Calcul impozit de venit si contributia la fondul de mediu pentru platile catre persoane fizice
Intrebare:
Conform art. 79 din Codul fiscal, este obligata o societate care desfasoara activitati de colectare a deseurilor de la persoane fizice, sa retina la sursa, in momentul platii veniturilor, impozitul de 16% la venitul brut?
De asemenea, se datoreaza si contributia de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase si se retine, prin stopaj la sursa, de catre operatorii economici colectori si/sau valorificatori, autorizati potrivit legislatiei in vigoare privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, ce se va vira la Fondul pentru mediu.
In aceste conditii, se va aplica formula de calcul "Venit brut- 3% contrib. mediu" sau ambele obligatii se calculeaza la venitul brut?
Raspuns:
Conform art 78 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:
" Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 41 lit. a) - h), altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu, precum si cele enumerate prin normele metodologice elaborate in aplicarea prezentului articol.
"In aplicarea art. 78 alin. (2) din Codul fiscal , in aceasta categorie se includ, de exemplu, urmatoarele venituri realizate de persoanele fizice:
veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea prin centrele de colectare a deseurilor de metal, hartie, sticla si altele asemenea " (pct 152 din Normele metodologice de aplicare a art 78 alin 2 din Codul fiscal , aprobate prin HG 44/2004).
Avand in vedere aceste prevederi legale, rezulta ca pentru veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea prin centrele de colectare a deseurilor de metal (fier vechi) se datoreaza
impozit pe venit, care se retine la sursa de catre firma firma care colecteaza deseurile la momentul platii veniturilor, prin aplicarea unei cote de 16 % asupra venitului brut.
Modul de calcul si de plata a impozitului retinut este reglemetat de art 79 din Codul fiscal :
" (1) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.
(2) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.
(3) Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut".
In ceea ce priveste contributia la fondul de mediu, aceasta este reglementata de Ordinul 1032/2011 privind modificarea Ordinului ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu la art 4-9:
"Sunt obligati la plata contributiei de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, generatorii deseurilor, respectivdetinatorii bunurilor destinate dezmembrarii, persoane fizice sau juridice, care nu au calitatea de collector si/sau de valorificator autorizat in conditiile legii.
Obligatia de a calcula, de a retine, de a declara si de a vira la Fondul pentru mediu contributia de 3% din veniturile realizate din vanzarea de deseuri metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, revine operatorilor economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor.
Contributia de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase,
inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, se retine prin stopaj la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu.
Vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, de catre generatorii deseurilor, respectiv de catre detinatorii bunurilor destinate dezmembrarii, persoane fizice, catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor se face pe baza de factura/adeverinta de primire si plata, cu retinerea contributiei de 3% la achitarea in numerar a sumei cuvenite vanzatorului de deseuri.
Baza de calcul la care se aplica contributia de 3% reprezinta valoarea de vanzare a deseurilor metalice feroase si neferoase si a bunurilor destinate dezmembrarii, exclusiv TVA".
Avand in vedere aceste prevederi legale, rezulta urmatoarele:
Firma de colectare retine contributia de 3% la fondul de mediu prin stopaj la sursa cu ocazia platilor efectuate catre persoanele fizice. Firma de colectare este obligata sa vireze la Fondul de mediu contributia retinuta din platile efectuate catre persoanele fizice.
Baza de calcul la care se aplica contributia la fondul de mediu reprezinta valoarea de vanzare a deseurilor de fier vechi.
Potrivit art. 11 alin. (1) din OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, contributia de 3% retinuta de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor se declara si se plateste lunar de catre acesti operatori pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea.
In concluzie, avand in vedere cele mai sus mentionate, ambele obligatii se calculeaza la venitul brut.
Exemplu:
Venit brut 966 lei
Contributia la fondul de mediu: 966 lei x 3% =29 lei.
Impozit pe venit: 966 lei x 16% = 155 lei
In final urmeaza sa platiti diferenta persoanei fizice respective in suma de 782 lei:
Venit brut (966) - impozit pe venit (155) - contributia fd mediu (29) = 782 lei