Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligativitatea declararii la ANAF a asocierii in participatiune

04-Nov-2019
12011

"Va rog sa imi comunicati punctul dvs de vedere privind obligativitatea declararii la ANAF a asocierii in participatiune intre doua persoane juridice, cf art 125 Cod Fiscal" - aceasta este solicitarea la care va raspunde specialistul nostru in cele ce urmeaza.

Spre deosebire de asocierea fara personalitate juridica dintre persoane juridice straine avand drept scop desfasurarea activitatii in Romania, asociere care se inregistreaza fiscal in Romania, asocierea fara personalitate juridica intre doua sau mai multe persoane juridice romane, nu constituie subiect intr-un raport juridic fiscal, motiv pentru care nu se inregistreaza fiscal.

Reprezinta subiect intr-un raport juridic fiscal fiecare membru/asociat al asocierii intre persoane juridice romane, caz in care fiecare membru/asociat a primit un cod de identificare fiscala atribuit de organul fiscal inscris in contractul de asociere.

Determinarea calitatii de subiect intr-un raport juridic fiscal a asocierii in participatiune este reglementata prin art. 17 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, conform caruia, subiecte ale raportului juridic fiscal sunt statul, unitatile administrativ-teritoriale, contribuabilul, precum si alte persoane care dobandesc drepturi si obligatii in cadrul acestui raport.

Conform prevederilor alin. (2) al art. 17, contribuabilul este orice persoana fizica ori juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica ce datoreaza impozite, taxe, contributii si alte sume bugetului general consolidat, in conditiile legii.

Conform prevederilor art. 82, alin. (1) lit. a) din Codul de procedura fiscal, orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal trebuie sa se inregistreze fiscal primind un cod de identificare fiscala atribuit de organul fiscal. 



Practic, asocierea in participatie intre persoane juridice romane isi desfasoara activitatea in baza unui contract de asociere intre doua sau mai multe persoane juridice care sunt deja subiect intr-un raport juridic fiscal, fiind inregistrate fiscal. Astfel, acest tip de asociere in participatie nu reprezinta o persoana juridica distincta care trebuie sa se autorizeze prin O.N.R.C. Asocierea intre persoane juridice romane se deruleaza doar prin contractul de asociere incheiat intre asociati. Conform definitiei de la art. 1.949 din Codul civil, contractul de asociere in participatie este contractul prin care o persoana acorda uneia sau mai multor persoane o participatie la beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni pe care le intreprinde. In baza contractului incheiat, administratorul asocierii intocmeste decontul asocierii, repartizand veniturile si cheltuielile fiecarui asociat. Aceste rezultate se preiau de catre fiecare asociat in contabilitatea proprie si se supun impozitului pe profit sau impozitului pe profit care se raporteaza in baza codului de identificare fiscal primit la inregistrarea ca persoana juridica cu personalitate juridica. 

Referitor la faptul ca asocierea intre doua sau mai multe persoane juridice romane nu are personalitate juridica, aduc drept argument urmatoarele prevederi din Codul fiscal:
- art. 34 "Asocieri cu sau fara personalitate juridica" alin. (1) "(1) Intr-o asociere fara personalitate juridica intre doua sau mai multe persoane juridice romane, veniturile si cheltuielile inregistrate se atribuie fiecarui asociat, conform prevederilor contractului de asociere."
- art. 125 "Reguli privind asocierile fara personalitate juridica", aspect care rezulta chiar din tilul articolului. 

Din punctul de vedere al TVA, asocierile in participatie nu reprezinta o persoana impozabila distincta, aspect reglementat, in mod expres prin art. 321 alin. (5) din Codul fiscal (5) In cazul asociatiilor in participatiune care nu constituie o persoana impozabila, drepturile si obligatiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizeaza veniturile si cheltuielile, potrivit contractului incheiat intre parti. La organul fiscal competent se inregistreaza doar contractul de asociere pentru realizarea de venituri din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit
"(3) In cazul asocierilor care realizeaza venituri din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit, asociatul desemnat are urmatoarele obligatii:
a) sa inregistreze contractul de asociere, precum si orice modificare a acestuia la organul fiscal la care asociatia este inregistrata in evidenta fiscala, in termen de 30 de zile de la data incheierii acestuia. Prin sediul asociatiei se intelege locul principal de desfasurare a activitatii asociatiei;"

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016