Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

6.000 de angajati MFP vor fi dati afara

16-Dec-2010
2844
Peste 6.000 de angajati din structurile subordonate Ministerului Finantelor vor fi disponibilizati in urma unui proces de restructurare a institutiei care urmareste reducera birocratiei, potrivit ministrului de resort, Gheorghe Ialomitianu.

"Ministerul de Finante trebuie restructurat. Intr-adevar, trebuie sa si reducem personalul, pentru ca sunt foarte multi oameni care lucreaza in Finante si trebuie sa reducem birocratia. Sunt peste 32.000 de persoane in structurile Ministerului de Finante, ANAF si unitatile subordinate, iar cel putin 20% ar trebui sa plece. Pentru ca trebuie sa reducem birocratia", a spus Ialomitianu, miercuri, la B1TV.

El a aratat ca va trebui redus si personalul din Trezorerie, intrucat este necesara reducerea platilor care se fac la ghiseu, acest lucru fiind posibil in viitor prin declaratia unica pentru contribuabili persoane fizice si prin introducerea declaratiei electronice pentru firme.

Ministrul Finantelor a aratat ca pentru companii este important sa reduca timpul petrecut la ghiseu pentru depunerea declaratiilor, concomitent cu acordarea unui spatiu mai mare pentru eficientizarea activitatii.

In acelasi timp, companiile se asteapta la predictibilitate in ceea ce priveste sistemul de taxe, si de aceea pentru anul viitor Finantele vor incerca sa asigure stabilitatea taxelor, cu exceptia reducerii contributiilor sociale, care va fi luata in calcul de la jumatatea anului viitor in masura in care economia va permite.


Pe de alta parte, Ialomitianu nu a exclus posibilitatea sa fie analizata si modificarea taxei unice de impozitare, in timp, dar pentru 2011 este necesara o politica bugetara prudenta, care nu permite astfel de masuri.

"O economie sanatoasa este atunci cand are un numar mare de locuri de munca in sectorul privat", spus Ialomitianu.

Potrivit ministrului, Romania "a avut ghinion" in 2008, cand a inceput criza financiara, intrucat, spre deosebire de alte tari care la randul lor au fost obligate sa aplice masuri de austeritate, Romania a avut un deficit bugetar mult mai mare, care trebuia redus si nu permitea cheltuieli pentru sprijinirea sectorului privat.

"Multe masuri nu au putut fi luate din cauza coalitiei, pentru ca am avut o coalitie cu PSD. (?) Pot sa fiu de acord cu o singura masura care a fost luata, legat de pensia sociala. Pot sa fiu de acord, pentru ca erau oameni lipsiti de venituri. Dar PSD nu a dorit sa reducem cheltuielile cu politica sociala, iar Romania nu-si putea permite asemenea cheltuieli", a aratat Ialomitianu.

In opinia ministrului, coalitia din 2009 nu a fost "cea mai buna varianta pentru Romania", pentru ca daca s-ar fi luat masuri mai dure de la inceput ar fi fost inregistrata in prezent o crestere economica.

In ceea ce priveste posibilitatea transferarii Garzii Financiare din subordinea ANAF in cea a Ministerului Administratiei si Internelor, Ialomitianu a spus ca aceasta institutie s-a indepartat in timp foarte mult de la activitatea de administratie fiscala catre cea de administrare a dosarelor penale, zona de care va trebui sa se indeparteze, astfel incat sa ramana in subordinea ANAF.

Sursa: MEDIAFAX

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016