
Raportul Special
realizat de specialisti
UPDATE 27.03.2019
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a pus, marti seara, 26.03.2019, in Dezbatere Publica, Proiectul de ordonanta de urgenta prin care modifica mai multe acte normative, intre care si OUG 114/2018.
Totusi, in ciuda faptului ca ministrul Finantelor Publice promitea ca “taxa pe lacomie” ar putea fi eliminata si inlocuita cu un “bonus pe harnicie”, se pare ca Ordonanta pusa in dezbatere publica marti seara nu elimina taxa pe active.
Insa, potrivit noii OUG, taxa pe activele bancare nu se mai datoreaza de toate institutiile bancare care depasesc un anumit prag al ROBOR, indiferent de pragul de depasire al acestuia, ci au fost reglementate si situatii in care taxa nu se datoreaza si nu se declara la nivelul primului semestru.
In cele ce urmeaza va prezentam actele normative care sunt modificate si completate de noul Proiect de Ordonanta de Urgenta al MFP:
1. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1116 din 29 decembrie 2018, cu completarile ulterioare.
2.Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 389 din 11 iunie 2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 288/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
3. Alineatul 1 al articolului 38 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 727 din 20 septembrie 2016.
Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Examen Consultant Fiscal 2025
Cartea Verde a Contabilitatii
ATENTIE!
Prevederile in ce priveste actele normative de la pc. 2 si 3 intra in vigoare la data de 2 mai 2019 si se aplica creditelor acordate consumatorilor dupa aceasta data, precum si refinantarii creditelor acordate consumatorilor aflate in derulate la aceasta data.
4. Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 16 iulie 2012, cu modificarile si completarile ulterioare.
5. Ordonata de urgenta a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, publicata in Monitorul oficial al Romaniei, Partea I, nr. 337 din 18 mai 2007, aprobata cu modificari si completari prin Legea 160/2012 , cu modificarile si completarile ulterioare.
6. (1) Aplicarea art. 60 alin. (1) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se suspenda pana la data de 31 mai 2019.
(2) Pe perioada suspendarii prevazuta la alin. (1), capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul in lei, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei la data constituirii, al sumei de 4 milioane euro.
Proiectul de Ordonanta de Urgenta poate fi descarcat de AICI!
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a vorbit despre modificarea Ordonantei 114/2018, spunand ca este foarte posibil ca OUG-ul sa fie lansat vineri in spariul public, astfel incat, pana saptamana viitoare sa fie si adoptat de Guvern.
Vorbind despre modificarile aduse OUG 114/2018, ministrul Eugen Teodorovici a anuntat: „Eu zic ca astazi o vom lansa in spatiul public”.
In cadrul unor declaratii de presa, referitor la modificarea OUG 114/2018, ministrul Finantelor a precizat si ca modificarile la taxa pe activele bancilor au fost agreate cu Banca Nationala a Romaniei (BNR). O informare a fost trimisa si la Banca Centrala Europeana (BCE).
„In asteptarea acestui raspuns (de la BCE, n.red.), pregatim o Ordonanta de Urgenta, pentru ca saptamana viitoare sa fie aprobata in Guvern”, a spus ministrul Teodorovici.
Acesta a anuntat ca intre cele mai importante modificari se numara decuplarea ROBOR de partea de taxa pe activele financiare: “Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzactiile interbancare si zilnice, pe trimestrul anterior, este o medie aritmetica care se aplica pe trimestrul urmator. (...) Astazi, cand va fi pe Ministerul de Finante acest draft, clar va fi in Nota de fundamentare chiar cateva simulari”.
Vorbind despre calculele pentru noua taxa pe activele bancilor, ministrul Finantelor a subliniat faptul ca acestea au fost facute de BNR.
