
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Daca anul 2018 a fost unul plin din punct de vedere al modificarilor fiscale, cu introducerea unor noi Declaratii (Declaratia Unica), cu reducerea cotei de TVA pentru mai multe domenii HoReCa, cu intorducerea casei de marcat cu jurnal electronic fiscal s.a.m.d, se pare ca nici anul 2019 nu va fi unul mai relaxat.
Numai pana in prezent s-au stabilit cateva modificari care vor intra in vigoare de anul viitor.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat, miercuri, ca a lucrat in Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor la modificarea unei ordonante care va aduce mai multe noutati din punct de vedere fiscal, intre care clasificarea firmelor in trei categorii: A, B si C.
Este foarte posibil ca modificarile sa fie adoptate inca de sapatamana viitoare. Lista modificarilor adoptate de comisie, care fac referire la OUG 25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare, a fost publicata de Hotnews.ro.
1. Printre cele mai importante modificari se numara modificarea plafonulului deductibil in privinta imprumuturilor:
• majorarea plafonului deductibil, de la 200.000 euro la 1.000.000 euro;
• limita de deducere in functie de EBITDA, va fi majorata de la 10% la 30%;
2. Acordarea deducerii pentru sponsorizarile catre entitatile nonprofit si unitatile de cult, care sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale prevazut la art. 25 alin. (4^1), la data incheierii contractului.
3. Contribuabilii vor putea sa dispuna destinatia a pana la 3,5% din impozitul stabilit la alin. (4), pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, potrivit legii, in conformitate cu reglementarile art. 123^1.
4. Se propune si modificarea Codului Fiscal (art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3) in sensul aplicarii cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuinte cu suprafata utila de maximum 120 m2 si valoarea de maximum 450.000 lei, fiind eliminate celelalte conditii suplimentare prevazute de lege in prezent: eliminarea conditiei ca terenul pe care este construita locuinta sa nu depaseasca 250 m2, precum si a conditiei cu privire la achizitionarea unei singure locuinte supuse cotei reduse de TVA. "Aceasta masura este prevazuta de Programul de Guvernare. Impactul bugetar este negativ, dar nu poate fi cuantificat", spune documentul.
5. Introducerea ratingului fiscal in cazul creantelor fiscale administrare de organul fiscal central, procedurile de administrare se realizeaza in functie de clasa/subclasa de risc fiscal in care sunt incadrati contribuabilii urmare analizei de risc efectuata de organul fiscal.
Principalele 3 clase de risc:
• contribuabili cu risc fiscal mic;
• contribuabili cu risc fiscal mediu;
• contribuabili cu risc fiscal ridicat.
Dezvoltarea claselor principale de risc in subclase de risc si dezvoltarea criteriilor generale in subcriterii, precum si procedurile de stabilire a subclaselor si subcriteriilor se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societate A platitoare de TVA lunar in regim normal, cumpara un utilaj de la o societate B, platitoare de TVA la incasare, tranzactia fiind efectuata in luna ianuarie 2020. Societatea A deduce taxa pe valoarea adaugata in luna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In septembrie 2020 firma A din Romania a primit niste componente de la firma B din China, pentru care s-a facut proces verbal de custodie. TVA in vama s-a achitat pentru importul din China de catre firma A. Marfa a fost comandata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<