Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Deducere sume sponsorizare din impozitul pe veniturile microintreprinderilor

30-Dec-2019
1899

O societate platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii face o sponsorizare unei Asociatii din Romania, in baza unui contract de sponsorizare. In ce conditii se poate deduce cheltuiala cu sponsorizarea din impozitul datorat? Trebuie depus formularul 107?

Asadar, din informatiile prezentate, reiese ca este vorba despre o societate cu raspundere limitata platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, care a procedat la sponsorizarea unei entitati nonprofit, cu respectarea prevederilor Legii sponsorizarii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare.

Incepand cu data de 1 aprilie 2019 conform dispozitiilor Legii nr. 30/2019 pentru aprobarea OUG nr. 25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare, s-au modificat reglementarile referitoare la acordarea sumelor prin sponsorizare si declararea acestora.

Astfel, asa cum se prevede la art. 56, alin. (1 indice 1) microintreprinderile pot efectua acte de sponsorizare catre persoane juridice fara scop lucrativ si unitati de cult, daca acestea sunt inscrise, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale se organizeaza prin ordin al presedintelui A.N.A.F., este public si se afiseaza pe site-ul A.N.A.F. Inscrierea in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale se realizeaza pe baza solicitarii entitatilor respective, daca sunt indeplinite cumulativ, la data depunerii cererii, a unor conditii referitoare la indeplinirea obligatiilor fiscale (declarative si de plata), daca si-au depus situatiile financiare anuale, daca functioneaza potrivit scopului declarat si daca nu se afla in inactivitate conform prevederilor Codului de procedura fiscala.Modelul registrului precum si forma in care se completeaza sunt aprobate prin Opanaf nr. 819/2019 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, precum si a modelului si continutului unor formulare.

Solicitarea entitatii sponsorizate a inscrierii in Registru se efectueaza prin completarea formularului 163 "Cerere de inscriere/radiere in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale", prevazut in anexa nr. 2 la Ordin.

Daca in anul 2018 deducerile de sponsorizare erau recunoscute microintreprinderilor

in conditiile in care acestea se adresau entitatilor nonprofit si unitatilor de cult furnizoare de servicii sociale acreditate, cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii (Legea asistentei sociale nr. 292/2011), de la data de 1 aprilie 2019 prevederile art. 56 se refera la sponsorizarea persoanelor care pot primi sponsorizari conform prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare.

Conform prevederilor Opanaf nr. 1825/2018 persoanele juridice care efectueaza operatiuni de sponsorizare au obligatia intocmirii si depunerii formularului 107 "Declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private". Printre acestea se regasesc si ”persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare”.

In instructiunile de completare ale formularului au ramas insa nemodificate vechile prevederi pentru microintreprinderi referitoare la ”entitatile nonprofit si unitatile de cult furnizoare de servicii sociale acreditate…” care urmeaza sa fie actualizate.

Declaratia nr. 107 se depune pana la data de 25 ianuarie 2020 pentru anul 2019.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Deducere sume sponsorizare din impozitul pe veniturile microintreprinderilor":
Rating:

Nota: 1.57 din 7 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!​

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Articole similare

Completare si depunere D107 pentru sponsorizarea altor entitati
Mai multe articole despre D107Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • Ordinul nr. 1061/2020 privind emiterea deciziilor referitoare la dobanzi si penalitati de intarziere
    • In Monitorul Oficial, Partea I nr. 427 din 21.05.2020 a fost publicat Ordinul nr. 1061/2020 privind emiterea deciziilor referitoare la obligatii fiscale accesorii. Actul normativ a intrat in vigoare la data de 21 mai 2020 si prevede modificarea procedurii privind emiterea si comunicarea unor acte administrative de executare pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita. Nu se emit decizii referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si...» citeste mai departe aici

  • Reducerea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile. Afla cum sa aplici CORECT noua legislatie
    • Art. 52 alin. (3) din Codul muncii va ofera o mana de ajutor binevenita in aceasta perioada de criza. Astfel, prevederea in cauza va permite sa reduceti programul de lucru al angajatilor dvs. de la 5 la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la revenirea situatiei la normal. Aceasta masura este extrem de utila in contextul in care volumul de munca in firma dvs. a scazut, deci nu mai este nevoie de prezenta full-time a angajatilor, incasarile au scazut si ele, iar...» citeste mai departe aici

  • Societate cu activitate suspendata. Cesiune actionari. Inregistrari contabile si obligatii declarative
    • Societatea A detine titluri de participare in societatea B in procent de 40% din capital de mai bine de 1 an. Societatea A are trei actionari persoane fizice, carora le-a cesionat titlurile de participare detinute in B la valoarea nominala a actiunilor detinute de cedent in B. Cesionarii primesc in proprietate actiunile la data semnarii contractului de cesiune sub conditia rezolutorie a platii integrale a pretului stabilit prin contract in termen de 12 luni. Cesiunea a fost inregistrata la Reg....» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016