Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe veniturile din agricultura ar putea fi eliminat, dar numai in anumite conditii

03-Iun-2014
2802
Un proiect emis recent de MFP si lansat spre dezbatere publica prevede o masura de sprijin pentru agricultori si pentru cei care au asociatii agricole si care, in anul 2013, au inregistrat pagube provocate de calamitati naturale.

Prin aceste masuri cuprinse in proiect se prevede astfel ca impozitul pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de contribuabilii care au desfasurat activitati agricole individual sau in asociere sa se diminueze proportional cu gradul de calamitate al productiei agricole, in urmatoarele conditi, redate de CurierulNational.ro:

- impozitul a fost stabilit pe baza de norme de venit;

- pentru productia agricola nu au fost incheiate polite de asigurare; productia a fost calamitata in proportie de peste 30%.

De asemenea, noteaza aceeasi sursa, gradul de calamitate se dovedeste cu documentul emis de autoritatea competenta, in conditiile legii, fiind facute referiri si la flexibilizarea conditiilor de acordare si mentinere a esalonarilor la plata a obligatiilor bugetare.


Se prevede, totodata, extinderea ariei creantelor care pot fi esalonate la plata, incluzand in aceasta categorie: creantele stabilite de alte organe si transmise spre recuperare ANAF, diferentele de obligatii fiscale stabilite prin declaratii rectificative.

Sunt posibile astfel cai mai usoare de acces la esalonarea la plata, fapt care duce la achitarea mai rapida a datoriilor, dar si la sprijinirea acelor contribuabili "viabili din punct de vedere economic".

Totodata, se precizeaza in acelasi proiect cum se vor solutia cazurile in care "contribuabilul solicita inlocuirea sau redimensionarea garantiei, iar soldul sumelor ramase din esalonare este inferior plafonului reglementat de ordonanta (de pana la 5.000 lei in cazul persoanelor fizice si, respectiv, 20.000 lei in cazul persoanelor juridice)", potrivit Curierului National.

Prin urmare, se propune ca in situatiile de mai sus, organul fiscal sa procedeze la eliberarea garantiilor, intrucat contribuabilii aflati in situatii similare care solicita esalonarea sumelor al caror cuantum este sub plafon, nu trebuie sa depuna garantii.

Garantiile pot fi utilizate pentru dezvoltarea activitatii si este prevazuta si o exceptie in ce priveste obligatia de desemnare a unui imputernicit de catre contribuabilii care au obligatii declarative si nu au un domiciliu fiscal in Romania.

De asemenea, proiectul are printre propuneri si posibilitatea ca platile efectuate in contul de venituri al bugetului local in perioada 2009-2012, pentru impozitul pe onorariul avocatilor si notarilor publici, sa stinga obligatiile fiscale inregistrate in evidentele ANAF, datorate de catre acesti contribuabili pentru venitul din activitatea independenta respectiva.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016