Prin Ordinul 355/2024 au fost aduse mai multe modificari formularului 107 - Declaratie informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului. Iar in acest articol vom vedea ce s-a schimbat mai exact, dar si care este termenul legal pentru depunerea D107.
Noutati aduse prin ordinul 355/2024 cu privire la D107
Inca din data de 12 martie 2024 este in vigoare Ordinul ANAF nr. 355/2024 prin care a aprobat noua forma si continutul formularului 107 "Declaratie informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului". Printre noutatile aduse de Ordinul 355/2024 apare faptul ca noua forma a declaratiei va fi depusa, din 2025, doar de catre platitorii de impozit pe profit.Schimbari in privinta cheltuielilor de sponsorizare si/sau mecenat
Conform art. 25 alin. 4 lit. i) din Codul fiscal, cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat nu sunt cheltuieli deductibile fiscal.Atentie! Contribuabilii care efectueaza astfel de cheltuieli, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri;
2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.
Sponsorizari si depunerea D107 - studii de caz
In continuare vom vedea o speta utila cu privire la sponsorizari, asa cum a fost explicata de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro.
Sponsorizari D107. Facilitate profit reinvestit
Sa luam cazul urmator. Societatea a incheiat o serie de sponsorizari in bani si in bunuri pe parcursul anului 2024. La fiecare trimestru a considerat cheltuielile cu sponsorizarea cheltuieli nedeductibile si a dedus suma ca si credit fiscal din impozitul pe profit trimestrial.
La sfarsitul anului, avand in vedere ca Societatea intra sub incidenta prevderilor privind impozitul minim global, si intentioneaza ca pentru anul 2024 sa aplice pentru "CBCR Safe Harbour", nu mai doreste sa ia credit fiscal toata suma sponsorizata pe parcursul anului ci numai o parte din aceasta astfel incat rata efectiva de impozit sa fie peste 15%.
In acest sens avem urmatoarele intrebari:
1. Declaratia 107 se va completa cu toate contractele de sponsorizare incheiate pe parcursul lui 2024 sau doar cu cele pentru care s-a luat credit fiscal (care reprezinta sub 20% din totalul sponsorizarilor) si pana la ce data ar trebui depusa?
2. Este corect sa lasam declaratiile depuse la T1, T2, T3 asa cum sunt (declaratia 100) si sa luam o suma de sponsorizare mai mica la T4 decat cea luata ca si credit fiscal la celelalte trimestre?
3. Tot in vederea incadrarii pe rata de taxa efectiva de 15%, la T4 se va renunta la facilitatea privind scutirea pe profit reinvestit (nu se va mai deduce din impozit, desi aceasta a fost dedusa la T1). Este corect?
Raspuns:
1. In declaratia informativa D107 se inscriu toate contractele de sponsorizare incheiate in cursul anului 2024 avand in vedere ca potrivit art. 42 alin. 3 din Codul fiscal declaratia se depune de toti platitorii de venit atat pentru anul in care au inregistrat cheltuieli cu sponsorizarea, cat si pentru anul in care au dedus cheltuielile cu sponsorizarea din impozitul pe profit, urmand ca la coloana Suma dedusa sa fie trecute doar sumele pentru care s-a luat creditul fiscal. Declaratia D107 se depune la acelasi termen cu declaratia D101 si, avand in vedere ca suntem in perioada de aplicare prevazute de OUG 153/2020, termenul de depunere va fi 25 iunie 2025.
2. Da, este corecta aceasta abordare, deoarece impozitul pe profit se calculeaza pe cumulat, sens in care sunt si prevederile pct. 5 alin. 5 din Normele metodologice date in aplicarea art. 19 din Codul fiscal conform carora, la calculul rezultatului fiscal al contribuabililor care platesc trimestrial impozit pe profit, limitele cheltuielilor deductibile se aplica trimestrial, astfel incat, la finele anului acestea sa se incadreze in prevederile titlului II din Codul fiscal.
3. Societatea nu este obligata sa aplice facilitatea aferenta profitului reinvestit pentru a se incadra in rata efectiva de impozitare de 15% avand in vedere ca este vorba de o facilitate, care poate fi accesata sau nu, in conditiile in care din prevederile art. 22 din Codul fiscal nu reiese obligativitatea aplicarii scutirii de impozit pentru profitul reinvestit. Insa, avand in vedere ca facilitatea a fost deja calculata, pentru a renunta la aceasta societatea trebuie sa depuna declaratie rectificativa D100 aferenta T1 pentru a exclude din calclul impozitului pe profit datorat facilitatea aplicata initial.