Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Controlul Garzii Financiare conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA

12-Iul-2011
3252
Un nou act legislativ modifica procedurile de inregistrare in scopuri de TVA prin optiune odata cu publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 361/24.05.2011 a Ordinului Ministrului Finantelor Publice nr. 1984/2011.

Sunt stabilite astfel noi criterii in functie de care este conditionata inregistrarea in scopuri de TVA a societatilor comerciale infiintate in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la Registrul Comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (1) lit. a) si c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (CF), respectiv prin optiune.

Astfel, in ceea ce priveste procedura si criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA prin optiune, se mentioneaza ca persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (1) lit. a) si c) din CF si care sunt supuse inmatricularii la Registrul Comertului vor trebui sa depuna la unitatile fiscale competente o anexa la declaratia de mentiuni, care serveste la evaluarea intentiei si a capacitatii persoanelor respective de a desfasura activitati economice ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania.

Referitor la criteriile in functie de care se conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune, acestea impun, inainte de toate, ca persoana impozabila sa nu se afle in situatia de a nu desfasura activitati economice la sediul social sau la sediile secundare.

Pentru a face dovada acestui fapt, anexa la declaratia de mentiuni va fi insotita de un certificat constatator emis de Oficiul Registrului Comertului din care sa rezulte fie ca persoana impozabila indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii, pentru activitatile precizate in declaratia-tip, fie ca persoana juridica nu desfasoara, la sediul social sau la sediile secundare, activitatile declarate, o perioada de maximum 3 ani.


O a doua conditie este ca niciunul dintre administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune si nici persoana impozabila insasi sa nu aiba inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin (2) din OG nr. 75/2001 privind cazierul fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. De retinut faptul ca aceasta a doua prevedere ii vizeaza pe administratori, in cazul societatilor pe actiuni sau in comandita pe actiuni infiintate in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, la asociatii care detin minimum 15% din capitalul social al societatii comerciale si la administratori, in cazul altor societati comerciale decat cele mentionate, infiintate in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

In continuare, actul aminteste de criteriul care face obiectul verificarii faptice privind existenta spatiului destinat sediului social/domiciliului fiscal si, dupa caz, sediilor secundare declarate, care sa corespunda obiectului de activitate pe care persoana impozabila intentioneaza sa o desfasoare/o desfasoara, precum si de criteriile de evaluare aplicate de organele fiscale competente, stabilite in anexa nr. 2 la ordin, punctajul minim necesar fiind de 45 puncte.

In ultima etapa, pentru finalizarea cererilor de inregistrare in scopuri de TVA, organele fiscale vor verifica daca desfasurarea activitatii economice are loc la sediul social sau la sediile secundare si daca acestea exista faptic, daca administratorii, asociatii si persoana impozabila au fapte inscrise in cazierul fiscal, precum si criteriile de evaluare referitoare la sediu, societati lichidate, societati pentru care a fost declansata procedura insolventei, societati aflate in inactivitate temporara la Registrul Comertului, contraventii, cetatenia administratorilor, conform instructiunilor pentru acordarea punctajului aferent criteriilor de evaluare cuprinse in actul normativ la care facem mentiune in material.

Ulterior, in functie de rezultatele analizei efectuate de organele fiscale pentru solutionarea solicitarilor persoanelor impozabile, se emite Decizia de aprobare sau de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA in maximum 15 zile lucratoare de la data depunerii declaratiei de mentiuni si se comunica solicitantului conform art. 44 din Codul de Procedura Fiscala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016