In contextul preventiei si combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului, ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor) joaca un rol esential in Romania. Aceasta autoritate coordoneaza evaluarea riscurilor si gestioneaza obligatiile de raportare ale entitatilor economice, contribuind la protejarea sistemului financiar si la asigurarea conformitatii legale.
Iar in acest articol vom vedea procedura de control realizata de ONPCSB, inclusiv aspectele privind raportarea tranzactiilor suspecte, obligatiile entitatilor raportoare, modul de desfasurare a controalelor si competentele personalului imputernicit. Este important ca firmele sa inteleaga aceste cerinte si proceduri pentru a se conforma legislatiei si a preveni eventualele sanctiuni.
Ce este ONPCSB
ONPCSB este Unitatea de Informatii Financiare a Romaniei si reprezinta autoritatea responsabila pentru coordonarea evaluarii riscurilor de spalare a banilor si finantare a terorismului la nivel national. Aceasta evaluare se realizeaza in colaborare cu diverse autoritati si institutii ale statului, cum ar fi organele de urmarire penala si autoritatile administrative autonome, asigurand totodata protectia datelor cu caracter personal.
Oficiul coordoneaza raspunsul national la riscurile identificate si colaboreaza cu autoritatile si institutiile statului pentru a informa, de asemenea, Comisia Europeana, Autoritatea Bancara Europeana si statele membre.
Ce reprezinta infractiunea de spalare a banilor si infractiunea de finantare a terorismului

Manual de politici contabile - Stick USB

Cartea Verde a Contabilitatii

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulFurnizor din stat tert, achizitie intracomunitara de bunuri in Romania Societatea a achizitionat materiale, de pe ALIEXPRESS.COM, de la o firma din China, CHANGZHOU POWACE INTERNATION CO LTD, dar la adresa furnizorului scrie pe factura GRW EUROCENSOR...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAjustare TVA achizitie utilaj In cadrul unui SRL neplatitor de TVA, implementam un proiect cu finantare nerambursabila, unde achizitionam un utilaj, iar TVA-ul este eligibil. Dupa 6 luni depasim pragul si...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAsociati soti in doua microintreprinderi. Intreprinderi legate Suntem 2 asociati (sot-sotie) in procent de 50% intr-o microintreprindere. Un asociat paraseste microintreprinderea incepand cu trimestrul 3. 2025 si infiinteaza o noua...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulClasificatie, amortizare - lucrari renovare, servicii reinstaalare servere, instalatii electrice, diverse materiale Un birou executor judecatoresc a achizitionat un imobil pentru sediu social cu taxare inversa. A facut lucrari de renovare la sediul social in valoare de 30 000 de lei (zugravire,...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulTermen depunere SAF-T neplatitor de TVA cu cod special de TVA Firma neplatitoare de TVA care face achizitii, respectiv presteaza servicii intracomunitare. Care este termenul de depunere a declaratie SAF-T 406? multumescciteste mai mult
Portal Codul Fiscal
Infractiunea de spalare a banilor este definita prin schimbarea sau transferul de bunuri cunoscute a proveni din infractiuni, cu scopul de a ascunde sau disimula originea ilicita a acestora, precum si prin ocultarea adevaratei naturi si proveniente a bunurilor. Aceasta se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani. De asemenea, infractiunea de finantare a terorismului implica colectarea sau punerea la dispozitie de fonduri, licite sau ilicite, cu intentia de a fi folosite pentru acte de terorism sau de sustinere a entitatilor teroriste, fiind pedepsita cu inchisoare de la 5 la 12 ani si interzicerea anumitor drepturi. Comiterea unei alte infractiuni in scopul obtinerii de fonduri pentru acte de terorism atrage o majorare a pedepsei cu 3 ani.
Obligatii de raportare
Entitatile au urmatoarele obligatii de raportare:
A. Raportul pentru tranzactii suspecte
1.Entitatile raportoare sunt obligate sa transmita un raport pentru tranzactii suspecte exclusiv Oficiului daca acestea cunosc, suspecteaza sau au motive rezonabile sa suspecteze ca:
a) bunurile provin din savarsirea de infractiuni sau au legatura cu finantarea terorismului; sau
b) informatiile pe care entitatea raportoare le detine pot folosi pentru impunerea prevederilor prezentei legi.
