Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Obligativitatea declararii la ANAF a asocierii in participatiune

04-Nov-2019
1548

"Va rog sa imi comunicati punctul dvs de vedere privind obligativitatea declararii la ANAF a asocierii in participatiune intre doua persoane juridice, cf art 125 Cod Fiscal" - aceasta este solicitarea la care va raspunde specialistul nostru in cele ce urmeaza.

Spre deosebire de asocierea fara personalitate juridica dintre persoane juridice straine avand drept scop desfasurarea activitatii in Romania, asociere care se inregistreaza fiscal in Romania, asocierea fara personalitate juridica intre doua sau mai multe persoane juridice romane, nu constituie subiect intr-un raport juridic fiscal, motiv pentru care nu se inregistreaza fiscal.

Reprezinta subiect intr-un raport juridic fiscal fiecare membru/asociat al asocierii intre persoane juridice romane, caz in care fiecare membru/asociat a primit un cod de identificare fiscala atribuit de organul fiscal inscris in contractul de asociere.

Determinarea calitatii de subiect intr-un raport juridic fiscal a asocierii in participatiune este reglementata prin art. 17 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, conform caruia, subiecte ale raportului juridic fiscal sunt statul, unitatile administrativ-teritoriale, contribuabilul, precum si alte persoane care dobandesc drepturi si obligatii in cadrul acestui raport.

Conform prevederilor alin. (2) al art. 17, contribuabilul este orice persoana fizica ori juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica ce datoreaza impozite, taxe, contributii si alte sume bugetului general consolidat, in conditiile legii.

Conform prevederilor art. 82, alin. (1) lit. a) din Codul de procedura fiscal, orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal trebuie sa se inregistreze fiscal primind un cod de identificare fiscala atribuit de organul fiscal. Practic, asocierea in participatie intre persoane juridice romane isi desfasoara activitatea in baza unui contract de asociere intre doua sau mai multe persoane juridice care sunt deja subiect intr-un raport juridic fiscal, fiind inregistrate fiscal. Astfel, acest tip de asociere in participatie nu reprezinta o persoana juridica distincta care trebuie sa se autorizeze prin O.N.R.C. Asocierea intre persoane juridice romane se deruleaza doar prin contractul de asociere incheiat intre asociati. Conform definitiei de la art. 1.949 din Codul civil, contractul de asociere in participatie este contractul prin care o persoana acorda uneia sau mai multor persoane o participatie la beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni pe care le intreprinde. In baza contractului incheiat, administratorul asocierii intocmeste decontul asocierii, repartizand veniturile si cheltuielile fiecarui asociat. Aceste rezultate se preiau de catre fiecare asociat in contabilitatea proprie si se supun impozitului pe profit sau impozitului pe profit care se raporteaza in baza codului de identificare fiscal primit la inregistrarea ca persoana juridica cu personalitate juridica. 

Referitor la faptul ca asocierea intre doua sau mai multe persoane juridice romane nu are personalitate juridica, aduc drept argument urmatoarele prevederi din Codul fiscal:
- art. 34 "Asocieri cu sau fara personalitate juridica" alin. (1) "(1) Intr-o asociere fara personalitate juridica intre doua sau mai multe persoane juridice romane, veniturile si cheltuielile inregistrate se atribuie fiecarui asociat, conform prevederilor contractului de asociere."
- art. 125 "Reguli privind asocierile fara personalitate juridica", aspect care rezulta chiar din tilul articolului. 

Din punctul de vedere al TVA, asocierile in participatie nu reprezinta o persoana impozabila distincta, aspect reglementat, in mod expres prin art. 321 alin. (5) din Codul fiscal (5) In cazul asociatiilor in participatiune care nu constituie o persoana impozabila, drepturile si obligatiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizeaza veniturile si cheltuielile, potrivit contractului incheiat intre parti. La organul fiscal competent se inregistreaza doar contractul de asociere pentru realizarea de venituri din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit
"(3) In cazul asocierilor care realizeaza venituri din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit, asociatul desemnat are urmatoarele obligatii:
a) sa inregistreze contractul de asociere, precum si orice modificare a acestuia la organul fiscal la care asociatia este inregistrata in evidenta fiscala, in termen de 30 de zile de la data incheierii acestuia. Prin sediul asociatiei se intelege locul principal de desfasurare a activitatii asociatiei;"

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Obligativitatea declararii la ANAF a asocierii in participatiune":
Rating:

Nota: 4.5 din 2 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!‚Äč

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
Subiectele saptamanii

  • Declaratia 230: Descarca noua versiune actualizata 2020
    • UPDATE 2020 ANAF a publicat, joi – 9 ianuarie, Proiectul de Ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare. Prin Legea nr.30/2019 pentru aprobarea Ordonantei de...» citeste mai departe aici

  • Certificatul de atestare fiscala in 2020: Procedura de eliberare a certificatului, MODIFICATA
    • Ordinul nr. 3008/2019 care prevede modificarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 945 din 26 noiembrie 2019. Prevederile actului normativ intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, mai exact acestea se vor aplica incepand cu data de 26 decembrie a.c. Proiectul de Ordin fusese pus in dezbatere publica pe site-ul ANAF la inceputul lunii noiembrie si prevedea modificarea si completarea...» citeste mai departe aici

  • Legea 129/2019: Raportarea tranzactiilor in contractele de asociere in participatiune cu un furnizor de jocuri de noroc
    • O firma de constructii are incheiat un contract de asociere in participatiune cu un organizator de jocuri de noroc pentru desfasurarea in comun a activitatii de jocuri de noroc. Firma de constructii pune la dispozitie spatiul in care se desfasoara activitatea, iar organizatorul pune la dispozitie aparatele cu licentele si tot el conduce evidenta contabila. Firma de constructii incaseaza in baza decontului emis de organizator venituri din aceasta asociere. Incasarile se fac in numerar. Ce...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016