Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificarea OUG 114, in spatiul public! Ce alte acte normative se mai modifica?

27-Mar-2019
3001

UPDATE 27.03.2019

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a pus, marti seara, 26.03.2019, in Dezbatere Publica, Proiectul de ordonanta de urgenta prin care modifica mai multe acte normative, intre care si OUG 114/2018.

Totusi, in ciuda faptului ca ministrul Finantelor Publice promitea ca “taxa pe lacomie” ar putea fi eliminata si inlocuita cu un “bonus pe harnicie”, se pare ca Ordonanta pusa in dezbatere publica marti seara nu elimina taxa pe active.

Insa, potrivit noii OUG, taxa pe activele bancare nu se mai datoreaza de toate institutiile bancare care depasesc un anumit prag al ROBOR, indiferent de pragul de depasire al acestuia, ci au fost reglementate si situatii in care taxa nu se datoreaza si nu se declara la nivelul primului semestru.

In cele ce urmeaza va prezentam actele normative care sunt modificate si completate de noul Proiect de Ordonanta de Urgenta al MFP:

1. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1116 din 29 decembrie 2018, cu completarile ulterioare.

2.Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 389 din 11 iunie 2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 288/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

3. Alineatul 1 al articolului 38 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 727 din 20 septembrie 2016.

ATENTIE!

Prevederile in ce priveste actele normative de la pc. 2 si 3 intra in vigoare la data de 2 mai 2019 si se aplica creditelor acordate consumatorilor dupa aceasta data, precum si refinantarii creditelor acordate consumatorilor aflate in derulate la aceasta data.

4. Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 16 iulie 2012, cu modificarile si completarile ulterioare.

5. Ordonata de urgenta a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, publicata in Monitorul oficial al Romaniei, Partea I, nr. 337 din 18 mai 2007, aprobata cu modificari si completari prin Legea 160/2012 , cu modificarile si completarile ulterioare.

6. (1) Aplicarea art. 60 alin. (1) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se suspenda pana la data de 31 mai 2019.

(2) Pe perioada suspendarii prevazuta la alin. (1), capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul in lei, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei la data constituirii, al sumei de 4 milioane euro.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta poate fi descarcat de AICI!

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a vorbit despre modificarea Ordonantei 114/2018, spunand ca este foarte posibil ca OUG-ul sa fie lansat vineri in spariul public, astfel incat, pana saptamana viitoare sa fie si adoptat de Guvern.

Vorbind despre modificarile aduse OUG 114/2018, ministrul Eugen Teodorovici a anuntat: „Eu zic ca astazi o vom lansa in spatiul public”.

In cadrul unor declaratii de presa, referitor la modificarea OUG 114/2018, ministrul Finantelor a precizat si ca modificarile la taxa pe activele bancilor au fost agreate cu Banca Nationala a Romaniei (BNR). O informare a fost trimisa si la Banca Centrala Europeana (BCE).

„In asteptarea acestui raspuns (de la BCE, n.red.), pregatim o Ordonanta de Urgenta, pentru ca saptamana viitoare sa fie aprobata in Guvern”, a spus ministrul Teodorovici.

Acesta a anuntat ca intre cele mai importante modificari se numara decuplarea ROBOR de partea de taxa pe activele financiare: “Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzactiile interbancare si zilnice, pe trimestrul anterior, este o medie aritmetica care se aplica pe trimestrul urmator. (...) Astazi, cand va fi pe Ministerul de Finante acest draft, clar va fi in Nota de fundamentare chiar cateva simulari”.

Vorbind despre calculele pentru noua taxa pe activele bancilor, ministrul Finantelor a subliniat faptul ca acestea au fost facute de BNR.

„Din datele BNR, exista o diferenta in minus la costurile pe care romanii le platesc la creditele in lei. A doua chestiune de modificat la aceasta ordonanta a fost legata de masa de impozare de active financiare, in care au ramas mai putine active financiare. Au fost scoase, desigur, cele legate de titluri de stat, imprumuturile pentru autoritatile locale, programele guvernamentale. Dorinta noastra, ca Guvern, este sa facem un lucru important pe doua zone: o data sa scadem costurile de finantare pentru cei cu imprumuturi si lei si, pe de alta parte, sa crestem gradul de intermediere financiara, care, in Romania, din pacate, este foarte scazut. Adica sa finantam efectiv economia reala. (...) Ceea ce este astazi cu acest mod de calcul al ROBOR la cotatii, cred ca toata lumea o accepta ca nu este o abordare corecta”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Citeste si:

OUG 114, adoptata tacit in Senat!

Consilierul premierului Romaniei, despre OUG 114: Vor ramane toate prevederile

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025

    • Termenul de prescriptie fiscala este perioada in care ANAF poate stabili creante fiscale prin decizii de impunere. Pentru anul 2019, acest termen nu se incheie la data obisnuita de 1 iulie 2025, ci a fost prelungit pana la 30 decembrie 2025, ca urmare a suspendarii intervenite in timpul pandemiei. In acest articol explicam cum se calculeaza acest termen si ce implicatii are pentru contribuabili.» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia

    • Eroarea in declararea impozitului pe profit poate aparea in practica, mai ales atunci cand sunt implicate venituri neimpozabile, cum sunt dividendele primite de la alte persoane juridice. In cazul in care aceste venituri nu sunt excluse corect la calculul impozitului trimestrial, pot rezulta plati nejustificate catre buget. Specialisutl nostru explica in continuarea articolului cum poate fi corectata o astfel de situatie, ce formulare se folosesc si cum se reflecta ajustarile in contabilitate si...» citeste mai departe aici

  • Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025

    • In anul 2025, termenul de depunere a declaratiilor fiscale precum formularul 100, 101 sau 177 este influentat direct de prevederile OUG nr. 153/2020, aflate inca in vigoare. Acest act normativ stabileste, prin derogare de la Codul fiscal, un termen unificat, data de 25 iunie, pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si a altor declaratii relevante. In acest articol prezentam principalele termene si obligatii fiscale pentru contribuabili, in conformitate cu reglementarile...» citeste mai departe aici

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016