ANAF explica unde dispar banii pentru pensii
Restantierii la bugetul asigurarilor sociale de stat acumulasera datorii de circa 7,72 miliarde de lei pana la jumatatea acestui an. Din acesti bani, statul ar putea plati aproape zece milioane de pensii.
Companiile care au restante la bugetul asigurarilor sociale de stat cumulau, la jumatatea anului, datorii de 7,72 miliarde de lei. In total, 159.609 contribuabili mari, mici si mijlocii figurau cu re stante, potrivit datelor furnizate EVZ de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Valoarea unei pensii medii era, in luna iunie, de 776 lei. Asadar, restantele reprezentau echivalentul a zece milioane de pensii medii. Tot atunci, erau circa 5,5 milioane de pensionari, asa ca putem spune ca restantierii au acumulat datorii cu care ar putea achita toate pensiile timp de aproximativ doua luni.
Mai mult, daca toate datoriile ar fi platite, deficitul bugetului de pensii, care apasa greu pe bugetul general, nu ar mai exista, cel putin pentru cateva luni, in conditiile in care datoriile companiilor reprezinta stocul unei perioade mai indelungate de restante.
Astfel, la finele primelor sase luni, deficitul bugetului de pensii era de 6,8 miliarde de lei, sub nivelul restantelor companiilor la bugetul de asigurari sociale de stat.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Discrepanta mare dintre numarul de salariati (4,18 milioane) si cel al pensionarilor face insa ca bugetul de pensii sa fie "condamnat" la deficit, chiar si in ipoteza in care toate sumele restante ar fi achitate.
Problema deficitului bugetului de pensii readuce in actualitate un refren mai vechi: cel al companiilor ineficiente de stat, principalii restantieri la bugetul de pensii.
Cele mai mari datorii le aveau, la finalul lui iunie, Compania Nationala a Huilei, Compania Nationala de Cai Ferate (CFR), CFR Marfa, CFR Calatori, CET Iasi, cu restante individuale ce ajung la circa 150 milioane lei.
Deficitul continua sa creasca
In mod normal, datornicii la bugetul de asigurari sociale de stat ar trebui executati silit, pentru a se recupera banii. Insa, in ciuda faptului ca ANAF are acest instrument la dispozitie, deficitul pe pensii continua sa creasca. La jumatatea anului, restantele crescusera cu circa 400 de milioane de lei, fata de finele primelor trei luni ale anului.
"Daca debitorul nu isi plateste de bunavoie obligatiile fiscale datorate, organele fiscale competente, pentru stingerea acestora, vor proceda la actiuni de executare silita", ne-a comunicat ANAF.
Sumele recuperate ar trebui sa acopere atat datoria efectiva, cat si penalitatile de intarziere. Compania este mai intai somata, iar daca nu achita datoria, se recurge la poprirea disponibilitatilor din conturi si la sechestrul bunurilor.
"ANAF este in proces cu multe firme care au datorii, dar pentru a pune sechestru pe bunuri are nevoie de o sentinta judecatoreasca. In plus, la CFR, nu se poate pune oprire pe vagoane sau locomotive, pentru ca sunt mijloace de productie. Asa ca restantele sunt foarte greu de recuperat", a precizat, pentru EVZ, Mihai Seitan, fost ministru al muncii.
Se recupereaza mai putin decat datoria. "Odata cu procesul se obtine de regula si diminuarea datoriei, iar sentintele obliga companiile la achitarea principalului si suma recuperata este mai mica", a spus fostul ministru."
"ANAF este in proces cu multe firme care au datorii, dar pentru a pune sechestru pe bunurile acestora are nevoie de o sentinta judecatoreasca".
MIHAI SEITAN, fost ministru al muncii
Sursa: EVZ
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie bunuri de la furnizor cu cod TVA anulat din oficiu
Intrebare: Societatea (A) deruleaza un contract de furnizare produse cu operatorul economic (B), caruia i-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA din oficiu, conform dispozitiilor art. 316, alin. 11, litera c) din Legea 227/2015. (Mentionam ca, la data acestei solicitari, B figureaza in continuare cu inregistrarea anulata, iar valoarea contractului incheiat intre A si B este cu TVA inclus, conform prevederilor legale). In urma furnizarii produselor, B emite factura catre A cu aplicarea cotei de TVA,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regularizare dividende interimare
Intrebare: In anul 2023, asociatul a retras dividende in suma de 400.000 lei, suma inregistrata in debitul contului 463. La 31.12.2023, firma a inregistrat un profit de doar 300.000 lei si au fost efectuate urmatoarele inregistrari contabile: 121 = 1171 300.000 lei 1171 = 457 300.000 lei 457 = 463 300.000 lei In debitul contului 463 a ramas suma de 100.000 lei, suma care ar fi trebuit acoperita din profitul anului 2024. Insa, la 31.12.2024, firma a inregistrat un profit de doar 70.000 lei, practic firma ar...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regimul TVA pentru refacturarea taxelor achitate la ONRC in numele si contul beneficiarului
Intrebare: O societate, platitoare de TVA, desfasoara activitate de consultanta, in mare parte constand in infiintari/raderi firme, obtinerea certificatelor de la ONRC, alte servicii in relatia cu Registrul Comertului. Pe langa serviciile de consultanta facturate cu TVA, prestatorul mai refactureaza taxele platite la ONRC, care sunt scutite de TVA si nu reprezinta servicii accesorii. Serviciile refacturate constand in taxele platite la ONRC pentru beneficiar pot fi in regim de scutire din punctul de vedere...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Livrare bun second-hand. Regim TVA si e-Transport
Intrebare: Societatea FLY vinde catre o societate din Portugalia (cod valid de TVA - VIES) un autovehicul second-hand achizitionat de la persoana fizica. Mentionam ca societatea FLY aplica regimul marjei pentru bunuri second-hand (notificare ANAF). Pe factura emisa mentionam si regimul marjei (TVA inclus si nedeductibil) si taxare inversa? In aceste conditii, emitem si factura pentru depozit TVA (aplicat la regimul marjei) si restituim TVA cand primim dovada inmatricularii? Cum sau daca declaram factura in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Amortizare autoturisme reducere activitate
Intrebare: O societate are in stocul de imobilizari 5 autoturisme pentru care a dedus integral TVA si a inregistrat amortizare fiscala integrala, intrucat acestea au fost utilizate in scopul desfasurarii activitatii economice pentru departamentele de achizitii si vanzari. Autoturismele au fost achizitionate in anul 2022. In anul 2024, s-a redus atat activitatea economica, cat si numarul persoanelor angajate. In aceste conditii, amortizarea autoturismelor mai este deductibila din punct de vedere fiscal? Cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<