Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Parerea strainilor despre Codul Fiscal din Romania

05-Oct-2011
3538
Codul Fiscal din Romania este considerat instabil de catre cele mai multe companii care activeaza in regiune si nu permite construirea de strategii de business coerente pe termen lung, potrivit unui studiu realizat in Bulgaria, Cehia, Romania si Slovacia de compania de consultanta financiara Accace.

Codul Fiscal din Romania este considerat instabil de catre cele mai multe companii care activeaza in regiune (80%), la distanta de sistemul fiscal din Cehia, caracterizat ca fiind instabil de catre 60% dintre companii, si la polul opus fata de sistemele din Bulgaria, cel mai stabil din regiune (100%) si Slovacia (60%)", se arata intr-un comunicat al Accace.

Studiul "Perceptia companiilor asupra legislatiei fiscale" a fost efectuat in Bulgaria, Cehia, Romania si Slovacia in perioada august-septembrie 2011 in randul companiilor medii si mari care isi desfasoara activitatea in regiune.

"Romanii si bulgarii sunt cei mai fermi, insa din perspective opuse: majoritatea covarsitoare (92%) a companiilor care isi deruleaza activitatea si in Romania considera ca sistemul fiscal actual nu le permite construirea de strategii de business coerente pe termen lung, in timp ce bulgarii considera ca au toate conditiile pentru a realiza acest lucru. Companiile prezente in Slovacia de asemenea inclina spre un raspuns pozitiv, 67% avand incredere ca sistemul fiscal local le permite planificarea pe termen lung si o dezvoltare sustinuta a afacerilor, aceeasi opinie fiind dominanta si in randul companiilor din Cehia (63%)", se precizeaza in comunicat.

Nivelul taxelor catre stat este considerat acceptabil in Bulgaria de catre toti participantii la studiu, in Cehia si Slovacia de catre 50% dintre companiile prezente in cele doua tari, in timp ce in Romania doar 25% dintre companii sunt multumite cu acest nivel.


Contributiile sociale sunt vazute ca principala problema cu care se confrunta companiile in urma modificarilor aduse Codului fiscal, toti participantii la studiu indicand ca motiv de ingrijorare ambiguitatile privind modalitatea de stabilire a nivelului respectivelor contributii.

Desi studiul releva ca sistemul fiscal local si modificarile legislative dese reprezinta o problema pentru companiile care activeaza si in Romania, reprezentantii acestora sunt cel mai putin la curent cu prevederile Codului Fiscal (75% nu cunosc prevederile sau modificarile aduse). Situatia este echilibrata in Bulgaria si Cehia, in timp ce in Slovacia 57% dintre companii au cunostinte superficiale privind modificarile aduse sistemului fiscal.

"In Romania, schimbarile frecvente ale legislatiei privind contabilitatea si taxele reprezinta o problema reala si identificata de companii si, din pacate, acestea descurajeaza strategiile pe termen lung. Solutii de depasire a acestor obstacole exista insa, una dintre ele fiind plafonarea, simplificarea si consolidarea contributiilor sociale (plafonarea bazei impozabile ar duce la un nivel mai redus al taxelor si implicit la cresterea gradului de conformare voluntara si ulterior colectare). De asemenea, extinderea reglementarilor fiscale privind grupul de TVA la toate categoriile de contribuabili poate constitui o alta masura care sa incurajeze investitorii", a declarat Mihaela Virlan, managing director Accace Romania si Bulgaria.

Accace asigura servicii de finante si contabilitate, consultanta fiscala, salarizare, dreptul muncii, inmatriculare si inregistrare, recrutare si training.

Principalii clienti ai companiei sunt corporatii medii si mari cu activitati in Europa Centrala si de Est. Portofoliul Accace include companii precum IBM, Shell, Allianz, Orsay, Scania, Olympus, Sharp si HBO.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Infiintare PFA. Etape si acte necesare

    • Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o optiune de luat in calcul pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod independent. Acest tip de organizare implica o procedura simplificata de infiintare, organizare si administrare, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje care trebuie sa fie pe deplin intelese. In acest articol, vom detalia etapele si documentele necesare pentru infiintarea unui PFA, oferindu-va in acelasi timp si cateva...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?

    • Factura electronica, asa cum este definita de OUG nr. 120/2021, este transmisa de operatorii economici (orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) utilizand sistemul RO e-Factura in cadrul tranzactiilor efectuate cu: autoritati contractante/entitati contractante - B2G "Business to Government" alti operatori economici B2B "Business to Business" persoane fizice doar in situatia operatorilor...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrie

    • Prin Ordinul 6330/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, au fost oficializate noi instructiuni pentru completarea D112, dar si un nou model de formular. Modificarile au aparut in contextul intrarii in vigoare a Legii 360/2023 privind noua lege a pensiilor. Ordinul 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si...» citeste mai departe aici

  • Particularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele online

    • Magazinele online sunt din ce in ce mai populare, fiind, pentru multe persoane, mult mai comod sa dea cateva click-uri pentru a cumpara produsul dorit decat sa mearga in magazinele fizice. Daca si tu te-ai gandit sa iti deschizi un magazin online sau detii deja unul, trebuie sa tii contabilitatea si pentru ele. Desi in mare parte aceasta se bazeaza pe legile contabilitatii universale, exista si cateva aspecte usor diferite. In acest articol vom vedea care este tratamentul contabil la magazinele...» citeste mai departe aici

  • Firme care transporta marfa. Factura clasica mai poate fi utilizata ca document justificativ?

    • Pentru ca un transport sa fie legal, firmele care il efectueaza trebuie sa intocmeasca mai multe documente justificative, printre care si factura clasica. Insa in contextul aparitiei sistemelor RO e-Factura si RO e-Transport, si a unei noi legislatii, reprezentantul unei firme de transport se intreaba care sunt documentele justificative oficiale de insotire a marfii pe timpul transportului marfurilor, si daca factura clasica se poate folosi ca document justificativ pe...» citeste mai departe aici

  • Radiere intreprindere individuala. Etape si acte necesare

    • Pentru a incheia existenta unei intreprinderi individuale trebuie, ca ultima etapa, sa efectuezi radierea din Registrul Comertului. Insa avand in vedere ca in acest caz, spre deosebire de radierea in cazul SRL-urilor, nu exista situatii financiare de lichidare sau alte termene limita, etc, intreaga procedura va fi foarte simpla. Iar in acest articol vom vedea ce etape trebuie sa parcurgi pentru a radia intreprinderea individuala, de ce documente ai nevoie, dar si cateva lucruri esentiale pe care...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016