
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Va recomandam lucrarea "Autoturisme pe firma. Regim fiscal 2019" ...click aici pentru detalii despre lucrare
Aceasta lucrare este permanent actualizata, in perfecta concordanta cu legislatia in vigoare. De asemenea, va arata cum sa le puneti in practica (prin studii de caz relevante) si va furnizeaza modele corecte de documente justificative pentru tratamentul fiscal-contabil pe care l-ati aplicat
Vedeti aici cuprinsul lucrarii "Autoturisme pe firma. Regim fiscal" >>
1. Ce conditii trebuie sa indeplineasca autovehiculele?
Prevederile speciale privind deducerea cheltuielilor cu autovehiculele au in vedere autovehiculele cu masa totala maxima autorizata de maximum 3.500 kg si cel mult 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
2. In mod obisnuit, deducerea este de 50%
Legiuitorul a considerat din start ca autovehiculele firmei sunt folosite si in scopuri personale si de aceea a limitat la 50% deducerea cheltuielor asociate cu acestea – combustibil, piese de schimb, RCA, TVA, diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing.
3. Cand se aplica deducerea de 100%?
Cheltuielile se deduc 100% daca autovehiculele sunt utilizate exclusiv pentru anumite activitati (servicii de urgenta, paza si protectie, curierat, taxi, scoli de soferi, vanzari si achizitii) sau daca sunt utilizate ca marfuri in scop comercial (pentru un vehicul cumparat in scop de revanzare, cheltuielile cu reparatiile sunt deductibile 100%).
Detalii complete gasiti in lucrarea "Autoturisme pe firma. Regim fiscal 2019" ...detalii si comenzi aici >>
Cheltuielile se deduc 100% si daca se face dovada ca autovehiculele sunt folosite exclusiv pentru nevoile firmei. Sunt necesare in acest sens documente financiar-contabile (delegatie, decont) si foaie de parcurs.
4. Transportul angajatilor la si de la locul de munca
Trebuie facuta diferentierea intre transportul angajatilor cu autovehiculele firmei la si de la locul de munca in scopul activitatii economice si transportul pentru uzul personal la si de la locul de munca. In prima categorie se incadreaza situatiile cand nu exista mijloace de transport in comun sau orarul acestora este decalat fata de programul de lucru.
5. Ce inseamna "combustibil"?
Intra aici benzina, motorina, gaz petrolier lichefiat, hidrogen sau energie electrica – tratamentul fiscal este acelasi. Deducerea cheltuielilor cu combustibilul poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate.
6. Situatii speciale
In cazul particular al autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare, deductibilitatea este limitata la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii. Un tratament special au si autovehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii.
7. Avantaje de natura salariala pentru angajati
Folosirea unui autovehicul al firmei in scop personal de catre un angajat este considerata avantaj de natura salariala si intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Subiectul este unul sensibil si trebuie tratat cu mare atentie deoarece exista numeroase conditii, exceptii, cazuri particulare.
8. Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca foaia de parcurs
Foaia de parcurs trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
• categoria de vehicul utilizat
• scopul si locul deplasarii
• kilometrii parcursi
• norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs
Detalii complete gasiti in lucrarea "Autoturisme pe firma. Regim fiscal 2019" ...detalii si comenzi aici >>
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societate A platitoare de TVA lunar in regim normal, cumpara un utilaj de la o societate B, platitoare de TVA la incasare, tranzactia fiind efectuata in luna ianuarie 2020. Societatea A deduce taxa pe valoarea adaugata in luna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In septembrie 2020 firma A din Romania a primit niste componente de la firma B din China, pentru care s-a facut proces verbal de custodie. TVA in vama s-a achitat pentru importul din China de catre firma A. Marfa a fost comandata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<