Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depozitare si transport pe teritoriul Romaniei. Cum se factureaza si ce declaratii se depun?

07-Iun-2016
4029

In analiza de mai jos, avem ca exemplu societatea ALFA (Romania) care a incheiat un contract de depozitare si reambalare cu societatea BETA cu sediul in Anglia pentru zaharul importat din Ucraina de catre societatea BETA. Societatea ALFA subcontracteaza prestarea de reambalare cu societatea OMEGA (Romania).

Vom stabili daca societatea OMEGA factureaza cu TVA catre societatea ALFA si daca va intocmi Declaratia 390 in cazul in care factureaza fara TVA.

Societatea ALFA va transporta marfa reambalata catre diversi clienti ai societatii BETA din tara (Romania). Vom vedea daca societatea ALFA factureaza transportul si prestarea de servicii cu TVA si daca are obligatia de a intocmi Declaratia 390 catre societatea BETA.

 

Din intrebarea formulata inteleg ca societatea BETA din Anglia efectueaza operatiuni economice cu plata pe teritoriul Romaniei, respectiv:
- importul de zahar din Ucraina pentru care datoreaza TVA in vama;
- vanzarea zaharului importat si reambalat de catre societatea ALFA din Romania pentru care este obligata sa colecteze TVA prin aplicarea cotei standard TVA de 20% deoarece realizeaza operatiuni taxabil constand in livrari de bunuri .

Daca nu are un sediu fix pe teritoriul Romaniei astfel incat sa fie obligata sa se inregistreze in Romania conform prevederilor art. 316 alin. (2) din Codul fiscal, pentru operatiunile taxabile pe teritoriul Romaniei, societatea BETA din Anglia trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA la autoritatea fiscala din Romania conform prevederilor art. 316 alin. (4) "(4) O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform prezentului articol va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, altele decat serviciile de transport si serviciile auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) - n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 307 alin. (2) - (6).

Persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform prezentului articol poate solicita inregistrarea in scopuri de TVA daca efectueaza in Romania oricare dintre urmatoarele operatiuni:
a) importuri de bunuri;"

Inregistrarea in Romania poate fi efectuata de catre BETA direct sau prin reprezentant fiscal. Dupa inregistrarea in Romania, societatea BETA isi poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA achitate in vama pentru importul de zahar din Ucraina.

Astfel, avand in vedere faptul ca depozitarea si reambalarea zaharului se efectueaza de catre societatea ALFA pentru societatea BETA care desfasoara activitati economice pe teritoriul Romaniei, societatea ALFA trebuie sa emita factura de prestari servicii cu TVA colectata, fara a lua in considerare codul de inregistrare in scopuri de TVA emis de autoritatea fiscala din Anglia.

Acelasi tratament fiscal trebuie aplicat de catre societatea ALFA si pentru serviciul de transport al bunurilor din proprietatea societatii BETA catre diversi clienti stabiliti pe teritoriul Romaniei. Valoarea facturilor emise se evidentiaza de catre ALFA in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 20%". In opinia mea, incepand cu data de 1 iulie 2016, valoarea facturilor astfel emise trebuie raportata si prin declaratia informativa cod 394.

Serviciile de depozitare, reambalare si transport al zaharului ar reprezenta prestari intracomunitare de servicii, neimpozabile in Romania care se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, numai in situatia in care ar fi utilizate de catre societatea BETA pentru activitatea economica desfasurata pe teritoriul Angliei. In acest caz, ar fi aplicabile prevederile regulii generale art. 278 alin. (2) conform carora locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul. Pentru a aplica aceasta regula generala de taxare, in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA din Romania, prestatorul din Romania este obligat sa faca dovada ca:

- beneficiarul este persoana impozabila obligata la plata taxei;
- beneficiarul este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA pe teritoriul comunitar si comunica prestatorului un cod valid de TVA;
- serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau catre un sediu fix al beneficiarului, situat in afara Romaniei;
- serviciul este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice a beneficiarului.

In acest caz, sunt aplicabile prevederile pct. 15 alin. (8) din a) din norme:

"In cazul serviciilor pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de persoane impozabile stabilite in Romania, atunci cand beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru si serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau un sediu fix aflat in alt stat membru decat Romania, prestatorul trebuie sa faca dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in Uniunea Europeana..... "

Astfel, avand in vedere faptul ca serviciile nu sunt prestate catre sediul activitatii economice sau catre un sediu fix stabilit in afara teritoriului Romaniei, fiind prestate pentru activitatea economica desfasurata pe teritoriul Romaniei, in relatia cu societatea BETA, societatea ALFA efectueaza operatiuni taxabile in Romania pentru care este obligata sa colecteze TVA prin aplicarea cotei standard TVA 20%.

La randul sau, prin facturile emise pe numele societatii ALFA pentru serviciile prestate, subcontractate de catre ALFA, societatea OMEGA trebuie sa emita facturi cu TVA colectata deoarece realizeaza operatiuni taxabile in Romania, fiind aplicabila aceiasi regula generala, cea reglementata prin art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. Asa cum am mentionat anterior, locul prestarii este locul unde este stabilit beneficiarul ALFA.

Valoarea facturilor emise de BETA se raporteaza de catre societatea OMEGA, atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 9, cat si prin declaratia informativa cod 394. Societatea ALFA isi poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in facturile emise de catre OMEGA deoarece realizeaza operatiuni taxabile pe teritoriul Romaniei (servicii de depozitare, re-ambalare si transport pentru societatea BETA). In acest caz, este respectata conditia de la art. 297 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal "(4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;"


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici


Articole similare

Recuperare prejudicii. Tratament fiscal TVA
Mai multe articole despre reambalare




Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016