Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conventie civila cu o persoana cu handicap. Scutiri impozite

06-Mai-2011
8913

Problema:


Am incheiat o conventie civila pentru perioada 01.02-28.02.2011 cu o persoana fizica, care are certificat conform Legii 448/2006, cu grad de handicap grav. Conform reglementarilor Legii 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, aceasta persoana fizica beneficiaza de scutirea impozitului pe venit, de 16% - asa a optat in conventia civila respectiva. In ceea ce priveste contributiile sociale, pensie 10.5% si somaj 0.5%, beneficiaza de vreo scutire sau trebuie sa le constituim si sa le viram in calitate de platitor de venit?

Solutie:
In cazul prezentat nu poate fi vorba de nicio scutire de impozit pentru veniturile obtinute de persoana cu handicap in baza conventiei civile, intrucat scutirea se acorda doar in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor (art. 55 alin. 4 lit. k1 din Codul fiscal ? activitati dependente prevazute la capit. III ? Venituri din salarii din Titlul III din Codul fiscal ), nu si in cazul veniturilor din activitati independente (cazul prezentat ? art. 521 din Codul fiscal ? activitati independente prevazute la capit. II ? Venituri din activitati independente din Titlul III din Codul fiscal).

In ceea ce priveste contributiile sociale, legea nu prevede nicio scutire pentru persoanele cu handicap. Dimpotriva, chiar si cazul in care persoanele cu handicap realizeaza venituri din salarii scutite de impozit (conform art. 55 alin. 4 lit. k1 din Codul fiscal , asa cum am precizat anterior), la pct. 8 alin. 2 din Normele metodologice date in aplicarea Titlului IX2 din Codul fiscal se prevede in mod expres ca in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii se includ si veniturile realizate de persoanele cu handicap grav sau accentuat care sunt scutite de la plata impozitului pe venit.

In consecinta, daca persoana in cauza nu este deja pensionar, pentru veniturile obtinute dintr-o conventie civila, societatea platitoare de venit are obligatia retinerii contributiilor individuale obligatorii de asigurari sociale 10,5% si de somaj 0,5%, in conformitate cu prevederile art. 2963 lit. c si art. 29618 alin. 7 din Codul fiscal si art. III alin. 2, 5, 11, 13, 17 lit. b, 18 si 19 din OUG 58/2010, modificata si completata prin OUG 82/2010, cu modificarile ulterioare.



In plus, persoana fizica cu handicap are obligatia declararii in nume propriu a veniturilor la casa de asigurari de sanatate teritoriala, in vederea achitarii contributiei individuale la asigurarile sociale de sanatate (CASS 5,5%) in conformitate cu prevederile art. 257 alin. 2 lit. b din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Conventie civila cu o persoana cu handicap. Scutiri impozite":
Rating:

Nota: 3.67 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016