
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Mult discutata Ordonanta de Urgenta a Guvernului cu privire la anumite masuri fiscal-bugetare aduce o serie de modificari in principalele ramuri ale economiei romanesti, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.
Pilonul II de pensii
Persoanaele care au contribuit minimum 5 ani la acest fond pot alege sa se retraga pe baza de cerere individuala. Daca se alege aceasta optiune, atunci toti banii stransi in contul individual de pensie privata Pilon II vor fi primiti de titular cu mentiunea ca va fi aplicat un comision de retragere de 2% din valoarea intregului activ disponibil la data inregistrarii cererii de retragere.
Mai mult, proiectul de OUG prevede ca fondurile vor putea investi in parteneriate public-private, dar comisionul de administrare va scadea de la 2,5% la 1%, iar al doilea comision de 0.05% din active se modifica in functie de performanta fondului.
Conform ultimelor date disponibile, romanii au in contul de pensie privata in medie 6223 de lei.
Taxa pe lacomie
Asadar, taxa de lacomie, despre care scriam aici, obliga contribuabilii sa calculeze, sa declare si sa plateasca taxa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza.
Cotele taxei pe lacomie se diferentiaza in functie de amploarea depasirii pragului de referinta, astfel:
Pensiile se maresc in septembrie 2019
Prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se mentine la 1.100 lei si incepand cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 15% si este de 1.265 lei.
Incepand cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobata prin Legea nr. 196/2009, cu modificarile ulterioare, se mentine la 640 lei si incepand cu 1 septembrie 2019 se majoreaza cu 10% si este de 704 lei.
Bugetarii nu vor fi platiti pentru orele suplimentare
De la aceasta masura fac exceptie personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul penitenciarelor si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
Cititi articolul integral pe E-Juridic.ro.
Proiectul de OUG poate fi descarcata de AICI!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: O societate doreste sa achizioneze vouchere cadou de la Emag si sa le distribuie catre unul dintre clientii sai. Acest client le va distribui catre salariati. Societatea va considera aceste voucher ca o cheltuiala? Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Care este diferentierea din punct de vedere contabil intre licente si subscriptii? In opinia noastra sunt categorii total distincte: licenta este de natura mijlocului fix necorporat in timp ce subcriptia reprezinta o achizitie a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<