Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Top 5 modificari fiscale care vor intra in vigoare in 2019

13-Dec-2018
7779

Daca anul 2018 a fost unul plin din punct de vedere al modificarilor fiscale, cu introducerea unor noi Declaratii (Declaratia Unica), cu reducerea cotei de TVA pentru mai multe domenii HoReCa, cu intorducerea casei de marcat cu jurnal electronic fiscal s.a.m.d, se pare ca nici anul 2019 nu va fi unul mai relaxat.

Numai pana in prezent s-au stabilit cateva modificari care vor intra in vigoare de anul viitor.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat, miercuri, ca a lucrat in Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor la modificarea unei ordonante care va aduce mai multe noutati din punct de vedere fiscal, intre care clasificarea firmelor in trei categorii: A, B si C.

Este foarte posibil ca modificarile sa fie adoptate inca de sapatamana viitoare. Lista modificarilor adoptate de comisie, care fac referire la OUG 25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare, a fost publicata de Hotnews.ro.

Principalele prevederi fiscale:

1. Printre cele mai importante modificari se numara modificarea plafonulului deductibil in privinta imprumuturilor:
• majorarea plafonului deductibil, de la 200.000 euro la 1.000.000 euro;
• limita de deducere in functie de EBITDA, va fi majorata de la 10% la 30%;


• prevederea referitoare la deducerea costurilor excedentare ale indatorarii in cazul in care baza de calcul are o valoare negativa sau egala cu zero va fi reformulata, in sensul deducerii in limita plafonului, si in astfel de situatii;
• dreptul de reportare a costurilor excedentare ale indatorarii in cazul operatiunilor de reorganizare va fi reglementat.

2. Acordarea deducerii pentru sponsorizarile catre entitatile nonprofit si unitatile de cult, care sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale prevazut la art. 25 alin. (4^1), la data incheierii contractului.

3. Contribuabilii vor putea sa dispuna destinatia a pana la 3,5% din impozitul stabilit la alin. (4), pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, potrivit legii, in conformitate cu reglementarile art. 123^1.

4. Se propune si modificarea Codului Fiscal (art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3) in sensul aplicarii cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuinte cu suprafata utila de maximum 120 m2 si valoarea de maximum 450.000 lei, fiind eliminate celelalte conditii suplimentare prevazute de lege in prezent: eliminarea conditiei ca terenul pe care este construita locuinta sa nu depaseasca 250 m2, precum si a conditiei cu privire la achizitionarea unei singure locuinte supuse cotei reduse de TVA. "Aceasta masura este prevazuta de Programul de Guvernare. Impactul bugetar este negativ, dar nu poate fi cuantificat", spune documentul.

5. Introducerea ratingului fiscal in cazul creantelor fiscale administrare de organul fiscal central, procedurile de administrare se realizeaza in functie de clasa/subclasa de risc fiscal in care sunt incadrati contribuabilii urmare analizei de risc efectuata de organul fiscal.
Principalele 3 clase de risc:
• contribuabili cu risc fiscal mic;
• contribuabili cu risc fiscal mediu;
• contribuabili cu risc fiscal ridicat.

Dezvoltarea claselor principale de risc in subclase de risc si dezvoltarea criteriilor generale in subcriterii, precum si procedurile de stabilire a subclaselor si subcriteriilor se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F. 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Erori contabile. Cum se pot corecta in mod legal

    • Contabilitatea unei firme este foarte importanta, indiferent de activitatea economica pe care o desfasoara, fiindca in acest fel se tine cont de activitatea companiei, de eventualele datorii pe care le-ar avea, dar si de toate celelalte informatii care vizeaza circuitul financiar al acesteia. Uneori insa, apar diverse erori contabile, de la cele matematice, pana la cele de aplicare a politicilor contabile sau de intepretare incorecta a noilor legi si amendamente fiscale, etc. In acest...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala, OUG 107/2024. Cum poti beneficia de facilitati daca trebuie sa modifici regimul de impozitare

    • Prin OUG 107/2024 a fost adoptata de Guvern amnistia fiscala care presupune facilitati pentru contribuabili precum anularea dobanzilor, penalitatilor si altor accesorii, reducerea unei parti din datorie in cazul persoanelor fizice, dar si bonificatii de 3% pentru societatile care platesc la timp obligatiile fiscale. Cum beneficiezi de anularea dobanzilor si accesoriilor Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31...» citeste mai departe aici

  • Declaratie beneficiar real 2024. Cine are obligatia de a depune declaratia si care sunt EXCEPTIILE

    • Declaratia privind beneficiarul real NU va mai fi depusa ANUAL de catre firme, asa cum a fost stabilit prin Legea 315/2021, inca de la 1 ianuarie 2022. Insa obligatia de a depune formularul ramane in continuare in vigoare pentru anumite persoane, existand si cateva exceptii. Declaratia privind beneficiarul real este declaratia pe propria raspundere pe care o da reprezentantul unei firme sau societati. Declaratie beneficiar real 2024. Cine are obligatia de a depune declaratia si care sunt...» citeste mai departe aici

  • Casare mijloace fixe. Reglementari cheie si studii de caz utile

    • Mijloacele fixe sunt bunuri supuse deprecierii, cu durata de viata mai mare de un an insa, pe care le folosesc firmele in diverse operatiuni si aduc numeroase beneficii. Iar cand acestea nu mai sunt utile sau functionale, societatile pot alege sa le caseze. In articolul care urmeaza vom vedea care este definitia exacta a casarii unor mijloace fixe, dar si cateva reglementari cheie in cadrul acestor operatiuni. In plus, prezentam cateva studii de caz utile explicate de specialistii nostri. Ce...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016