Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recuperare prejudicii. Tratament fiscal TVA

30-Iul-2018
17612

In studiul de caz de astazi vom analiza situatia unei societati a carei marfa depozitatea la terti a avut de suferit din cauza depozitarii necorespunzatore. Concret, ambalajele marfurilor au fost deteriorate, iar marfa a fost trimisa de terti societatiii pentru reambalare. In consecinta, societatea va factura tertilor cheltuielile cu reambalarea plus cheltuielile de transport efectuate intre ei si depozit. Intrebarile care apar sunt: din punct de vedere al TVA cum vor fi tratate aceste operatiuni si unde trebuie declarate in decontul de TVA?

Raspunsul specialistului:

In functie de prevederile contractului de depozitare sau a actului aditional incheiat la contractul initial, operatiunea poate fi tratata din punct de vedere al TVA in doua moduri:
• fie o despagubire pentru nerespectarea clauzelor privind depozitarea in siguranta a marfurilor, deoarece depozitarul a creat un prejudiciu locatorului;
• fie o prestare de servicii, in situatia in care, prin contract, se prevede ca locatorul se obliga sa inlocuiasca ambalajele deteriorate din culpa sa.

Daca operatiunea este tratata drept despagubire, valoarea acesteia care reprezinta, in fapt, prejudiciul creat de catre locator pentru depozitarea bunurilor in conditii necorespunzatoare, nu intra in baza de impozitare a TVA.

Practic, beneficiarul serviciului de depozitare nu factureaza locatorului valoarea serviciului de reambalare si a materialele aferente, ci valoarea prejudiciului creat prin deteriorarea ambalajelor initiale. Astfel, nu are loc o prestare de servicii, tratata ca operatiune taxabila, prin colectarea TVA, ci o facturare a acestui prejudiciu, in vederea recuperarii daunei de la persoana responsabila cu asigurarea integritatii ambalajelor depozitate. In acest caz, factura trebuie emisa fara TVA in conformitatea cu prevederile art. 286 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal deoarece "Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:……. b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;". Practic, prejudiciul este de natura altei sume datorate de catre locator deoarece nu a respectat conditiile de depozitare, asumate prin contract.

Din acest motiv, valoarea prejudiciului care urmeaza a se recupera de la locator nu intra in baza de impozitare a TVA astfel incat emitentul facturii sa fie obligat sa colecteze TVA. Totusi, pentru ambalajele deteriorate, dar si pentru ambalajele inlocuite, inclusiv pentru serviciul de reambalare, beneficiarul serviciului de depozitare trebuie sa ajusteze, negativ, suma TVA dedusa pentru achizitia ambalajelor si a altor bunuri/servicii necesare reambalarii. Suma TVA ajustata, inregistrata contabil prin formula 6588 =4426 se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 32 “Regularizari taxa dedusa”.


Pentru recuperarea prejudiciului de la depozitar, beneficiarul serviciului de depozitare emite o factura prin care inscrie, de exemplu, doar suma de 3.451 lei, reprezentand:
• cost ambalaje deterioate: 1.000 lei;
• cost ambalaje de inlocuire: 1.500 lei
• costuri servicii diverse: 400 lei;
• TVA deductibila, dedusa, ajustata pentru suma de 551 lei (2.900 lei x 19% = 551 lei), aferenta ambalajelor inlocuite si serviciilor aferente (manipulare, incarcare, stivuire, transport etc.).

La valoarea prejudiciului in suma de 3.451 lei nu se colecteaza TVA deoarece in baza de impozitare a TVA nu se cuprind sumele solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, aspect fiscal reglementat prin art. 286 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, mentionat anterior. 

Practic, suma TVA 551 lei nu trebuie evidentiata in mod distinct ca TVA colectata in factura emisa, pe care se inscrie mentiunea "despagubiri marfa lipsa cf. art. 286 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 227/2015", dar trebuie recuperata de la depozitar, fiind adaugata, prin insumare, la costul ambalajelor deteriorate si a serviciilor aferente de reambalare. 

In concluzie, factura se emite prin includerea sumei TVA in valoarea prejudiciului, dar fara a evidentia in factura emisa suma respectiva, distinct, ca TVA colectata, respectand astfel prevederile art. 286 alin. (4) lit. b). In acest caz, locatorul (depozitarul) datoreaza locatarului prejudiciul in suma de 3.451 lei, facturat de catre beneficiar, suma care include si TVA. Deci, factura emisa in situatia prezentata nu este purtatoare de TVA.
Avand in vedere faptul ca prejudiciul nu intra in baza de impozitare a TVA, valoarea facturii emise nu se raporteaza de catre emitent, nici prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia informativa cod 394.

Daca operatiunea este tratata drept un serviciu prestat in beneficiul depozitarului, obligat prin contract sa inlocuiasca ambalajele deteriorate, locatorul emite factura cu TVA prin aplicarea cotei standard TVA 19%, caz in care valoarea facturii emise prin colectarea TVA se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 9 alocat pentru “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%”, cat si prin declaratia informativa cod 394, in cartusul C. 

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016