Entitatile raportoare considera ca suspecta tranzactia ce urmeaza a fi efectuata in situatia in care Oficiul solicita acest lucru si transmit un raport.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala transmite de indata un raport pentru tranzactii suspecte Oficiului atunci cand, din datele detinute, cunoaste, suspecteaza sau are motive rezonabile sa suspecteze ca bunurile/fondurile provin din savarsirea de infractiuni sau au legatura cu finantarea terorismului.
B. Raportarea tranzactiilor care nu prezinta indicatori de suspiciune
Entitatile raportoare au obligatia de a raporta catre Oficiu tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, inclusiv operatiunile care au o legatura intre ele.
Operatiuni care au o legatura intre ele reprezinta operatiuni a caror valoare este fragmentata in transe mai mici decat echivalentul in lei al sumelor prevazute din lege (exemplu: plafonul de 10.000 euro pentru tranzactii in numerar) , care au elemente comune cum ar fi:
- partile tranzactiilor, inclusiv beneficiarii reali
- natura sau categoria in care se incadreaza tranzactiile
- sumele implicate.
De retinut: In situatia in care tranzactiile prevazute mai sus sunt derulate prin intermediul unei institutii de credit sau financiare, obligatia de raportare revine acesteia, cu exceptia operatiunilor din activitatea de remitere de bani.
Sunt exceptate de la obligatiile de raportare a tranzactiilor cu sume in numerar mai mari de 10.000 euro, urmatoarele operatiuni derulate in nume si pe cont propriu: intre institutii de credit, intre institutii de credit si Banca Nationala a Romaniei, intre institutii de credit si Trezoreria Statului, intre Banca Nationala a Romaniei si Trezoreria Statului, precum si operatiunile de vanzari efecte numismatice si preschimbare bancnote deteriorate sau iesite din circulatie, efectuate de Banca Nationala a Romaniei.
Cine sunt entitatile raportoare
Sunt entitatile reglementare de Legea 129/2019 care trebuie sa raporteze catre ONPCSB anumite tranzactii (tranzactiile suspecte si tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, inclusiv operatiunile care au o legatura intre ele)
Legea stabileste urmatoarele categorii de entitati raportoare:
a) institutiile de credit persoane juridice romane si sucursalele institutiilor de credit persoane juridice straine;
b) institutiile financiare persoane juridice romane si sucursalele institutiilor financiare persoane juridice straine;
c) administratorii de fonduri de pensii facultative si/sau ocupationale, in nume propriu si pentru fondurile de pensii facultative si/sau fondurile de pensii ocupationale pe care le administreaza, cu exceptia caselor de pensii ocupationale profesionale;
Pentru a vedea toate entitatile raportoare, click pe ACEST articol>>
Cum se inregistreaza o entitate raportoare in evidentele ONPCSB
Procedura de inregistrare este descrisa de Regulamentul ONPCSB privind inregistrarea entitatii raportoare in evidentele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (Ordin 47/2021).
Prezentul regulament stabileste modul de inregistrare a entitatilor raportoare, in evidentele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (denumit in continuare Oficiu), prin intermediul aplicatiei "Sistemul electronic de transmisie de date" in vederea obtinerii contului de raportor necesar transmiterii celor 2 tipuri de rapoarte mentionate mai sus (raportul privind tranzactiile suspecte si raportul privind tranzactiile in numerar mai mari de 10.000 euro).
Sistemul electronic de transmisie de date, denumit in continuare SETD, reprezinta platforma pusa la dispozitia entitatilor raportoare de catre Oficiu, in vederea inregistrarii si transmiterii de informatii prevazute de Lege.
Cum se desfasoara controlul ONPCSB
Modul de organizare si desfasurare a activitatii de control la nivelul Oficiului se stabileste prin proceduri interne.
