Modul de impunere a veniturilor realizate din cesiunea partilor sociale de catre persoanele juridice straine
Impozitarea operatiunilor de cesiune a actiunilor/partilor sociale este stabilita de art. 13 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, care enumera in calitate de contribuabili persoanele juridice straine care realizeaza venituri din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana.
De asemenea, art. 14 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal mentioneaza in sfera de cuprindere a impozitului profitul impozabil aferent vanzarii/cesionarii titlurilor de participare detinute la o
persoana juridica romana de catre persoane juridice straine.
Mai mult, art. 115 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal precizeaza in mod expres aplicarea Titlului III - Impozitul pe profit asupra veniturilor persoanelor juridice straine obtinute din transferul titlurilor de participare detinute intr-o persoana juridica romana.
Astfel, persoana juridica straina care obtine venituri din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana are obligatia de a plati impozit pe profit si de a depune declaratii de impozit pe profit.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Aceste obligatii de plata si declarare revin, potrivit pct. 892 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, persoanei juridice romane sau sediului permanent din Romania al persoanei juridice straine, in numele persoanei juridice straine care realizeaza veniturile.
Desigur ca aceste operatiuni pot fi facute si de catre un reprezentant fiscal in numele persoanei juridice obligate, situatie in care nu ar mai exista obligatia de retinere la sursa a impozitului. Aceasta circumstanta insa este insuficient normata in actele normative in vigoare. Concret, potrivit art. 30 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoana juridica romana sau persoana juridica straina cu sediul permanent in Romania, care plateste venituri din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana, catre o persoana juridica straina, are obligatia de a retine impozitul calculat din veniturile platite si de a vira impozitul retinut la bugetul de stat.
Suplimentar, platitorii de venituri au si obligatia, potrivit art. 119 din Codul fiscal, sa depuna o declaratie la autoritatea fiscala competenta pana la data de 28, respectiv 29 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care s-a platit impozitul.
Regulile de determinare a profitului impozabil sunt prevazute la pct. 47 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal. Astfel, profitul impozabil se determina ca diferenta intre valoarea obtinuta in urma vanzarii si valoarea nominala in cazul primei vanzari sau costul de achizitie ori valoarea fiscala definita potrivit art. 27 din Codul fiscal.
Asadar, daca titlurile de participare nu au facut obiectul unei tranzactii anterioare, determinarea profitului impozabil se va efectua pe baza diferentei dintre pretul la care are loc cesiunea si valoarea nominala a titlurilor de participare.
In cazul in care titlurile au facut obiectul unei tranzactii exprimate in moneda straina se vor utiliza regulile prevazute la art. 9 alin. (3) privind conversia in lei a sumelor respective:
a) in cazul unei persoane care desfasoara o activitate intr-un stat strain si isi tine contabilitatea acestei activitati in moneda statului strain, profitul impozabil sau venitul net din activitati independente si impozitul platit statului strain se convertesc in moneda nationala a Romaniei prin utilizarea unei medii a cursurilor de schimb valutar pentru perioada careia ii este aferent profitul impozabil sau venitul net;
b) in oricare alt caz, sumele se convertesc in moneda nationala a Romaniei prin utilizarea cursului de schimb valutar la data la care se primesc sau se platesc sumele respective ori la alta data prevazuta in norme.
Beneficiarul venitului trebuie sa prezinte documentul din care sa rezulte valoarea tranzactiei anterioare, in caz contrar impozitul se va determina pe baza valorii nominale. Teoretic, contractul de cesiune trebuie sa se regaseasca printre inscrisurile aflate la Registrul comertului, insa este posibil ca pretul tranzactiei sa nu se regaseasca in cuprinsul acestuia, ci intr-un alt document.
Raspunderea persoanei juridice care face determinarea si retinerea impozitului se rezuma la documentele publice, pentru diferenta raspunderea revenind beneficiarului de venit. Plata impozitului retinut se efectueaza, potrivit art. 34 alin. (3), pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.
In cazul in care impozitul nu ar fi retinut de la cedent de catre cesionarul persoana juridica romana sau persoana juridica straina cu sediul permanent in Romania, cheltuiala cu impozitul este nedeductibila, potrivit art. 21 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Cesiune creanta. Monografie contabila
Intrebare: Societatea noastra a incheiat cu o banca un contract de cesiune pentru creantele detinute de aceasta (banca) impotriva unui debitor. Dupa achitarea contractului catre banca, societatea noastra doreste cesionarea creantei cumparate catre o alta societate, evident, la un pret mai mare. Contractul prevede achitarea cesiunii catre societatea noastra in decurs de 3 ani. Cum se calculeaza impozitul pe profit: la incasarea ratelor sau la inregistrarea contractului de cesiune?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Redobandire cod de TVA
Intrebare: O societate platitoare de TVA a solicitat in 2022 suspendare temporara a activitatii la ONRC. Cu data rezolutiei i-a fost retras codul de TVA. A reluat activitatea in iulie 2024. A fost reinregistrat ca platitor de TVA in septembrie 2024. In perioada iulie-septembrie facturile emise vor fi purtatoare de TVA sau nu, pana la reinregistrare. Mentionez ca nu a avut declaratii nedepuse sau alte fapte pentru care sa i se retraga codul de TVA, motivul fiind suspendarea activitatii la ONRC.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Containere mobile. Taxa DITL
Intrebare: Avem o societate care a achizitionat doua containere pentru amenajarea unui spatiu de birou si a unui grup sanitar, pe care le va amplasa pe un spatiu/teren inchiriat, unde avem declarat un punct de lucru. Containerele nu sunt amplasate pe niciun fel de structura, nu sunt fixate in pamant si nu stim exact pentru ce perioada vor ramane in acest loc, dar credem ca mai mult de 12 luni, poate pentru intreaga perioada a contractului de inchiriere, adica 5 ani. Ce trebuie sa facem in privinta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regim accize pentru productia de lichior
Intrebare: O societate comerciala doreste sa produca bauturi alcoolice (lichior). Alcoolul il achizitioneaza de pe piata interna de la producatori autorizati, iar aromele le obtine din prelucrarea fructelor. Va rog sa precizati care sunt conditiile de autorizare, plata accizelor, daca trebuie sa se inregistreze ca operator/antrepozit autorizat, cine plateste acciza pentru alcoolul achizitionat, in ce conditii circula alcoolul de la furnizor la client.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<