Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Retragere asociat. Cesiune parti sociale la valoarea nominala

30-Apr-2020
7711

Sc ZET Srl are un numar de 4 asociati cu procente diferite (A=40%,B= 35%,C= 12,5% si D= 12,5%). Asociatul A=40% decide sa se retraga din societate. Iar AGA e de acord cu retragerea asociatului. Partile sociale detinute de asociatului A=40% nu vor fi anulate si nici cesionate. Asociatul A=40% urmeaza sa cedeze partile sociale detinute asociatului D=12,5%, fara a avea pretentia de a i se acorda o cota parte din valoarea capitalului propriu, proportional cu participarea la capitalul social. In acest caz va rugam sa ne mentionati etapele ce urmeaza a fi parcurse si care este monografia contabila ?

Potrivit consultantului fiscal Elena Ionescu, transmiterea titlurilor de participare are la baza contractul de cesiune de parti sociale incheiat intre persoanele implicate in operatiune, respectiv actualul asociat, care urmeaza sa cedeze partile sociale detinute si viitorul asociat, care va prelua partile sociale. Contractul de cesiune de parti sociale trebuie sa cuprinda, pe langa alte informatii, o clauza prin care se stabileste valoarea la care se face cesiunea (respectiv se va mentiona daca cesiunea are loc la valoarea nominala a partilor sociale sau la o alta valoare stabilita de catre parti, dar nu mai mica decat valoarea nominala). Intre asociati transferul partilor sociale este liber potrivit dispozitiilor art. 202, alin. (1) din Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare.

Hotararea adunarii asociatilor, adoptata in conditiile alin. (2) al art. 202, se depune in termen de 15 zile la oficiul registrului comertului, spre a fi mentionata in registru si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a. Oficiul registrului comertului transmite pe cale electronica hotararea adunarii asociatilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene sau a municipiului Bucuresti, dupa caz.

Creditorii sociali si orice alte persoane prejudiciate prin hotararea asociatilor privitoare la transmiterea partilor sociale pot formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat, precum si, daca este cazul, atragerea raspunderii civile a asociatului care intentioneaza sa isi cedeze partile sociale.

Conform prevederilor art. 203 si 204 din Legea societatilor, transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si in registrul de asociati al societatii deoarece transmiterea are efect fata de terti numai din momentul inscrierii ei in registrul comertului.



Daca se cesioneaza partile sociale la valoarea lor nominala, cel care le preia prin cesiune trebuie sa plateasca vechiului asociat contravaloarea capitalul social aferent titlurilor respective, in lei.

Documente necesare pentru cesiunea partilor sociale intre asociati, care compun dosarul ce trebuie depus la Registrul Comertului sunt prezentate pe siteul ONRC si se refera, in principal, la Hotararea AGA prin care se decide transmiterea partilor sociale catre asociatul D, contractul de cesiune de parti sociale, actul constitutiv actualizat.

Operatiunea privind cesiunea partilor sociale nu atrage nici-o inregistrare in evidenta contabila a societatii. Asociatul cedent este inlocuit de noul asociat, capitalul social ramanand la aceeasi valoare. Societatea nu realizeaza un venit din cesionarea partilor sociale, nu declara cesiunea si nu datoreaza nici un impozit.

In prezentarea intrebarii d-voastra specificati ca partile sociale ”nu vor fi anulate si nici cesionate. Asociatul A=40% urmeaza sa cedeze partile sociale detinute asociatului D=12,5%...”.

Considerand ca ar fi vorba de o donatie (caz in care aceasta ar trebui sa fie acceptata de asociatul D) operatiunea este asemanatoare cesiunii.

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Retragere asociat. Cesiune parti sociale la valoarea nominala":
Rating:

Nota: 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016