Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul 981/2024. Noi reglementari privind inregistrarea in contabilitate a unor impozite

14-Iun-2024
736
Ordinul 981/2024. Noi reglementari privind inregistrarea in contabilitate a unor impozite

Prin Ordinul 981/2024 au fost aduse noi reglementari privind inregistrarea in contabilitate a unor impozite. Este vorba despre impozitul minim si impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale.

Ordinul 981/2024 cu privire la inregistrarea in contabilitate a unor impozite a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 539 din 10 iunie 2024.

Conform Referatului de aprobare, potrivit art. 44 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, Ministerul Finantelor elaboreaza si actualizeaza permanent reglementarile contabile aplicabile persoanelor prevazute de lege.

Prin Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost completata cu prevederi care reglementeaza impozitul minim si impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale.

Planul de conturi, precum si functiunea conturilor contabile, constituie componente ale reglementarilor contabile aplicabile operatorilor economici, respectiv Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, si Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 2 din OMFP nr. 2.844/2016, reglementarile contabile aprobate prin ordinul mentionat se aplica impreuna cu Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, precum si cu alte prevederi legale aplicabile, in scopul asigurarii unui grad ridicat de transparenta si comparabilitate a situatiilor financiare anuale.

Extras din Ordinul 981/2024

Articolul I

Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Punctul 341 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

341. - In cadrul decontarilor cu bugetul statului si fondurile speciale se cuprind: impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor/impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, taxa pe valoarea adaugata, impozitul pe venituri de natura salariilor, subventiile de primit, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate.

2. La punctul 342, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

342. - (1) Impozitul pe profit/Impozitul pe veniturile microintreprinderilor/Impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri de plata trebuie recunoscut ca datorie in limita sumei neplatite.

3. In planul de conturi general, cuprins la punctul 594, se introduc conturile 4417 „Impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri“, 6351 „Cheltuieli cu impozitul suplimentar pentru sectoarele de activitate specifice“ si 697 „Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri“.

4. La capitolul 16 „Functiunea conturilor“, functiunea contului 441 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Contul 441 «Impozitul pe profit si alte impozite»Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontarilor cu bugetul statului/bugetele locale privind impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.

Contul 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» este un cont de pasiv.

In creditul contului 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» se inregistreaza:

– sumele datorate de entitate catre bugetul statului/bugetele locale, reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal (691, 697, 698);

– impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal, aferente exercitiilor financiare anterioare, in cazul corectarii erorilor contabile reflectate pe seama rezultatului reportat (117).

In debitul contului 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» se inregistreaza:

– sumele virate bugetului de stat/bugetelor locale reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal (512);

– sume reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal, prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii (758).

Soldul creditor al contului reprezinta sumele datorate de entitate, iar soldul debitor, sumele varsate in plus.

5. La capitolul 16 „Functiunea conturilor“, in functiunea contului 512, expresia „sumele platite la buget, reprezentand impozitul pe profit/venit (441)“ se inlocuieste cu expresia „sumele platite la buget, reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal (441)“.

6. La capitolul 16 „Functiunea conturilor“ se introduce functiunea urmatorului cont:Contul 697 «Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri»

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.

In debitul contului 697 «Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri» se inregistreaza:

– valoarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri (441).

7. La capitolul 16 „Functiunea conturilor“, in functiunea contului 758, expresia „sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii privind asigurarile sociale, ajutorul de somaj, impozitul pe profit/venit, taxa pe valoarea adaugata, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, fonduri speciale, dividende de platit si alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438)“ se inlocuieste cu expresia „sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii privind asigurarile sociale, ajutorul de somaj, impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, taxa pe valoarea adaugata, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, fonduri speciale, dividende de platit si alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438)“.

Articolul II

Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1020 si 1020 bis din 19 decembrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. In planul de conturi, cuprins la punctul 196, se introduc conturile 4417 „Impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri“, 6351 „Cheltuieli cu impozitul suplimentar pentru sectoarele de activitate specifice“ si 697 „Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri“.