Controalele se realizeaza de catre personalul cu competente in acest sens din cadrul structurii de supraveghere si control a Oficiului.
Unele controale se desfasoara cu notificarea prealabila a entitatii, conform unor proceduri interne, in timp ce altele se desfasoara inopinat.
Ce este Notificarea prealabila
Notificarea prealabila reprezinta procedura prin care personalul cu atributii de control al Oficiului comunica, in prealabil, entitatii reglementate inceperea actiunii de control.
Notificarea semnata de presedintele Oficiului va fi transmisa de catre personalul cu atributii de control al Oficiului entitatii supuse controlului.
Cum se face transmiterea Notificarii
Transmiterea notificarii se poate face astfel:
a) prin posta sau curierat, cu confirmare de primire;
b) prin telefax, posta electronica ori prin alte mijloace electronice de comunicare la distanta care asigura transmiterea textului notificarii, precum si confirmarea expedierii acesteia;
c) in persoana, reprezentantului legal sau, in lipsa acestuia, oricarui angajat al entitatii respective, sub semnatura confirmarii de primire.
Comunicarea notificarii se considera indeplinita la data si ora semnaturii de primire sau, dupa caz, la data si ora inscrise pe copia imprimata a confirmarii expedierii.
Comunicarea notificarii se realizeaza cu cel putin 2 zile lucratoare inainte de data inceperii controlului.
Cand poate cere entitatea amanarea controlului
Dupa primirea notificarii, inainte de inceperea controlului, entitatea reglementata poate solicita in scris Oficiului, letric sau electronic, o singura data, pentru motive justificate, amanarea datei de incepere a controlului.
Motive justificate pentru amanarea datei inceperii controlului ONPCSB
Motivele justificate sunt: lipsa reprezentantului legal/imputernicitului entitatii controlate, in cazuri temeinic justificate de sanatate sau situatii deosebite familiale, deces, casatorie etc.
Orice modalitati de impiedicare cu intentie a realizarii controlului constituie contraventia de obstructionare a activitatii de control si, fara a fi limitative, pot consta in:
a) ingradirea sub orice forma a desfasurarii controlului la data, ora si sediul mentionate in notificarea prealabila;
b) impiedicarea accesului personalului cu atributii de control al Oficiului in sediul entitatii;
c) nefurnizarea, furnizarea cu intarziere sau furnizarea de date si informatii eronate personalului cu atributii de control al Oficiului;
d) absenta unui reprezentant legal/imputernicit al entitatii la initierea/inchiderea controlului.
In desfasurarea controalelor, personalul cu atributii de control al Oficiului are competenta teritoriala nationala si este investit cu exercitiul autoritatii de stat.
Unde se desfasoara controlul ONPCSB
Controlul se poate desfasura la sediul entitatii controlate, la sediul Oficiului sau la un sediu ales de comun acord de catre personalul cu atributii de control al Oficiului si reprezentantii entitatii controlate.
Ce obligatii are personalul imputernicit de a face controlul
In cadrul activitatii de control, personalul imputernicit in acest sens, in exercitarea atributiilor specifice, realizeaza cel putin urmatoarele:
a) prezinta reprezentantilor entitatilor controlate delegatia si legitimatia de control in care sunt mentionate temeiul legal al efectuarii controlului, perioada in care se desfasoara controlul, datele de identificare ale entitatii controlate si ale personalului cu atributii de control al Oficiului;
b) solicita reprezentantilor entitatilor controlate punerea la dispozitie/transmiterea in format letric sau prin mijloace electronice de comunicare la distanta a documentelor, datelor si informatiilor pentru realizarea atributiilor specifice si poate retine copii ale documentelor verificate;
c) solicita, atunci cand este cazul, reprezentantilor legali si/sau angajatilor entitatii controlate note explicative pentru certificarea anumitor situatii sau imprejurari intalnite in cursul activitatii de control;
d) incheie note de constatare si, dupa caz, constata contraventii si aplica sanctiuni conform prevederilor legale, prin intocmirea de procese-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor.