Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se aplica regimul accizelor pentru energia electrica produsa din surse regenerabile?

12-Ian-2015
11800
In analiza de mai jos, facem referire la o societate producatoare de energie electrica din surse regenerabile care a primit si licenta de furnizare a energiei electrice. Doreste sa furnizeze energiea produsa din productia proprie si daca este nevoie si cea cumparata.

Cum va refactura acciza si celelalte componente din factura primita de la alti furnizori?
Acciza va fi calculata si de societatea in cauza?


Se mentioneaza ca energia electrica produsa de firma este scutita de accize.


Potrivit prevederilor actuale ale art.206^2 si ale art.206^5, coroborate cu cele ale art.206^19 din Codul fiscal, energia electrica incadrata tarifar la codul NC 2716 este un produs supus accizelor armonizate, pentru care faptul generator al accizelor intervine in momentul productiei de energie electrica, iar exigibilitatea lor la momentul furnizarii catre consumatorul final.


Prin urmare, pentru energia electrica, acciza devine exigibila la momentul furnizarii acesteia catre consumatorii finali, termenul de plata la bugetul de stat fiind data de 25 a lunii urmatoare celei in care a avut loc facturarea catre consumatorul final.

Totodata, mentionam ca energia electrica produsa din surse regenerabile este scutita de la plata accizelor conform prevederilor art.206^60 alin.(1) lit.m) din Codul fiscal. Insa, aceasta scutire se acorda conform precizarilor de la pct.113 subpct.113.9 alin.(1) de la titlul VII din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, numai producatorilor de energie electrica produsa din surse regenerabile si care furnizeaza aceasta energie direct catre consumatorii finali in baza unei notificari la autoritatea vamala teritoriala.

Avand in vedere cele de mai sus, in cazul in care sunteti producator de energie electrica din surse regenerabile, iar energia electrica astfel realizata este furnizata de dumneavoastra direct consumatorilor finali, desi a intervenit exigibilitatea accizelor, opereaza scutirea directa de la plata accizelor, in factura emisa clientilor dumneavoastra, nu se va inscrie valoarea accizei, ci mentiunea "scutit de accize".

In schimb, pentru energia electrica achizitionata de la alti furnizori si vanduta de dumneavoastra catre consumatorii finali, chiar daca aceasta este produsa din surse regenerabile, nu mai opereaza scutirea, situatie in care, daca nu este vorba de vreo exceptare de la plata accizelor, se datoreaza accize, in factura emisa clientilor dumneavoastra, mentionand valoarea accizelor potrivit destinatiei data (utilizare in scop comercial sau in scop necomercial). Precizam ca pentru energia electrica achizitionata de la diversi furnizori (autorizati potrivit legii) nu s-au perceput accize, intrucat dumneavoastra nu sunteti consumatorul final (din prezentarea situatiei nu reiese acest fapt), ci un revanzator al acesteia.

Daca energia electrica (atat cea produsa de dumneavoastra, cat si cea primita de la alti furnizori) nu este furnizata direct consumatorilor finali, atunci nu se datoreaza accize intrucat nu a intervenit exigibilitatea lor.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016