„Din datele BNR, exista o diferenta in minus la costurile pe care romanii le platesc la creditele in lei. A doua chestiune de modificat la aceasta ordonanta a fost legata de masa de impozare de active financiare, in care au ramas mai putine active financiare. Au fost scoase, desigur, cele legate de titluri de stat, imprumuturile pentru autoritatile locale, programele guvernamentale. Dorinta noastra, ca Guvern, este sa facem un lucru important pe doua zone: o data sa scadem costurile de finantare pentru cei cu imprumuturi si lei si, pe de alta parte, sa crestem gradul de intermediere financiara, care, in Romania, din pacate, este foarte scazut. Adica sa finantam efectiv economia reala. (...) Ceea ce este astazi cu acest mod de calcul al ROBOR la cotatii, cred ca toata lumea o accepta ca nu este o abordare corecta”, a mai spus Eugen Teodorovici.
Citeste si:
OUG 114, adoptata tacit in Senat!
Consilierul premierului Romaniei, despre OUG 114: Vor ramane toate prevederile
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
ANRE ingheata preturile la electricitate si la gaze, pentru consumatorii casniciCodul fiscal, actualizat cu modificarile OUG 114/2018, pentru angajatii din constructii. Model de calcul salariu netVenit brut sub 3000 lei in Constructii. CIM cu timp partial - Aplicarea facilitatilorFacilitati fiscale OUG 114/2018. Conturi care intra in calculul cifrei de afaceriAcordarea facilitatilor in domeniul constructiilor in 2020Ultimele articole
Salariul minim de 3000 lei si facilitatile fiscale aferente din domeniul constructiilor se aplica firmelor care au codul CAEN emis din ianuarie 2019Domeniul constructiilor. Prin Legea bugetului nr.15/2021 se modifica sau nu cota CAM de 2.25% ?ANAF modifica Formularul 120. Cum arata Declaratia 120 (proiect de Ordin)Guvernul a adoptat o Ordonanta pentru modificarea OUG 114. S-a exclus interzicerea cumularii pensiei cu salariul de statGuvernul Orban lucreaza la studiul de impact privind abrogarea OUG 114/2018 si a prevederilor privind Pilonul II de pensiiArticole similare
De ce nu reducem taxele si impoziteleInspectia fiscala se modifica prin Ordinul 174/2017MMPS stabileste valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru sem II 2020 (Proiect de Ordin)MFP: Ordin privind aprobarea nivelului maxim al cheltuielilor de personal aferent bugetului UATNoul acord cu FMI ar putea aduce facturi mai mariUltimele articole
Amnistie fiscala 2024. Va fi prelungit termenul pentru aplicarea amnistiei pana pe 20 decembrieProiecte de sprijin pentru firme si cetateni. Care sunt cele 4 masuri anuntate de finanteSanctiunile pentru e-Transport si e-TVA sunt amanate pana la 1 ianuarie 2025Ministrul Marcel Bolos, intalnire cu reprezentantii expertilor contabili. Care este cea mai importanta concluzieGuvernul a aprobat! Sistemul e-TVA va fi implementat din 1 august 2024, doar pentru anumite operatiuniArticole similare
Calcul amortizare cladireTotul despre Declaratia 311. Un documentar fiscal actualizatCheltuieli servicii transport actionar. Ce tratament contabil si fiscal aplicam pentru TVA si impozitul pe profit?ONG cu activitate economica. Achizitie servicii din UE si din afara UE. Ce obligatii declarative si de plata apar?ANRE ingheata preturile la electricitate si la gaze, pentru consumatorii casniciUltimele articole
Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depunaDecontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileCodul Fiscal, modificat din nou prin HG 1393/2024. Ce schimbari apar in privinta impozitului microParticularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele onlineObligatii fiscale si contabile privind beneficiile acordate salariatilorSfaturi de la experti
Rectificare date declarate in D300
Intrebare: Multumesc pentru raspuns. 1. Daca in martie las D390 neschimbat, atunci acesta va fi cu suma dublata; 2. Cum pot depune rectificativa la D300?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Revin asupra acestei spete. De data aceasta, societatea este platitoare de TVA: Agentie de turism ? platitoare de TVA, achizitioneaza un program dedicat agentiilor de turism, de unde factureaza, emite bon de comanda, contracte...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025
Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia
Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025
Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta
E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar
Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA