Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF explica unde dispar banii pentru pensii

02-Nov-2011
3377
Restantierii la bugetul asigurarilor sociale de stat acumulasera datorii de circa 7,72 miliarde de lei pana la jumatatea acestui an. Din acesti bani, statul ar putea plati aproape zece milioane de pensii.

Companiile care au restante la bugetul asigurarilor sociale de stat cumulau, la jumatatea anului, datorii de 7,72 miliarde de lei. In total, 159.609 contribuabili mari, mici si mijlocii figurau cu re stante, potrivit datelor furnizate EVZ de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Valoarea unei pensii medii era, in luna iunie, de 776 lei. Asadar, restantele reprezentau echivalentul a zece milioane de pensii medii. Tot atunci, erau circa 5,5 milioane de pensionari, asa ca putem spune ca restantierii au acumulat datorii cu care ar putea achita toate pensiile timp de aproximativ doua luni.

Mai mult, daca toate datoriile ar fi platite, deficitul bugetului de pensii, care apasa greu pe bugetul general, nu ar mai exista, cel putin pentru cateva luni, in conditiile in care datoriile companiilor reprezinta stocul unei perioade mai indelungate de restante.

Astfel, la finele primelor sase luni, deficitul bugetului de pensii era de 6,8 miliarde de lei, sub nivelul restantelor companiilor la bugetul de asigurari sociale de stat.


Discrepanta mare dintre numarul de salariati (4,18 milioane) si cel al pensionarilor face insa ca bugetul de pensii sa fie "condamnat" la deficit, chiar si in ipoteza in care toate sumele restante ar fi achitate.

Problema deficitului bugetului de pensii readuce in actualitate un refren mai vechi: cel al companiilor ineficiente de stat, principalii restantieri la bugetul de pensii.

Cele mai mari datorii le aveau, la finalul lui iunie, Compania Nationala a Huilei, Compania Nationala de Cai Ferate (CFR), CFR Marfa, CFR Calatori, CET Iasi, cu restante individuale ce ajung la circa 150 milioane lei.
Deficitul continua sa creasca

In mod normal, datornicii la bugetul de asigurari sociale de stat ar trebui executati silit, pentru a se recupera banii. Insa, in ciuda faptului ca ANAF are acest instrument la dispozitie, deficitul pe pensii continua sa creasca. La jumatatea anului, restantele crescusera cu circa 400 de milioane de lei, fata de finele primelor trei luni ale anului.

"Daca debitorul nu isi plateste de bunavoie obligatiile fiscale datorate, organele fiscale competente, pentru stingerea acestora, vor proceda la actiuni de executare silita", ne-a comunicat ANAF.

Sumele recuperate ar trebui sa acopere atat datoria efectiva, cat si penalitatile de intarziere. Compania este mai intai somata, iar daca nu achita datoria, se recurge la poprirea disponibilitatilor din conturi si la sechestrul bunurilor.

"ANAF este in proces cu multe firme care au datorii, dar pentru a pune sechestru pe bunuri are nevoie de o sentinta judecatoreasca. In plus, la CFR, nu se poate pune oprire pe vagoane sau locomotive, pentru ca sunt mijloace de productie. Asa ca restantele sunt foarte greu de recuperat", a precizat, pentru EVZ, Mihai Seitan, fost ministru al muncii.

Se recupereaza mai putin decat datoria. "Odata cu procesul se obtine de regula si diminuarea datoriei, iar sentintele obliga companiile la achitarea principalului si suma recuperata este mai mica", a spus fostul ministru."

"ANAF este in proces cu multe firme care au datorii, dar pentru a pune sechestru pe bunurile acestora are nevoie de o sentinta judecatoreasca".
MIHAI SEITAN, fost ministru al muncii


Sursa: EVZ

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016