Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Presedintele UE vrea infiintarea unui guvern economic

09-Feb-2010
2889

Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a evocat infiintarea unui "guvern economic" al celor 27 de state membre pentru a coordona mai bine politicile in fata crizei, alaturi de acordarea de stimulente financiare pentru elevii silitori, potrivit unui document, citat luni de AFP.


In prezent, sefii de state si guverne din Uniunea Europeana sunt fiecare in tara sa "responsabili pentru strategia economica a Guvernului lor" national. in viitor "va trebui sa fie responsabili la nivelul UE", scrie Van Rompuy in documentul citat.

"Fie ca numim acest lucru coordonare a politicilor sau guvern economic", liderii europeni sunt singurii in masura sa creeze "o strategie comuna care sa genereze un plus de crestere si mai multe locuri de munca", adauga fostul premier belgian.

Ideea de "guvern economic" va surade Frantei


Propunerile sale vor fi transmise tuturor celor 27 de lideri in vederea unui summit programat sa aiba loc joi la Bruxelles pe aceasta tema, pe fondul situatiei bugetare catastrofale a Greciei. "Ultimele evolutii din zona euro subliniaza urgenta consolidarii guvernantei noastre", continua Van Rompuy.

Evocarea unui "guvern economic" va surade Frantei, care militeaza in acest sens, fara rezultat, de mai multi ani. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, intentioneaza sa faca si el, joi, propuneri pe aceasta tema. in schimb, alte state raman neincrezatoare, cum este cazul in special al Germaniei si Marii Britanii.

Reuniunea de joi va pune bazele unei noi strategii economice pentru UE, bazata pe investitii in cercetare, economie "ecologica" si inovare, care sa o inlocuiasca pe cea numita "Strategia de la Lisabona".

Lansata in 2000, aceasta din urma isi propunea sa transforme Europa, in decurs de zece ani, in cea mai competitiva si mai dinamica economie din intreaga lume. in mare parte, strategia a esuat.

Pentru a remedia situatia, Van Rompuy - care cu ocazia summitului intentioneaza sa intre cu adevarat pe scena UE dupa ce a fost foarte discret de la preluarea functiei, in decembrie - propune mai intai limitarea obiectivelor comune.

Supravegherea va fi "intarita"

El propune pastrarea a numai cinci dintre ele, care ar urma sa fie stabilite in functie de situatia "individuala" a fiecarei tari, in locul fixarii acelorasi obiective pentru toate cele 27 de state membre.

Pentru a se asigura ca tarile europene isi vor respecta angajamentele, Van Rompuy nu retine ideea aplicarii de sanctiuni financiare, dupa cum evocase la un moment dat presedintia spaniola.

Totusi, supravegherea va fi "intarita". Fiecare tara va fi supusa unui audit realizat de o misiune de experti ai Comisiei Europene si ai altor tari. Bruxelles-ul ar putea chema la ordine elevii indisciplinati.

in schimb, presedintele UE propune in mod explicit extragerea din bugetul european a unor sume de bani pentru degajarea "stimulentelor" financiare in favoarea tarilor care vor respecta regulile.

Ideea ar fi folosirea in acest scop a bugetului pentru cercetare al UE si a celui prevazut pentru ajutarea regiunilor defavorizate (fonduri structurale si de coeziune) si nu acordarea unui acces privilegiat la imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii.

in opinia lui Van Rompuy, acest lucru este urgent. "Rata noastra de crestere structurala nu este suficient de ridicata pentru a ne mentine modelul social. Trebuie sa actionam impreuna pentru a contribui la pastrarea modelului de viata european", subliniaza fostul premier belgian intr-o scrisoare separata adresata liderilor Uniunii Europene.
SURSA: Mediafax

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii

    • Si pentru companiile implicate in transportul de marfa anul 2025 aduce mai multe schimbari. Spre exemplu, au fost amanate sanctiunile pentru nerespectarea cerintelor de transmitere a coordonatelor GPS, pana la 31 martie 2025, oferind astfel mai mult timp operatorilor economici pentru a implementa si testa sistemele necesare. De asemenea, exisa si obligatii legate de dotarea vehiculelor cu sisteme GPS si aplicatii specifice. Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016