
Raportul Special
realizat de specialisti
Dat fiind ca, din anul 2016, din D100 a fost eliminata rubrica privind impozitul din asociere in participatiune persoana fizica cu persoana juridica, platitoare de impozit pe profit, vom vedea in cele ce urmeaza in ce formulare trebuie declarat acest impozit pentru anul 2016, de catre persoanele juridice, dar si de persoanele fizice.
Intr-un caz concret, ANAF a raspuns unor persoane aflate in aceasta situatie ca se declara in D112. Urmand aceste instructiuni, persoanele au completat in D112, dar s-a dus in fisa ca impozit pe asociere persoana fizica cu persoana juridica micro. Pentru persoane fizice, a fost declarat in formularul 104.
Asadar, cum se face corect declararea impozitului. Iata ce parere are specialistului nostru.
Incepand cu data intrarii in vigoare a Codului civil, respectiv 1.10.2011, asa cum a fost modificat prin Legea nr. 71/2011, contractul de asociere in participatiune este definit ca fiind „contractul prin care o persoana acorda uneia sau mai multor persoane o participatie la beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni pe care le intreprinde" (art. 1949 si urmatoarele).
Asocierea in participatie nu are personalitate juridica si se probeaza numai prin inscris.
Obiectul asocierii in participatiune poate consta dintr-o anumita operatiune sau din totalitatea actelor de comert efectuate de o persoana.
Din punct de vedere contabil, operatiunile realizate in cadrul contractelor de asociere sunt prevazute de OMFP nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile ulterioare la art. 4 din partea introductiva si pct. 424 si urmatoarele.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar Reguli de baza si proceduri obligatorii
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Astfel in cadrul unei asocieri dintre o persoana juridica romana si o persoana fizica rezidenta, modul de impozitare a veniturilor primite de catre aceasta din urma depinde de regimul de impozitare a persoanei juridice (daca aceasta este platitoare de impozit pe profit, impozit specific sau de impozit pe veniturile microintreprinderilor).
Potrivit prevederilor art. 125, alin. (7) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, obligatia inregistrarii veniturilor si cheltuielilor rezultate din activitatea asocierii revine persoanei juridice romane care distribuie persoanei fizice numai profitul net. Persoana fizica nu are obligatii fiscale privind declararea.
La suma impozabila calculata conform prevederilor titlului II din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, se aplica cota de 16% si se calculeaza impozitul pe profit aferent cotei parti cuvenite persoanei fizice.
Declararea impozitului retinut persoanei fizice se efectueaza de catre persoana juridica, trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calcula impozitul.
In anul 2016 declararea veniturilor si a impozitelor aferente rezultate din derularea unui contract de asociere in participatiune s-au putut declara numai pentru trim. I prin Declaratia 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cod 14.13.01.99/bs asa cum a fost aprobata prin Opanaf nr. 123/2014 (la poz. 03 -106).
In Declaratia 112 exista, intr-adevar, numai poz. 40 – (622) prin care se declara impozitul pe venitul persoanelor fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil potrivit titlului IV indice 1 (microintreprindere). Din anul 2017 versiunea din octombrie se introduce poz. 45 – (622) "impozit pe veniturile persoanelor fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil potrivit titlului II (impozit pe profit).
Daca va aflati in aceasta situatie, este necesar sa va adresati organului fiscal teritorial si sa solicitati o fisa de platitor ca sa verificati cum a fost inregistrat impozitul retinut din asociere si sa depuneti o declaratie rectificativa la formularul 112 pentru indreptarea erorii materiale (se anuleaza informatiile declarate initial privind impozitul pe venitul realizat din asocierea unei microintreprinderi cu o persoana fizica si se declara impozitul retinut pentru veniturile din asocierea unei persoane juridice platitoare de impozit pe profit cu o persoana fizica).
Formularul 104 "Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor", ultima versiune actualizata din 27.01.2014, care insotea formularul 100, nu s-a mai depus incepand cu trim. II 2016.
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Atentie la declararea si impunerea veniturilor din activitati agricoleANAF modifica mai multe formulareDECLARAREA VENITURILOR din inchiriere. Mai mult de cinci contracte de inchirierePFA servicii contabilitate: CASS datorat de la 1 iulie 2012ANAF va publica lista persoanelor fizice cu averi mari. Cine se incadreaza in aceasta categorie?Ultimele articole
D205 in 2025. ANAF a modificat, prin Ordinul 102/2025, modelul formularului. Instructiuni de completareDeclaratia Unica in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularProiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depunaProiect: ANAF va ELIMINA Declaratia Unica estimativa. Cine este vizatD112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrieArticole similare
Contract asociatie in participatiune. Tratament contabilSold cont 4582. Cum procedam la inchidere sold?ASOCIEREA IN PARTICIPATIUNE. O analiza intocmita de expertCheltuieli aferente operatiunilor desfasurate in participatieRevista Romana de Fiscalitate nr. 39, Mai 2009Ultimele articole
ANAF nu iarta nimic! Iata ce obligatii fiscale aveti pentru veniturile din chirii, dividende, criptomonede, drepturi de autor, arendaCe tratament fiscal aplicam in 2016 pentru asocierile in participatiune?Asociere in participatiune. Care sunt prevederile de care vom tine cont?Probabil cel mai bun Consilier de Contabilitate...15 alternative profitabile la CIMSfaturi de la experti
Indemnizatie de crestere copil. Venituri din dividende
Intrebare: O persoana aflata in concediul de crestere copil de 2 ani poate ridica dividende? Este vreun plafon cate dividende poate ridica fara sa ii fie afectata indemnizatia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Scutire de TVA livrare echipament militar
Intrebare: Este posibil ca furnizorii din Romania de echipamente militare sa evite perceperea TVA local pentru bunurile care vor fi furnizate in Romania in cazul de mai jos? Daca da, ce procedura si documentatie este necesara? Furnizorul din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA