Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA-urile vor comunica cu ANAF pe toate domeniile de activitate printr-un singur organ fiscal, cu exceptia inregistrarii fiscale

30-Aug-2021
5098
PFA-urile vor comunica cu ANAF pe toate domeniile de activitate printr-un singur organ fiscal, cu exceptia inregistrarii fiscale

O noua propunere legislativa pusa in dezbatere publica de Ministerul Finantelor prevede simplificarea comunicarii PFA-urilor cu ANAF. Persoanele fizice vor comunica cu Fiscul pe toate domeniile de activitate printr-un singur organ fiscal, cu exceptia inregistrarii fiscale.

Modificarile au fost cuprinse intr-un nou Proiect de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala si reglementarea unor masuri fiscale.

Conform Notei de fundamentare, prin aceasta propunere legislativa, se creeaza premisele unei mai bune comunicari cu contribuabilul – persoana fizica, in sensul ca pe toate domeniile de activitate ale ANAF, acesta va fi administrat printr-un singur organ fiscal, cu exceptia inregistrarii fiscale. 

Astfel, contribuabilul va avea ca punct de legatura cu admnistratia fiscala, un singur organ fiscal, fata de situatia actuala, cand trebuia sa se adreseze unuia sau mai multor organe fiscale, in functie de sediul unde isi desfasura activitatea.

In acelasi act normativ se propune introducerea unui nou articol, art. 331 privind revizuirea conceptului de competenta privind administrarea creantelor fiscale datorate de persoanele fizice care desfasoara o activitate economica sau o profesie libera in sfera de competenta a altui organ fiscal decat cel de domiciliu, din perspectiva declararii si colectarii obligatiilor fiscale, cu precizarea ca competenta de inregistrare fiscala sa nu se schimbe.

De altfel, prevederile Codului de procedura fiscala referitoare la inregistrarea/modificarea domiciliului fiscal raman valabile, insa ceea ce s-a propus a fi schimbat vizeaza competenta de administrare a creantelor fiscale ale persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, in sensul ca aceasta sa revina organului fiscal central competent in administrarea obligatiilor fiscale datorate de persoana fizica, inregistrata fiscal pe CNP.

Prin aceasta propunere, se are in vedere o mai buna urmarire a incasarii veniturilor la bugetul general consolidat, tinand cont ca, din perspectiva colectarii creantelor bugetare, sunt activitati care necesita analiza obligatiilor fiscale inregistrate atat de catre persona fizica, cat si de persoana fizica care desfasoara o activitate economica sau o profesie libera. Cu titlu de exemplu, cazul eliberarii certificatului de atestare fiscala, in care trebuie cuprinse toate obligatiile fiscale ale persoanei fizice datorate pe ambele coduri de inregistrare fiscala (CNP si CUI), precum si cazul acordarii inlensirilor la plata, unde se analizeaza constituirea de garantii, cum ar fi bunurile detinute de persoana fizica, care pot fi aduse drept garantie pentru toate obligatiile fiscale datorate, atat pe CNP, cat si pe CUI. 

Totodata, pentru eventuale informatii si documente cu privire la situatia fiscala, deplasarea persoanei fizice este mai facila la sediul organului fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul, inclusiv pentru obligatiile fiscale datorate din activitatile economice desfasurate in mod independent sau din exercitarea de profesii libere.

 

Sursa: MFP

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016