Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Presedintele UE vrea infiintarea unui guvern economic

09-Feb-2010
2787

Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a evocat infiintarea unui "guvern economic" al celor 27 de state membre pentru a coordona mai bine politicile in fata crizei, alaturi de acordarea de stimulente financiare pentru elevii silitori, potrivit unui document, citat luni de AFP.


In prezent, sefii de state si guverne din Uniunea Europeana sunt fiecare in tara sa "responsabili pentru strategia economica a Guvernului lor" national. in viitor "va trebui sa fie responsabili la nivelul UE", scrie Van Rompuy in documentul citat.

"Fie ca numim acest lucru coordonare a politicilor sau guvern economic", liderii europeni sunt singurii in masura sa creeze "o strategie comuna care sa genereze un plus de crestere si mai multe locuri de munca", adauga fostul premier belgian.

Ideea de "guvern economic" va surade Frantei


Propunerile sale vor fi transmise tuturor celor 27 de lideri in vederea unui summit programat sa aiba loc joi la Bruxelles pe aceasta tema, pe fondul situatiei bugetare catastrofale a Greciei. "Ultimele evolutii din zona euro subliniaza urgenta consolidarii guvernantei noastre", continua Van Rompuy.

Evocarea unui "guvern economic" va surade Frantei, care militeaza in acest sens, fara rezultat, de mai multi ani. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, intentioneaza sa faca si el, joi, propuneri pe aceasta tema. in schimb, alte state raman neincrezatoare, cum este cazul in special al Germaniei si Marii Britanii.

Reuniunea de joi va pune bazele unei noi strategii economice pentru UE, bazata pe investitii in cercetare, economie "ecologica" si inovare, care sa o inlocuiasca pe cea numita "Strategia de la Lisabona".

Lansata in 2000, aceasta din urma isi propunea sa transforme Europa, in decurs de zece ani, in cea mai competitiva si mai dinamica economie din intreaga lume. in mare parte, strategia a esuat.

Pentru a remedia situatia, Van Rompuy - care cu ocazia summitului intentioneaza sa intre cu adevarat pe scena UE dupa ce a fost foarte discret de la preluarea functiei, in decembrie - propune mai intai limitarea obiectivelor comune.

Supravegherea va fi "intarita"

El propune pastrarea a numai cinci dintre ele, care ar urma sa fie stabilite in functie de situatia "individuala" a fiecarei tari, in locul fixarii acelorasi obiective pentru toate cele 27 de state membre.

Pentru a se asigura ca tarile europene isi vor respecta angajamentele, Van Rompuy nu retine ideea aplicarii de sanctiuni financiare, dupa cum evocase la un moment dat presedintia spaniola.

Totusi, supravegherea va fi "intarita". Fiecare tara va fi supusa unui audit realizat de o misiune de experti ai Comisiei Europene si ai altor tari. Bruxelles-ul ar putea chema la ordine elevii indisciplinati.

in schimb, presedintele UE propune in mod explicit extragerea din bugetul european a unor sume de bani pentru degajarea "stimulentelor" financiare in favoarea tarilor care vor respecta regulile.

Ideea ar fi folosirea in acest scop a bugetului pentru cercetare al UE si a celui prevazut pentru ajutarea regiunilor defavorizate (fonduri structurale si de coeziune) si nu acordarea unui acces privilegiat la imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii.

in opinia lui Van Rompuy, acest lucru este urgent. "Rata noastra de crestere structurala nu este suficient de ridicata pentru a ne mentine modelul social. Trebuie sa actionam impreuna pentru a contribui la pastrarea modelului de viata european", subliniaza fostul premier belgian intr-o scrisoare separata adresata liderilor Uniunii Europene.
SURSA: Mediafax

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici

    • ANAF informeaza ca din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici. Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii. Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura privind Decontul precompletat e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Sunt informatii utile persoanelor care vor sa utilizeze sistemul e-TVA din SPV. Implementare sistem RO e-TVA Reamintim ca sistemul e-TVA a fost implementat prin OUG 116/2023 si OUG 70/2024. Iar prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO...» citeste mai departe aici

  • Proiect OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRC

    • Noua platforma online ONRC da multe batai de cap contribuabililor, avocatilor si juristilor care se ocupa in mod direct de infiintarea firmelor, inregistrarea sediilor noi, depunerea documentelor la Registrul Comertului, etc. Aceasta platforma functioneaza greoi, mai ales daca ai nevoie de mai multe inregistrari, sau in anumite cazuri se blocheaza, etc. In acest context, Min. Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care vine cu cateva solutii. Este vorba despre Proiectul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016