Ce avantaje si riscuri intalnim in cazul conventiilor civile
Chiar daca notiunea de conventie civila nu este noua, definitia acesteia produce in continuare nelamuriri cu privire la situatiile in care poate fi aplicata, la avantajele, dezavantajele sau riscurile pe care le-ar putea intampina cei care accepta sau aplica aceasta forma de remunerare.
De retinut ca raporturile intre parti nu sunt de angajat/angajator, ci de beneficiar/prestator. Aceasta forma de angajare este destul de folosita de antreprenorii din Romania deoarece angajatul nu beneficiaza de niciun drept din urmatoarea categorie: asigurari sociale, asigurari de sanatate, somaj, concediu medical, concediu de odihna, precum si alte drepturi incluse prin lege in contractele colective de munca la nivel de ramura sau la nivel de unitate. Aceasta optiune este insa de inteles atunci cand vine vorba de beneficiarul de servicii care se bucura de o economie a costurilor muncii de aproximativ 30%.
Situatiile in care se poate utiliza conventia civila sunt destul de restranse ca numar si respecta urmatoarele conditii:
- prestatia este delimitata in timp pentru o lucrare sau un proiect;
- prestatia nu are un caracter continuu sau permanent;
- serviciul prestat nu face parte din domeniul de activitate principal al firmei.
In ceea ce priveste sistemul de taxare, conventia civila este supusa unui impozit de 16%, cu retinere la sursa. Suma neta este destinata prestatorului, iar beneficiarul are obligatia de a declara si de a vira impozitul aferent. In acelasi timp, beneficiarul trebuie sa realizeze pentru prestator "Adeverinta privind venitul realizat" pe anul precedent si sa elibereze pana la data de 28 februarie a anului urmator. Tot acesta va mai depune la Fisc declaratia 205 privind impozitul retinut la sursa, pe beneficiari de venit.
Dezavantajul conventiei civile este ca, in orice moment, aceasta poate fi reconsiderata ca si contract de munca, incluzand astfel plata taxelor salariale, a dobanzilor si penalitatilor aferente. In plus, antreprenorul risca sa inregistreze pierderi la buget atunci cand realizeaza cheltuieli cu prestatorul deoarece acestea nu sunt deductibile fiscal (cheltuielile de transport, de deplasare, de pregatire profesionala, tichete de masa). Sumele respective sunt scoase, iar impozitul se recalculeaza pe profit aferent, adaugandu-se dobanzile si majorarile de intarziere.
Activitatile care se inscriu in aceasta categorie se regasesc in mai multe domenii, printre care: agricultura, vanatoarea si pescuitul, silvicultura, exploatari forestiere, piscicultura si acvacultura, pomicultura, viticultura, apicultura, zootehnia, spectacolele, productiile cinematografice si audiovizuale, publicitatea, activitatile culturale, manipularea de marfuri, activitatile de intretinere si curatenie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrare ansamblu schela dpdv contabil si fiscal
Intrebare: Am achizitionat un ansamblu schela, compus din balustrada, picior, dsipozitiv cadru etc., in valoare totala de 143.032 lei + TVA. Cum le putem inregistra ca mijloace fixe, evidentiand elementele separat, in eventualitatea in care daca dispar/se uzeaza anumite elemente, sa le putem casa/scoate din contabilitate? Codul de clasificare in catalogul mijloacelor fixe este corect 2.1.20.11, durata de amortizare cuprinsa intre 6-10 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri obtinute de o persoana nerezidenta din cesionarea partilor sociale
Intrebare: In situatia in care o persoana juridica nerezidenta ,din Cipru, tara cu care Romania are incheiata conventia de evitare a dublei impuneri, vinde partile sociale ale unei firme cu sediul in Romania la valoarea lor nominala, mai este necesar ca firma nerezidenta sa se declare in Romania platitoare de impozit pe profit si sa depuna declaratii cu zero, avand in vedere ca din tranzactia respectiva nu a obtinut profit? Mentionez ca societatea nerezidenta a detinut partile sociale ale societatii din...
vezi AICI raspunsul specialistilor << PFA. Pierdere reportata din anii anteriori. Calcul CASS. Rectificare Declaratie unica
Intrebare: Care sunt obligatiile fiscale ale unui cabinet medical individual, fara salariati, in care titularul CMI nu are calitate de salariat nici in alta companie, din punctul de vedere al CASS in anul 2023? Cabinetul realizeaza un venit net (incasari - plati deductibile) sub plafonul de 6 salarii minime (18.000 lei). Cabinetul a depus declaratia unica cu estimat 0 la plata CASS. Putem rectifica daca este cazul estimatul pentru 2023? Pentru anul 2022 exista obligativitatea platii CASS daca veniturile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE