Alerta Fiscala: Modificari in Codul fiscal. Reducere impozitul pe constructii
Va informam ca in Monitorul Oficial nr. 0024 din 13 ianuarie 2015 a fost publicata Legea 11/2015.
Redam mai jos cele mai importante modificari aduse de Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale.
Consultati actul normativ aici! Incepand cu anul 2015, impozitul pe constructii datorat catre bugetul de stat este redus la procentul de 1% din valoarea bruta a acestora, conform Legii nr. 11/2015 analizata in aceasta alerta.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Chirie persoana fizica. Declaratii Societatea a inchiriat un spatiu pentru desfasurarea activitatii de la o persoana fizica, in anul 2024. Cum se completeaza corect punctul 29 din declaratia 205, pe anul 2024, avand...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Verificare conditii microintreprindere Daca o persoana detine un SRL - micro si un PFA, care separat nu depasesc 100.000 Euro, dar impreuna depasesc 100.000 euro, SRL-ul trebuie sa devina platitor de impozit pe profit...citeste mai mult
Aceasta este modificarea principala si fundamentala de care va trebui sa tinem cont.
Legea reformuleaza si modul in care se va calcula in continuare impozitul, aducand un numar de 12 precizari foarte exacte pe care le vom enumera in continuare:
1. Baza de calcul de la care se porneste la determinarea impozitului este soldul debitor al conturilor de constructii valoare bruta existenta in situatiile financiare de la 31 decembrie a anului anterior. 2. Daca in anul in curs se realizeaza o modernizare, aceasta nu conduce in perioada curenta la majorarea impozitului, ci va fi luata in considerare la determinarea impozitului din anul urmator.
3. Nu se datoreaza impozitul pe constructii catre bugetul de stat pentru constructiile la care se datoreaza impozit pe cladiri catre bugetul local.
4. Legiuitorul extinde scutirea la impozitul datorat pentru cladirile situate in parcurile industriale, stiintifice si tehnologice aprobate conform legii. 5. Daca in anul in curs se efectueaza o consolidare, modernizare sau extindere pentru o constructie detinuta prin contract de inchiriere, administrare sau alt contract cu drept de folosinta, aceasta suma nu se afla in sfera impozitului. Aceasta prevedere trebuie analizata in contextul notificarii proprietarului cu valoarea modernizarii iar, dupa caz, acesta va avea obligatia reactualizarii bazei impozabile.
6. Nu se datoreaza impozit pe constructii pentru cele regasite in subgrupa 1.2.9 „Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole” din catalogul mijloacelor fixe. 7. Nu se datoreaza impozit la bugetul de stat pentru valoarea constructiilor detinute de structurile sportive.
8. Nu se datoreaza impozit la bugetul de stat pentru valoarea constructiilor situate in afara frontierei de stat a Romaniei, chiar daca acestea se regasesc in apele marilor teritoriale si a zonei economice maritime a Romaniei.
9. In cazul in care se efectueaza modernizari sau amenajari la constructii aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale detinute intr-o forma legala de un operator economic, pentru acestea nu se datoreaza impozit la bugetul de stat. Acelasi tratament de scutire de impozit la bugetul de stat se va aplica si daca o astfel de constructie urmeaza sa fie trecuta in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale in perioada urmatoare a exercitiului.
10. Pentru constructiile administrate de RAAPPS nu se datoreaza impozit la bugetul de stat. 11. Daca in cursul anului curent se inregistreaza operatiuni de majorare sau diminuare a soldului debitor al conturilor de constructii (vanzari, cumparari), impozitul din anul curent nu se recalculeaza iar acestea vor fi luate in considerare la calcul impozitului datorat in anul urmator.
12. Cheltuiala cu impozitul pe constructii datorat bugetului de stat este o suma deductibila la calculul impozitului pe profit.
Avand in vedere ca este o reducere de impozit, dublata de o clarificare semnificativa a modului in care se determina baza impozabila, nu putem decat sa ne bucuram de aparitia noului act normativ.
Cu aceasta ocazie amintim faptul ca impozitul pentru anul 2015 se declara o singura data in baza declaratiei 100 pana pe data de 25 mai. Impozitul se achita in doua rate egale, pana la data de 25 mai, respectiv 25 septembrie inclusiv.
In cazul in care exista contribuabili ce nu au datorat anul trecut impozit dar incepand cu 2015 datoreaza la plata acest impozit, acestia au termen pana pe 30 ianuarie 2015 sa depuna declaratie de mentiuni 010 pentru a declara in vectorul fiscal impozitul pe constructii.
Autor: Consultantul fiscal Adrian Benta
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Refacere instalatie electrica. Inregistrare cheltuieli
Intrebare: Suntem o firma de comert cu amanuntul (codul CAEN 4711) si am avut un incendiu in locatie, cauzat de un cablu electric defect. Va rugam sa ne precizati care sunt inregistrarile contabile ocazionate de refacerea instalatiei electrice afectate in urma incendiului, a carei valoare depaseste 2.500 lei si care este nefinalizata la finele fiecarei luni si la final de an.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Deductibilitate ajustari pentru deprecierea creantelor
Intrebare: Societatea noastra a avut un contract cu un furnizor de prestari servicii (constructor) caruia i s-au platit facturi de avans in suma de 800.000 lei. Totodata, i s-a retinut pentru fiecare factura emisa (serviciu prestat) garantia de buna executie in suma de 200.000 lei. Furnizorul a intrat in insolventa, suntem in litigiu cu el, insa avocatul ne-a comunicat ca sansele de a mai recupera banii de la el sunt 0. La finele anului 2024 am constituit un provizion pentru suma neta, si anume 600.000...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri realizate din drepturi de proprietate intelectuala. Maca OSIM
Intrebare: P.F. - Detin o marca, inregistrata la OSIM, si doresc sa o inchiriez altor companii, printre care unele detinute de persoane cu grad de rudenie. As vrea sa va intreb - este in regula sa raman ca persoana fizica si sa fac un contract prin care dau in folosinta/franciza/inchiriere aceasta marca? Dupa pragul de 300.000 lei, voi deveni platitor de TVA? Este mai indicat sa ma inregistrez ca P.F.A? Care este diferenta? Exista vreo diferentiere in ceea ce priveste taxele? Mentionez ca sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Justificare sume din registrul de casa
Intrebare: O societate a organizat un festival. In cadrul acestui festival, consumatorii au putut cumpara jetoane de la organizator pentru a achizitiona produse de la participantii la festival. Firma organizatoare a introdus sumele incasate in numerar in casa de marcat ulterior. Intre timp, administratorul a depus aceste sume in banca. Pe baza carui document pot fi inregistrate sumele incasate din vanzarea jetoanelor, astfel incat registrul de casa sa nu aiba sold negativ (avand in vedere decalajul dintre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<