2. La capitolul 11 „Functiunea conturilor“, functiunea contului 441 se modifica si va avea urmatorul cuprins:Contul 441

Cu ajutorul contului 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» se tine evidenta decontarilor cu bugetul statului/bugetele locale privind impozitul pe profit, precum si impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.

3. La capitolul 11 „Functiunea conturilor“ se introduce functiunea urmatorului cont:Contul 697

Cu ajutorul contului 697 «Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri» se tine evidenta cheltuielilor cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Ordinul 981/2024. Noi reglementari privind inregistrarea in contabilitate a unor impozite":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Cheltuieli de constituire: ce sunt, cum le inregistram si studii de caz

  • In acest articol vom discuta despre cheltuielile de constituire. Vom vedea ce sunt acestea, cum le inregistram in contabilitate, dar si cateva studii de caz utile contribuabililor. Ce sunt cheltuielile de constituire Cheltuielile de constituire sunt cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea unei entitati (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, precum si alte cheltuieli de aceasta natura, legate...» citeste mai departe aici

 • Bon fiscal pierdut. Studiu de caz util pentru pentru contabili

  • O societate de constructii a achizitionat niste materiale cu factura in data de 05.10.2023, achitata cash (valoare de 175 lei). De la acest furnizor se cumpara frecvent cu plata la termen, prin ordin de plata. La o verificare a fisei partener, s-a descoperit diferenta dintre solduri, reprezentata de factura din 05.10.2023, al carei bon fiscal s-a pierdut. Se poate inregistra plata acestei facturi, facuta cash de catre adiministrator, desi, nu mai avem bonul fiscal? Care este inregistrarea...» citeste mai departe aici

 • Dividende interimare. Monografii si studii de caz utile

  • In acest articol vom prezenta cateva monografii contabile si studii de caz utile pentru dividendele interimare. Dividende interimare. Se mai calculeaza acestea daca firma va fi lichidata? Speta 1 Societatea are la 31.03.2024 profit. Intentionam sa demaram procedura de inchidere a firmei - lichidare/dizolvare. Cu acest profit de la 31.03.2024 ce facem? Suntem obligati sa facem bilant interimar si sa-l repartizam pe dividende si abia dupa facem si bilantul pentru etapa intai a lichidarii...» citeste mai departe aici

 • Situatii semestriale 2024. Cine NU va intocmi raportari contabile la 30 iunie 2024

  • De curand a fost aprobat sistemul de raportari contabile la 30 iunie 2024 prin Ordinul 3100/2024. Situatiile semestriale vor a fi depuse la unitatile teritoriale ale Finantelor pana cel mai tarziu la data de 19 august 2024. Cine nu are aceasta obligatie? Cine NU depune raportari contabile la 30 iunie 2024 Conform Referatului de aprobare, entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2024, cele care in tot semestrul I al anului 2024 s-au aflat in...» citeste mai departe aici

 • Microintreprindere in 2024. Daca bilantul a fost depus cu intarziere, firma va trece la impozit pe profit?

  • Societatea este platitoare de impozit pe microintreprindere de la infintare (2019) pana in prezent, dar am depus bilantul cu intarziere 02.06.2024, va trece la plata impozitului pe profit? Microintreprinderi si depunerea bilntului cu intarziere – raspunsul specialistului: Incepand cu data de 01.01.2024, potrivit OUG nr. 115/2023, se introduce o noua litera, lit. i), cu urmatorul cuprins: 1. a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii. Pentru a...» citeste mai departe aici

 • Controale GDAF: Inspectorii verifica operatorii care efectueaza ITP pentru autovehicule

  • ANAF anunta, printr-un comunicat de presa, ca inspectorii DGAF verifica la nivel national operatorii economici care efectueaza inspectii tehnice periodice (ITP) pentru autovehicule Directia generala antifrauda fiscala (DGAF) actioneaza sistematic prin analiza integrata a datelor fiscale disponibile la nivelul ANAF si a celor disponibile la nivelul unor autoritati de reglementare, pentru identificarea unor riscuri fiscale ce afecteaza semnificativ colectarea creantelor fiscale, in anumite domenii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016