Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
In urmatoarea analiza, un asociat, persoana fizica, ce a obtinut venituri din dividende in anul 2017, peste plafonul de 22.800 lei, trebuie sa depuna declaratia 600 pana pe 31.01.2018.
Vom vedea ce format al declaratiei se va folosi. Pe site-ul ANAF este disponibil un model al Declaratiei 600 privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii, iar, in cazul de fata, este vorba despre asigurari sociale de sanatate.
Iata raspunsul specialistului!
Codul fiscal, in forma modificata de OUG 79/2017, prevede la art. 155 alin. (2) ca persoanele fizice datoreaza, incepand cu 1 ianuarie 2018, contributia de asigurari sociale de sanatate daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara, din una sau mai multe surse de venituri, din urmatoarele categorii:
(……)
d) venituri din investitii, definite conform art. 91, care includ si veniturile din dividende.
Cota de contributie de asigurari sociale de sanatate este de 10% si se datoreaza de catre persoanele fizice pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit Codului fiscal. Baza lunara de calcul pentru care persoanele fizice prevazute la art. 155 alin. (2) datoreaza contributia este, potrivit art. 170 alin. (2) din Codul fiscal, salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza.
Veniturile care se iau in calcul la verificarea plafonului prevazut la art. 155 alin. (2) sunt cele realizate din una sau mai multe surse de venituri, din categoriile de venituri mentionate la art. 155 alin. (2), respectiv:
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Totodata, potrivit art. 170 alin. (3) din Codul fiscal, in forma modificata de OUG 79/2017, se precizeaza faptul ca incadrarea in plafonul anual prevazut la art. 155 alin. (2) se efectueaza prin insumarea veniturilor anuale mentionate mai sus, realizate in anul fiscal precedent.
Persoanele fizice obligate la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate depun anual, la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate, declaratia cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul lunar ale carei model, continut, modalitate de depunere si de gestionare au fost aprobate prin OPANAF 4140/2017.
In acest sens, vechiul formular 600 „Declaratie privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii (OPANAF 3655/2015, OPANAF 3696/2016)” a fost adaptat pentru a corespunde noilor prevederi legale.
Noul formular 600 „Declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale” si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate si instructiunile de completare ale acestuia sunt prevazute in anexele nr. 1 si nr. 3 la OPANAF 4140/2017, iar formularul 610 „Decizia de impunere privind stabilirea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoane fizice”, precum si anexa „Situatie privind stabilirea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate” sunt prevazute in anexa nr. 2 la OPANAF 4140/2017.
In aceste conditii, din textul astfel modificat si sub rezerva unor modificari ulterioare, se poate intelege ca, pentru a stabili calitatea de persoana obligata la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se vor insuma veniturile enumerate mai sus realizate in anul precedent 2017 si doar in situatia in care veniturile anuale cumulate sunt cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara, din una sau mai multe surse de venituri, persoana va datora contributia de asigurari sociale de sanatate in anul 2018, la nivelul salariului minim, urmand sa depuna declaratia privind incadrarea veniturilor realizate in plafonul lunar, in ianuarie 2018.
Potrivit prevederilor OPANAF 4140/2017, declaratia se depune la organul fiscal central competent, de catre persoanele fizice care realizeaza venituri, asupra carora se datoreaza contributie de asigurari sociale si/sau contributie de asigurari sociale de sanatate.
In cazul veniturilor supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate, urmeaza sa fie completat Capitolul III. Date necesare pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate, Subcapitolul III.1 Date privind incadrarea veniturilor realizate din activitati independente, din asociere cu o persoana juridica, cedarea folosintei bunurilor, investitii, agricultura, silvicultura si piscicultura, alte surse, pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate in plafonul minim. Astfel, persoana va declara ca nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit prevederilor art. 154 din Codul fiscal, si ca indeplineste urmatoarele conditii, dupa caz, bifand casuta corespunzatoare categoriei de venit, in situatia in care persoana a indeplinit conditia prevazuta de lege, respectiv a realizat in anul fiscal precedent venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri, astfel: venituri din activitati independente, venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscalsau Legii nr. 170/2016, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii, venituri din activitati agricole, piscicultura, silvicultura, venituri din alte surse.
Clarificarea modului de aplicare al acestor prevederi urmeaza sa fie realizata de autoritatea fiscala prin legislatia secundara adoptata in vederea indeplinirii obligatiilor fiscale in termenele prevazute de lege.
De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2018, potrivit prevederilor Codului fiscal, in forma modificata de OUG 79/2017, nu se mai aplica exceptia de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din investitii daca persoana cumuleaza aceste venituri cu salarii sau pensii, articolul 176, care reglementeaza in prezent aceasta facilitate, fiind abrogat de OUG 79/2017, incepand cu aceasta data.
Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Mariana Prejbeanu, expert contabil, consultant fiscal, auditor financiar.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Modificari in evidenta PFA 2016 si prevederi OMFP 170/2015. Declaratii, impozit sediu si alte obligatiiDECLARATIA 600. Noul formular aprobat privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensiiGhid ANAF: Declararea si plata contributiilor sociale de catre persoanele fiziceObligatii fiscale ale persoanelor fizice care realizeaza venituri din cresterea si exploatarea animalelorAnaliza zilei cu Irina Dumitrescu: DECLARATIA 600 pentru anul 2016Ultimele articole
Plata CAS pentru anul 2017. Plafonare baza lunara de calculDeclaratia Unica va avea putere de titlu executoriu, potrivit Ministrului FinantelorSesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212Video: Declaratia Unica cu privire la drepturile de autor. Ce romani nu trebuie sa o depuna?Video: Declaratia unica. Cum se face depunerea?Articole similare
ANAF modifica procedura de inregistrare a domiciliului fiscal pentru PFA-uri si profesionistiDeclaratia 112 a fost actualizata. Versiunea 301 Verificare Stare D112Noutati ANAF si MFP: Acte normative cu incidenta fiscalaPana pe 25 aprilie 2024 trebuie declarat si platit impozitul micro si cel pe profitSinteza Fiscalitatea.ro: Noutati din legislatia fiscala si modificari TVAUltimele articole
Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna augustBon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabilaCalendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024Reduceri de toamna de pana la 60% la R&S! Lucrarile explica TOATE modificarile fiscale din acest anInchidere punct de lucru. Legislatie si acte necesareSfaturi de la experti
F7000 - Obligatie de raportare
Intrebare: Societatea noastra ca broker de inchirieri auto care ofera practic servicii de promovare pentru firmele de inchirieri auto si incaseaza un comision din tranzactii este nevoie sa completam declaratia de platforme si anume F7000?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Monografie contabila asociere in participatie
Intrebare: Se incheie un acord de asociere intre 2 persoane juridice, ambele platitoare de TVA si impozit pe profit pentru a participa in calitate de ofertant, in vederea atribuirii unui contract de achizitie publica. Activitatea desfasurata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA