de motorina utilizate in agricultura in contextul incadrarii acestora in fondurile reprezentand ajutorul de stat, fara ca aceste acte normative sa reprezinte baza legala pentru limitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile aferente achizitiilor de combustibili efectuate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care desfasoara activitati din sectorul agricol.
In acest context, s-a clarificat faptul ca pentru achizitia de combustibil utilizat in agricultura deducerea TVA se realizeaza in conformitate cu prevederileCodului fiscal si a normelor metodologice de aplicare, in baza documentelor justificative detinute de persoana impozabila din care sa rezulte cantitatile achizitionate si consumate pentru operatiuni economice cu drept de deducere.
Astfel, pentru a beneficia de dreptul de deducere a sumei TVA deductibile aferente achizitiilor efectuate, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca, in primul rand conditiile de fond, asa cum rezulta din jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in sensul ca:
• beneficiarul trebuie sa fie o persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA;
Examen Consultant Fiscal 2025
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Deci, anularea sau limitarea dreptului de dedcere a TVA aferenta achizitiilor de combustibili efectuate de persoanele impozabile din sectorul agricol trebuie efectuata numai daca persoana impozabila nu respecta conditiile de deducere reglementate prin Codul fiscal, fara a se extinde si asupra conditiilor reglementate prin H.G. nr. 763/2013 si H.G. nr. 1174 din 29 decembrie 2014.
In concluzie, suma TVA deductibila aferenta achizitiei de combustibil subventionat poate fi dedusa de catre beneficiarul subventiei deoarece realizeaza operatiuni taxabile in Romania. In acest caz este indeplinita conditia de la art. 297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" alin. (4) lit. a) din Codul fiscal
"(4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;"
Deci, acest ajutor de stat nu se refera si la dreptul de deducere a sumei TVA aferente achizitiilor si consumului de combustibil, chiar daca, la cerere, se ataseaza, pe langa alte documente si urmatoarele:
• situatia centralizatoare a cantitatilor de motorina achizitionate/utilizate la lucrari mecanizate, aferente perioadei pentru care solicita acordarea ajutorul de stat prin rambursare;
• copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumparare a motorinei emise de vanzator pe numele solicitantilor;
In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere faptul ca societatea respectiva nu trebuie sa exercite dreptul de deducere pe baza de pro-rata daca nu realizeaza si operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA, de exemplu:
• operatiuni de inchiriere bunuri imobile;
• operatiuni de arendare a terenurilor agricole.
Acest aspect rezulta chiar din formula de calcul a pro-ratei reglementata prin art. 300 alin. (6) lit. a) si b) din Codul fiscal, pro-rata fiind raportul dintre:
? suma totala, exclusiv TVA, a livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii taxabile care permit exercitarea dreptului de deducere, la numarator.
? suma totala, exclusiv TVA, a livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii taxabile care permit exercitarea dreptului de deducere si a livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere, la numitor.
In concluzie, suma TVA deductibila inscrisa in facturile furnizorilor de motorina poate fi integral dedusa, daca sunt respectate conditiile si cerintele privind exercitarea dreptului de deducere.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Deducerea TVA pentru contribuabilii cu regim mixt sau partial impozabili in anul 2016Ajustarea TVA pas cu pas. Ghid practic pentru conformitatea cu legeaPwC: Modul de impozitare a dobanzilor este similar cu mecanismul aplicat in 2009 la scutireModificari din 2016 privind deducerea TVADeducerea taxei pentru persoana impozabila cu regim mixt si persoana partial impozabilaUltimele articole
Companiile nemultumite de ajutorul HoReCa au la dispozitie 5 zile pentru a face contestatieNormele de aplicare IMM Leasing au fost modificate. Platile se efectueaza pana la data de 31 octombrie 2022Au fost aprobate normele metodologice care reglementeaza programul de sustinere a IMM-urilor (HG nr. 282/2020)Determinarea pro-ratei definitive si efectuarea comunicarea pro-ratei pentru 2019. Efectuarea ajustarilorCe aveti de facut pentru a iesi din evidenta platitorilor de TVA. Procedura si anulare codArticole similare
Limitarea dreptului de deducere a TVA pentru autoturismeCheltuieli de protocol. Ce tratament fiscal se aplica?Deductibilitatea TVA-ului aferent achizitionarii unui autoturism. Cum procedam?DEDUCERE TVA. Autoturism cumparat pentru transportul angajatilorLivrare de produse accizabile in regim de scutire TVA. Facturarea e corecta?Ultimele articole
Decontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileImport bunuri. Conditii de exercitare a dreptului de DEDUCERE TVAReduceri de 50% pentru Webinarii! Vezi ofertele speciale de BLACK FRIDAYEditia de iarna a Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate. Solutii fiscale punctuale pentru Romania pandemica, aplicabile din 2021Ajustarea TVA pas cu pas. Ghid practic pentru conformitatea cu legeaSfaturi de la experti
Inregistrare in contabilitate raport evaluare teren
Intrebare: Avem un teren intravilan cumparat in anul 2019. In octombrie 2024 se face un raport de evaluare cu scopul de a se estima valoarea de piata a terenului. Acest raport de evaluare trebuie sa fie inregistrat in contabilitate? Daca da,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Corectie impozit pe profit 2023
Intrebare: Firma SRL, platitoare de impozit pe profit, a terminat anul 2023 pe pierdere. Sold debitor 121 = 4.800 lei. In declaratia 101 depusa pentru anul 2023, la rubrica ?Diferenta de impozit pe profit de recuperat? am suma de 890 lei (am...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale
Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]
Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]
Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA